Zo Doe Je De Azoren Low Budget!
01 augustus 2015 
in Europa

Zo Doe Je De Azoren Low Budget!

De nog wat onbekende Portugese archipel is niet de goedkoopste reisbestemming ter wereld. Toch is het prima mogelijk er low budget heen te gaan. Hoe? Reisomtereizen.nl zet de beste goedkoop reizentips voor je op een rij.

Voor vliegtickets en accommodatie, eetgelegenheden en uitjes op de Azoren.

Als je het idee hebt dat echte ontdekkingsreizen voorbij zijn, dan heb je buiten de Azoren gerekend. De negen vulkanische eilanden barsten van de verrassingen. Zozeer zelfs dat kiezen lastig is. Ga je direct voor Pico, de hoogste berg van Portugal, of daal je via watervallen en kliffen af naar zee? Lokken lavavlakten met wijngaarden en Vlaamse molens of de de walvissen en dolfijnen op zee? Zwart-witte kerkjes en kloosters roepen ook om aandacht maar de hortensia’s langs de weg schreeuwen blauw, blauw, blauw. In een oerbos tjilpt de bedreigde Azorengoudvink en fumarolen roken zwavel naast een vulkaanmeer. Je komt bij in natuurlijke thermen of gaat ananas, thee en koffie proeven op plantages. Schuif aan tafel op een Espírito Santo-feest waar locals soep, brood en wijn delen. Je vecht met een stier of danst de chamarrita. Wat het ook wordt: bem-vindo! Welkom!

Vliegtuig naar de Azoren

De prijsbewuste reiziger stuit bij het speuren naar goede deals al snel op fly-drive-reizen naar de Azoren. Doe je twee of meer eilanden dan zijn de lokale vluchten bij de koopsom inbegrepen. Met name Kras en ArkeFly bieden dit eilandhoppen tegen zeer scherpe prijzen aan.

Ze zijn bovendien regelmatig als last minutes te boeken. Op de winterperiode na is het simpelweg vliegen en rijden maar. Voordeel is dat je een goede eerste indruk krijgt van de Azoren, nadeel dat de indruk van elke eiland afzonderlijk erg vluchtig is.

De eilanden verdienen eigenlijk beter. Helaas kom je al snel duurder uit, als je zelf zo’n fly-drive-trip probeert te regelen. Wél is het zo dat je altijd met zijn tweetjes moet zijn om die lage fly-drive-reissommen te scoren. Eenlingen betalen altijd meer. Gelukkig zijn er in toenemende mate goedkope losse vliegtickets naar de Azoren.

Vanaf Amsterdam vliegt ArkeFly rechtstreeks naar Ponta Delgada op het hoofdeiland São Miguel, Jetairfly doet dat vanaf Brussel Zaventem. ArkeFly vliegt een deel van het jaar nog door naar Terceira. Deze vluchten zijn het makkelijkste en niet per se duurder dan de indirecte vluchten (zie verder).

In het laagseizoen doen beide maatschappijen veel minder of geen vluchten. Sinds kort verzorgt EasyJet evenwel de lijn Lissabon-Ponta Delgada en vliegt Ryanair vanaf Londen, Lissabon en Porto naar Ponta Delgada te vliegen. Deze prijzenvechters gaan later wellicht meer bestemmingen op de Azoren doen.

Met TAP en SATA vlieg je het hele jaar door vanaf Amsterdam eerst naar Porto of Lissabon en vandaaruit met SATA verder naar São Miguel, Terceira, Faial, soms ook Santa Maria en Pico. TAP vliegt ook vanaf Brussel. Kijk voor aanbiedingen op de SATA-site of Skyscanner.

Eenmaal op de Azoren (meestal op het hoofdeiland São Miguel) kun je alleen met SATA  doorvliegen naar alle andere eilanden. Tickets zijn online, maar ook ter plekke, vaak zelfs op het vliegveld nog te krijgen. Omdat SATA niet goedkoop is, is het raadzaam data en prijzen te vergelijken. Denk aan de veerboot!

