Reizen In Het Hier En Nu
07 september 2011 

Reizen In Het Hier En Nu

Reizen in het Hier en NuEindelijk terug van weg geweest. Niet dat dat helemaal letterlijk genomen moet worden, want na reizen naar Stockholm, Wales en de Voerstreek zit ik morgen weer in Edegem, nabij Antwerpen, en vanaf zondag is het toeren richting de Franse Alpen. De plaatsjes rond het Meer van Genève lonken, zeker nu de weersverwachting gunstig is.

Wat ik bedoel is dat ik mijn langdurige stilte op dit  platform doorbreek. Die stilte had zijn persoonlijke redenen en die zijn op zich weinig interessant. Maar ze maakten wel dat ik erachter kwam waar mijn passie voor reizen vandaan komt. Hoe cool is dat?

De kracht van het Nu

Dipje in het privéleven dus, maar lieve vrienden alom. Mij was aangeraden Eckhart Tolle’s De kracht van het Nu en later ook Een nieuwe aarde te lezen. De boeken zijn al langer uit, maar hun spirituele teneur leek me totaal niets voor mij, een (veelal) nuchtere tante uit de Hollandse polder. Wat had ik het mis, de inhoud sloeg aan, en precies op het juiste moment.

Voor wie denkt: who the heck is E.T., eerst wat uitleg. Eckhart Tolle is een inmiddels wereldvermaarde spirituele leermeester die het tot de Oprah Winfrey Show heeft geschopt en wiens ideeën over mindfulness al behoorlijk salonfähig zijn. Niet dat dat Tolle iets kan schelen, maar anderen misschien wel.

Afrika

De kern van Tolle’s (overigens niet heel originele) leer is dat stress, pijn en verdriet ontstaan doordat je verstand het Nu niet accepteert. In je denken wil je iemand of ergens anders zijn, in het verleden of in de toekomst. Vroeger was ik slank, later ga ik genieten van het leven, in Afrika schijnt de zon wel, iedereen kent dit type gedachten.

De stem in je hoofd jaagt een ideaalbeeld na waaraan de situatie, de mensen (partners!) en de dingen van vandaag niet voldoen. Het klaagt, zeurt en is volautomatisch en onophoudelijk actief. De enige manier om de (meestal) negatieve stem te stoppen is terug te keren naar het Nu en daar simpelweg alert (of mindful) te zijn.

Doe en beleef alles in het Nu met aandacht, is Tolle’s devies. Als je loopt, loop je, als je eet, eet je, als je met iemand praat, praat je werkelijk met diegene. En dus doe je tegelijkertijd niets anders: je maakt je ondertussen geen zorgen over je functioneringsgesprek van overmorgen, je leest geen krant, en ook sms je niet.

Dat kun je allemaal wel doen, maar later, en ook weer één voor één. Een bewuste ademhaling helpt daarbij het hinderlijke denken te stoppen. Adem in, adem uit, zo je houdt jezelf eigenlijk heel simpel bij de les. Dingen die je anders niet had opgemerkt, merk je nu wel op. Je ogen, oren, neus, smaak- en tastorganen werken intenser en geconcentreerder.

Mindful op reis

Kortom: je geeft jezelf de kans om er vandaag echt te zijn. Plots blijken zelfs de kleinste dingen wonderbaarlijk. Van de geur van een sinaasappel tot de rimpels van je oma. Dat Tolle in dit verband ook over reizen spreekt, levert hem zeker pluspunten op, bij mij althans.

Sommige mensen, zo schrijft hij, worden meer ‘tegenwoordig’ als ze op reis zijn. Ze zijn zich sterker bewust van de wereld om hen heen dan thuis waar het denken, de stem in hun hoofd, het grootste deel van de aandacht opslokt.

Reisavonturen

In vreemde oorden hebben ze meer het gevoel te leven omdat ze daar hun zintuigen, waarnemen en ervaren, meer kans geven, en ze zich dus andere dingen dan de stem in hun hoofd bewust worden. De reisavonturen worden echte belevenissen, fantastisch en indrukwekkend.

Nuttige informatie voor een reisjournalist, die ambtshalve al meer probeert op te merken dan een ander, maar ook voor iedereen die even niet zo lekker in zijn vel zit. Simpelweg op vakantie gaan, is niet afdoende. Niet alleen het lichaam, maar ook het hoofd moet op reis.  Als vanzelf blijven (voor)oordelen achterwege.

