Heb je eindelijk het goedkoopste vliegticket gevonden, leun dan niet direct achterover. Tijdens en zelfs na de boeking zie je gemakkelijk een aantal dure instinkers over het hoofd. Blijf scherp op de volgende punten als je wilt dat je vlucht voordelig blijft.
* Vooral bij de prijzenvechters betaal je voor alles apart bij, dus ook voor elk stuk in te checken bagage en eventuele stoelkeuze. Om een beter idee van de totaalprijs te krijgen, klik je zo ver mogelijk door, ook als je nog niet van plan bent om het ticket te kopen. Vaak staat de optie reisverzekering ‘voor het gemak’ al aangevinkt terwijl je hem misschien niet nodig hebt.
Let verder op (verplichte) reserveringskosten en andere heffingen plus betalingen voor het (optioneel!) ontvangen van sms-berichten over de reservering. Sommige betaalmogelijkheden (creditcard) kunnen onvoordelig zijn.
Overgewicht
* Check ook de regels voor overgewicht. Moet je vanaf 10 of 20 kilo gaan bijbetalen? Je wilt straks niet honderden euro’s aan overgewicht kwijt zijn.
* Kijk bij het boeken kritisch naar de vliegvelden van vertrek en aankomst. Deze kunnen ver van huis of de uiteindelijke bestemming liggen. Dat kan extra kosten voor parkeren of vervoer (misschien ben je in den vreemde aangewezen op taxi’s) of zelfs een extra overnachting noodzakelijk maken.
Wie midden in de nacht op Brussel-Charleroi (zo’n 45 km van het centrum van Brussel) aankomt, komt met het openbaar vervoer echt België niet meer uit. Check de ligging en de voorzieningen van vliegvelden wereldwijd op toandfromtheairport.com. Een aardige site voor Nederland is opvakantievanaf.nl.
Duur parkeren
Overigens kan een sleep-park-fly-arrangement een mogelijke alternatief voor duur parkeren op Nederlandse, Belgische en Duitse vliegvelden zijn. Je slaapt relatief goedkoop in een hotel bij het vliegveld waar je tot zo’n drie weken gratis kunt parkeren en een gratis shuttle je tot voor de vertrekhal brengt. Binnen Nederland kan de (nacht)trein natuurlijk ook soelaas bieden.
* In het geval van tussenstops die je niet als reisdoelen gaat benutten: lange wachttijden op dure vliegvelden kosten ook geld! Vast voedsel kun je eenvoudig meenemen voor self catering, ook ter vervanging van maaltijden aan boord.
* De veiligheidsregels en -controles op vliegvelden worden steeds strenger. Ken de regels voor wat betreft mee te voeren vloeistoffen (kleine hoeveelheden in een doorzichtige, afsluitbare zak in de handbagage, grote verpakkingen in de koffer), zodat je straks niet onnodig prijzige cosmetica, gels en drankjes moet achterlaten.
Rugzakhoezen
* Reis je met een rugzak dan is het op veel vliegvelden verplicht dat deze goed in plastic verpakt zit zodat er niets uitsteekt (en het transportsysteem er dus geen hinder van ondervindt). Om de kosten van de inpakservice op airports te besparen kun je je eigen inpakvoorzieningen treffen. Koop eenmalig speciale hoezen.
* Komt je roepnaam niet overeen met je voornaam op je paspoort? Prima, maar zorg er bij boeking altijd voor dat je paspoortnaam op je ticket komt. Dat voorkomt niet alleen de nodige problemen bij inchecken op, maar ook hoge kosten om de juiste tenaamstelling alsnog te verkrijgen. Print je e-ticket ook altijd uit. Aan een boekingsnummer heb je in veel landen (nog) niet genoeg.
Ready for take off? Goede reis!
© 2012, Mariëtte van Beek
Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉
НППВалок_Минай
op 10 Feb 2017Guitarist29b
op 10 Feb 2017Charleskeymn
op 07 Mar 2017AliyaValE
op 09 Mar 2017