Low Budget Bezienswaardigheden In Onbekend Marrakech
25 augustus 2014 

Low Budget Bezienswaardigheden In Onbekend Marrakech

In Marrakech is het net als elders op de wereld. Tal van bezienswaardigheden zijn gratis en voor niets te bewonderen. Enige vereiste is dat je jezelf openstelt voor het gewone leven. Dat bij nader inzien toch zo gewoon niet is.

Een aardig voorbeeld in Marrakech is het plein Jemaa el-Fna. Het is waarschijnlijk Marrakech bekendste bezienswaardigheid. Iedereen die Marrakech aandoet, is er geweest en weet erover mee te praten, zo schijnt. Velen beschouwen het als een toeristisch ding en dus niet zo interessant.

Dat het veelal bevolkt wordt door de Marokkanen zelf wordt gemakshalve vergeten. Want wie anders luistert er naar de verhalenvertellers, de grappen en grollen van komieken, de muziek van Arabieren en Berbers, de adviezen van traditionele genezers en waarzeggers?

Zeven Patroonheiligen

Soms ook ontvangt het plein extra bijzondere bezoekers. Zoals de muzikale stoet die met dromedaris of kalf over het plein trekt. Wie de stoet volgt, komt al snel bij het heiligdom van Moul le-Ksour uit, een van de Zeven Patroonheiligen van Marrakech.

De stoet, met devote dorpelingen uit het nabije Tamesloht, houdt er halt terwijl het dier midden in de straat in de menigte geslacht wordt. Het jaarfeest van de heilige, dat kort na het geboortefeest van de profeet Mohammed plaatsvindt, is daarmee in volle gang.

Massaal worden jongetjes uit arme gezinnen in Marrakech gratis besneden in de nabijheid van de heilige. Volgens zeggen genezen hun wonden sneller door zijn zegenende kracht.

Geen mens die een belangstellende bezoeker van buiten tegenhoudt deze rituelen bij te wonen. En er van alles over te vragen. Wie openstaat, leert meer over het leven achter de schermen in Marrakech. Helemaal gratis en voor niets.

Lichamelijke beperking

Voor een bezoek aan het mausoleum van Sidi Bel Abbès, de hoofdpatroon van de Zeven Heiligen van Marrakech, hoef je niet op een jaarfeest te wachten. Toegegeven, niet-moslims mogen het heiligdom in het noorden van de medina zelf niet betreden, maar rond het plein ernaast is al genoeg te zien.

Zoals de blinde reciteerders van religieuze teksten die op verzoek van pelgrims een gebed opzeggen en daarvoor een kleine vergoeding toegestopt krijgen. Of de charitatieve huisjes nabij de tombe voor mensen met een lichamelijke beperking.

Het rijk versierde interieur van het heiligdom dat je vanaf een zijraam kunt bewonderen, bestaat dankzij pelgrims die na een bezoek aan Sidi Bel Abbès hun wensen in vervulling zagen gaan. En de heilige daarna overlaadden met cadeaus.

In natura (denk kaarsjes, grafkleden of couscous voor de armen) of in geld. Toeristisch Marrakech is hier heel ver weg. Een andere wereld.

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉

© 2014, Mariëtte van Beek

Over de schrijver
Reactie plaatsen