Veerboten tussen de Azoren

De (auto)veerboten van de Atlânticoline en Transmaçor bedienen samen de hele Azoren. Ze zijn vooral goed bruikbaar in het hoogseizoen wanneer ze overal frequent varen. De veerboot is prima betaalbaar binnen de westelijke en centrale groep eilanden (de onderlinge afstanden zijn klein) maar tussen de eilandengroepen en van São Miguel naar Santa Maria (samen de oostelijke groep eilanden) ronduit duur. Overweeg daarom de aanschaf van de Blue Sea Pass van de Atlânticoline waarmee drie eilanden voordeliger te bezoeken zijn. Met de Blue Sea Pass Round Trip kun je ook drie eilanden aandoen en bovendien terugkeren naar je ‘starteiland’.

TIP 1: Wil je écht goedkoop bootreizen,  dan kun je het traject Santa Maria-São Miguel per cargoschip (Pareces) doen. Je vraagt in de haven van Vila do Porto naar de vertegenwoordiger van de eigenaar van het schip of direct naar de kapitein (capitão). De boot is niet luxe ingericht voor passagiers, maar je bespaart tientallen euro’s: 22 euro voor een enkele reis, 37 euro voor een retourtje. 

Vervoer op de Azoren

De bus is een van de goedkoopste vervoersmiddelen op de Azoren. Op het eiland Corvo na kun je overal de bus pakken. Let wel: de bussen rijden beperkt. De echt drukke trajecten in en rond de hoofdstad Ponta Delgada en tussen Angra do Heroísmo en Praia da Vitória op het eiland Terceira vormen uitzonderingen.

De buslijnen en -tijden zijn vooral afgestemd op het woon-werk- en woon-schoolverkeer van de eilandbewoners. Ze doen alleen dorpen en stadjes aan. In de vroege ochtend stap je op en in de namiddag ga je weer terug. In het weekend of tijdens de vakanties kunnen lijnen helemaal stilvallen.

Zweer de bus echter niet af! Houd je rekening met de tijden dan kun je er hele eilanden mee in de rondte gaan. Stap simpelweg niet uit! Voor een eerste verkenning is dat best aardig en vele malen goedkoper dan een taxi. Ga je een flink stuk wandelen dan kun je heen met de bus en terug een taxi of liften overwegen.

Liften? Ja! Zelfs al lift je thuis nooit, aanvaard op de kleinere eilanden rustig een lift van de locals als je ergens vastzit of steek zelf je duim eens op. Iedereen weet dat de bussen gebrekkig dienstverlenen. Op het grote São Miguel moet je zeker in het stedelijke gebied rond Ponta Delgada voorzichtiger zijn met liften of het helemaal achterwege laten.

Wil je toch een auto huren? Dat wordt voordeliger als je het met meerdere personen kunt doen. Ben je alleen dan kun je wellicht afspreken met anderen die je in de accommodatie ontmoet. Hostels zijn voor dat soort afspraken de plekken bij uitstek.

Bedenk verder dat kleinere lokale autoverhuurbedrijven goedkoper kunnen zijn dan hun internationale concurrenten. Reserveer in het hoogseizoen wel bijtijds, want de eilanden hebben geen onbeperkte voorraad huurauto’s.

Fiets je graag en ben je net iets sterker dan de gemiddelde Nederlander? Dan durf je de hoogteverschillen op de Azoren vast wel aan. Wil je toch fietsen, maar houd je het liever makkelijk dan kun je je op Faial tot in de hogergelegen contreien van het eiland laten vervoeren zodat je de rest van de dag kunt afzakken. Altijd voordeliger dan een hele excursie! Electrische fietsen zijn overigens ook in opmars. Doe vooral navraag op jouw eiland!

TIP 2: wees bij het boeken van accommodatie scherp bedacht op de locatie! Een afgelegen dorp dat nauwelijks met de bus te bereiken is, maakt je afhankelijk van duurdere transportmiddelen.

Accommodatie op de Azoren

Ben je met meerdere personen op vakantie dan zijn huisjes of appartementen altijd een voordelige optie. Je deelt de kosten en kookt zelf je eigen potje. Goed nieuws: vele particulieren – Azorianen en niet-Azorianen – verhuren hun huizen.

