Het doembeeld van de rugzaktoerist komt altijd op: “Ja, maar…dan moet ik zeker low budget gaan reizen?” Hoe vaak heb ik deze tegenwerping (want dat is het) niet gehoord wanneer ik vertel dat reizen ook voordelig kan. Ja en nee, is mijn steevaste antwoord. Tenzij je multimiljonair bent, kun je niet vijf keer per jaar je vakanties in vijfsterrenresorts doorbrengen.
Juist omdat je het regelmatig veel goedkoper aandoet, kun je vaker weg. En dan kan er ook best eens een luxe verblijf vanaf. Je houdt je uitgaven immers in evenwicht. Met eten moet je soms balansdagen inlassen, met reizen net zo goed. Je stelt je prioriteiten.
Backpackers
De tijd dat je of helemaal low budget ging of helemaal anders is eigenlijk wel voorbij. Er loopt helemaal niet zo’n scherpe grens tussen backpackers en de rest van de mensheid. Zelfs touroperators en hun groepen logeren bij bedoeïenen onder de woestijnhemel. Veel mensen die een jaar gaan backpacken doen dat voor het eerst voor langere tijd achtereen. Eerder improviseerden ze veel minder of zelfs helemaal nooit.
Het hele hokjesdenken in reizen is daarom behoorlijk passé. Je kunt je voorkeuren hebben, maar je bent niet 100% het ene type reiziger of het andere. Iedereen eet wel eens een boterham tussen de middag om wat te besparen of verbrast lekker aan een chique diner op een toplocatie. En wie gaat er niet op eigen houtje op stedentrip?
Louis Vuitton
Het voormalige lifestyle-blad Jansen (motto: ‘Niet rijk. Wel smaak’) liet ook zien dat het mixen van duur en goedkoop reizen steeds meer de trend is. Je boekt een budgetkamer maar vliegt in een privéjet met dalurentarief. Je eet bij Kentucky Fried Chicken en shopt bij Louis Vuitton. Deze blog is geen pleidooi voor de ene of de andere ervaring, maar wel een betoog om eens wat anders te kiezen dan je misschien gewend bent.
Je wilt blijkbaar goedkoper reizen, anders las je dit artikel niet. Misschien had je niet bedacht dat je misschien wel eens een ander type reis zou kunnen maken dan je normaliter doet. Een zekere flexibiliteit kan aanzienlijk helpen kosten te drukken, maar ook om sprankelende nieuwe ervaringen op te doen.
Reizen is een ervaring
Ik vind het overal heerlijk toeven. Je hoort mij niet klagen als ik in een superdeluxe Mövenpick Hotel langs de Dode Zee verblijf, waar ik ’s avonds vanuit een jacuzzi de zonsondergang bekijk en ’s ochtends met rijke Amerikanen aan het megaontbijtbuffet sta waarvan ik onmogelijk kan kiezen.
Maar ik geniet net zozeer van mijn eenpersoonskamer in een Dublinse hostel waar ik immigranten uit de hele wereld tegenkom op zoek naar een baan. Elk land, elke plek leert je iets, op heel verschillende manieren. Niet voor elke ervaring hoef je extreem te betalen.
Ontwikkelingslanden
Het lijkt logisch dat als je genoeg geld hebt je ook voor de duurste opties gaat. Maar dat is helemaal niet logisch. Door op de duurste lokaties te gaan zitten, zie je veel wel, maar ook een heleboel niet. Je ziet maar een deel van een land, vaak zelfs het kleinste en het minst representatieve deel.
Dat geldt overal ter wereld, maar toch zeker in ontwikkelingslanden. Voordeliger reizen betekent meestal dat je dichter bij de bevolking komt. Je huurt een kamer bij de locals, zit in dezelfde stadsbus, of doet je boodschappen op de dagelijkse warenmarkt. Je spreekt mensen, je hoort over hun levens, over hun vreugden en uitdagingen. Soms ook maak je vrienden voor het leven.
Fastfoodmaaltijd
Dure hotels zijn heerlijk, maar zien er – afgezien van een minimale local touch – overal hetzelfde uit. Ze leren je erg weinig. Betaalde excursies brengen je vaak alleen in contact met lokale reisgidsen en souvenirverkopers. Dat is soms bijna vragen om teleurstellingen.
Goedkoper reizen is eigenlijk rijker reizen. Het maakt dat je deuren voor jezelf openzet die anders misschien gesloten zouden zijn gebleven. Maar alles is relatief. Soms kom je tijdens een goedkope fastfoodmaaltijd in den vreemde juist de rijken van het land tegen. Wat voor ons goedkoop is, is voor anderen duur.
Hussel vooral lekker met wat relatief goedkoop en relatief duur is. Dan is je reiservaring het meest compleet.
© 2011, Mariëtte van Beek
Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