Belgische Kalender En Hollandse Domheid
23 mei 2011 

Belgische Kalender En Hollandse Domheid

Belgische kalender en Hollandse domheidWie gelooft dat de reizen van een reisjournalist altijd vlekkeloos verlopen, moet ik helaas teleurstellen. Zodra een reiziger denkt dat hij het wel weet, gaat het mis. De blunder waarop ik nog regelmatig fijntjes attent word gemaakt, is een mislukte trip naar Antwerpen.

Zoonlief had mogen kiezen waar hij zijn winterkleren wilde kopen en hij had slim voor België gekozen. Amsterdam is leuk, maar een stad die vernoemd is naar handwerpen, dat is buitenland.

Natuurlijk voor dag en dauw op om bijtijds bij de koopjes te zijn. Tegen half tien rolde de trein Antwerpen Centraal binnen. Nog redelijk druk daarbinnen, maar daarbuiten was het rustig. Wel lekker eigenlijk, was ons idee. Tot we langzaamaan in de gaten kregen dat niet enkele, maar alle winkels gesloten waren.

Allerheiligen

Even navraag gedaan bij de eerstvolgende passant. “Ja, het is toch Allerheiligen vandaag?” Allerheiligen? Wablief? Ik ben zelf van rooms-katholieke huize maar heb nog nooit iets van de 1e november meegekregen. In België zijn ze beter opgevoed.

Hoe dan ook: een klein drama was het vervolg. Zoon eerst huilen, toen onverrichter zake teruggekeerd naar Holland, samen met nog meer ongelovige landgenoten. Later in Rotterdam toch nog een lachend kind gezien toen hij een G-Star-jas van zijn moeder kreeg (hoezo compensatie?).

De moraal van dit verhaal: let bij het plannen van je reis op afwijkende kalenders, nationale en religieuze feestdagen in den vreemde. Vermijd ze of beleef ze ten volle mee. Van het carnaval in Rio de Janeiro tot de ramadan in Cairo.

Denk bij religieuze feestdagen niet alleen aan islamitische, joodse of hindoestaanse kalenders. Ook de viering van christelijke feestdagen kan onderling afwijken, en nog sterker dan het Belgische voorbeeld laat zien.

Wil je paasprocessies in Griekenland meemaken, houd er dan rekening mee dat het Grieks-orthodoxe Pasen doorgaans niet gelijk valt met de ‘onze’. In nog vele andere landen, van Servië tot Ethiopië, houden gelovigen voor hun feesten de orthodoxe kalender aan.

Bank Holidays

Los van de speciale feestdagen is het ook handig om te checken wanneer de locals kortere en langere vakanties vieren. Zo kennen Groot-Brittanië en Ierland het fenomeen Bank Holidays:  (vooral) maandagen waarop de banken, vele openbare gebouwen en ook winkels gesloten zijn.

Openingstijden van musea en andere instellingen kunnen gedurende al deze bijzondere dagen nogal eens verschillen. Omdat de Britten en de Ieren tijdens de lange Bank Holiday-weekenden graag op reis gaan, kan accommodatie tijdens zulke dagen extra duur of snel volgeboekt zijn.

Zoek op het internet naar de kalender van jouw reisbestemming. Een beetje reisgids vermeldt ze ook. 😉

© 2011, Mariëtte van Beek

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉

Over de schrijver
Albert
Door

Albert

op 27 May 2011

Je staat inderdaad niet altijd stil bij allerlei feestdagen waarop winkels dicht zijn. In Nederland zijn ze overigens ook meer en meer gewoon op zondag open. Die informatie halen wij van de website Koopzondagen.nl. Misschien handig om dat ook voor andere landen te hebben. Werken doen we ook al lang niet meer op 5 dagen achter elkaar in de week. Het Nieuwe Werken gaat heel anders, wij lopen voorop wat dat betreft. Nu de rest van Europa nog.

Kalender 2012
Door

Kalender 2012

op 02 Jun 2011

Iedereen heeft er voordeel bij als we op zondag open zijn!

Reactie plaatsen