Landschappen

Opmerkzaam zijn, goed om je heen kijken dus. Niet gedachtenloos (of beter: vol gedachten) die straten en landschappen door. Je stroeve relatie, je muitende puber of je kapotte wasmachine doen er niet toe. Want waar zit je Nu eigenlijk?

In mijn specifieke crisisgeval schonk ik extra geconcentreerde aandacht aan de natuur rond Stockholm (op het eiland Djurgården, en in de rest van de archipel), de delicatessen van Wales (ja, ze bestaan, proef heel mindful de Welsh cakes!) en een zwoele avondbries langs de wangen op een plezante binnenhof in de Voerstreek. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Vakantie au jardin

Glimlachen naar mensen werkt minstens zo goed, vriendelijk zijn, een praatje met de locals maken. Voor wie het niet eerder of zo nadrukkelijk probeerde, gaat er een nieuwe wereld open.

Genieten en gelukkig zijn, is niet zo moeilijk. Zorgen en problemen rond huis, haard en werk blijken relatief (eigenlijk bestaan ze Nu niet) en je keert veel relaxter terug naar huis. In je eigen woonplaats is het vervolgens ook uitstekend toeven, als je daar eveneens beter kijkt, en écht ervaart.

Oftewel: zet je ego aan de kant, zeg ‘Ik hou van Holland’ en heb, tot je volgende trip, een continue vakantie ‘au jardin‘.

© 2011, Mariëtte van Beek

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉

Over de schrijver
Liesbeth
Door

Liesbeth

op 07 Sep 2011

Hee Mariette, goed van je te horen weer. dacht wel dat er wat aan de hand was..., je schrijft mooi, heel helder en begrijpelijk. Ja dat multitasken is helemaal uit, nu nog inderdaad proberen te concentreren op 1 ding tegelijk. see you soon, en... veel plezier in La douce France.

Béatrice
Door

Béatrice

op 21 Sep 2011

Hi Mariëtte, We zijn net terug van vakantie en hebben het héérlijk gehad mede namens Kevin’s ‘gebroken been’. Ja echt! Hierdoor werd de vakantie eenvoudiger en rustiger. We hebben intens genoten van het mooie weer en van het verblijf op de wijngaard in the Var! Nu, in ‘multi-tasken was ik toch al slecht dus die mindfullness en jouw aanpak op reis zijn mij op het lijf geschreven! Mooi beschreven en verweven! ; ) Liefs uit Dublin en tot een volgende schrijven van jou over je volgende reis! Béatrice.

Annemarie
Door

Annemarie

op 08 Sep 2011

Hai Mariette, wat een mooie combinatie van reizen-ontstressen-in t nu leven-mindfulness heb je gemaakt! Interessante invalshoek op een bekend thema en juist dat maakt de essentie heel helder. Voor mij was in t nu leven en een nieuw "thuis" creeeren dit voorjaar heel belangrijk, zoals je weet. Dank dat je daaraan meegewerkt hebt, daarmee werd genieten van het NU deze zomer heel aangenaam, o.a. au jardin! Bon voyage & geniet ervan ;)

Ada
Door

Ada

op 08 Sep 2011

Ha Mariëtte, goed weer wat van je te horen op je mooie website; je legt de pittige materie van De Kracht van het Nu heel helder uit, compliment! Tot snel & veel plezier in de Franse Alpen! Liefs, Ada

Bob
Door

Bob

op 09 Sep 2011

Ziet er goed uit, ga zo door. Bob

Mathilde
Door

Mathilde

op 16 Sep 2011

Geweldige tekst! Nu ben ik er ook achter, waarom ik ook constant de behoefte heb om op vakantie te gaan. Jouw tekst is echt een eye-opener en alles is voor mij een stuk duidelijker. Zelfs het glimlachen naar mensen in je eigen woonplaats is ook een ervaring van het NU. En het werkt! Ben benieuwd waar jouw reizen heen gaan en ik vind het leuk om je verhalen in het NU te lezen om er van te genieten.

Lia Smits
Door

Lia Smits

op 29 Sep 2011

Dag Mariëtte, Precies om deze reden ben ik gestart met het wandelprogramma "ontspannen wandelreizen Marokko". Wandelen met aandacht voor stilte, ruimte en tijd..... Als deelnemer heb je alle vrijheid om deze elementen te gebruiken zoals het goed voor je voelt, ervan uitgaande dat je geleid wordt door je eigen waarheid. Lia Smits.

Reactie plaatsen