Ze hebben eigen websites of zijn bijvoorbeeld te vinden op de bekende verzamelsite Casas acorianas vol agrotoeristische onderkomens. Je komt zo zelfs in molens terecht! De wereldwijd populaire Airbnb en Wimdu bieden ook soelaas. Met naast huisjes ook eenvoudige logeerkamers. Heel geschikt voor reizigers die ook iets meer van de couleur locale willen meekrijgen.

Op de eilanden São Miguel, Santa Maria, Pico en São Jorge zijn uitstekende hostels te vinden. De hostels vallen allemaal onder dezelfde organisatie van pousadas en zijn eenvoudig te boeken. De hostel op Terceira behoort ook tot de keten, is schoon, maar oogt vooralsnog armoedig. Hij ligt daarbij afgelegen.

Houd je van kamperen, overweeg dan een tentje mee te nemen naar de Azoren. Huren van een tent is ook – zij het beperkt – mogelijk. Moet of wil je helemaal low budget gaan dan kun je ook op de Azoren gratis logeren via Couchsurfing.

TIP: van geheel andere orde maar scherp geprijsd zijn de huisjes in de voormalige walvishaven van Santa Cruz op het eiland Graciosa die in de zomer voor langer verblijf in de verhuur gaan. Vraag bij het toeristenbureau in het centrum de contactgegevens op van de particuliere eigenaars. In dezelfde plaats zijn ook pelgrimshuisjes mét kookgelegenheid op de berg Monte Ajuda boekbaar. Benader hiervoor de pastoor van de kerk (tel. 295712120).

Eten en drinken

Eten en drinken kun je op de Azoren zo goedkoop of duur maken als je het hebben wilt. De eilanden zijn ruim voorzien van picknicktafels dus bij goed weer kun je daar met zelfcatering terecht. Houd er voor de bevoorrading wel rekening mee dat niet alle gehuchten op de Azoren voorzien zijn van een kruidenier of supermarkt.

Cafés en restaurants zijn vaak ook dun gezaaid. ’s Winters sluit bovendien een deel ervan zijn deuren. Schrik niet als je enige optie een zogenaamde ‘Snack-Bar’ is. Het klinkt erger dan het is. Het menu in de bar is te vergelijken met een pubmenu in Angelsaksische landen. Eenvoudig maar oké, en prima betaalbaar. In ‘echte’ restaurants ben je met het prato do dia (dagmenu) ook goedkoop uit.

Uitjes

Op excursies te land, ter zee en in de lucht na zijn de meeste uitjes gratis of goedkoop. Arm en rijk kan voor nop van de indrukwekkende natuur snuiven! Wie van wandelen houdt, kan daarmee de complete vakantieperiode vullen.

Alle eilanden zijn voorzien van gemarkeerde wandelroutes die allemaal gratis te raadplegen of downloaden zijn via Visit Azores. Kerken zijn anders dan bij ons veelal open en vrij toegankelijk. De entreeprijzen van de weinige musea zijn laag.

Alleen thermen en een enkel waterpretpark rekenen wel hogere entreegelden. Ook excursies die je moeilijk zelf kunt regelen zoals walvistochten kunnen prijzig zijn. Als je vooral voor gratis en goedkoop gaat, kan een duurder uitje er budgettair best een keer uit.

Vrijwilligerswerk op de Azoren

Sommige slimme reizigers doen vrijwilligerswerk of lopen stage bij biologische bedrijven via WWOOF, natuurreservaten zoals het Centro Ambiental do Priolo (http://centropriolo.spea.pt) op São Miguel, ziekenhuizen of een van de bedrijven die walvistochten organiseren. Gratis of voordelige accommodatie heb je dan meteen binnen. Naast natuurlijk een unieke ervaring.

Alles weten over de Azoren?

Duik in mijn reisgids voor de Azoren! Hij is net uit! Het is de eerste Nederlandse reisgids voor de archipel die door een Nederlander is geschreven. Tot nu toe moesten we het met een vertaling of Engelse en Duitse gidsen doen. Die bieden toch een ander perspectief. Dus…best trots op! Enne… moet ik nog vertellen dat je met een goede reisgids op excursies en live gidswerk kunt besparen? 😉

Over de schrijver
Reactie plaatsen