Goedkoop Reizen? Neem Je Werk Mee!
14 januari 2012 

Goedkoop Reizen? Neem Je Werk Mee!

Goedkoop reizen? Neem je werk mee!Mariëtte heeft het goed voor elkaar met haar baan als reisjournalist. Minstens één land per maand bezoeken, culturen snuiven, genieten van de mooiste landschappen en daarnaast creatief bezig zijn voor allerlei publicaties. Voor wie zoveel van reizen houdt als ik, lijkt dit de enige manier om werken en reizen te kunnen combineren.

Maar wacht eens even. Is dat wel zo? Moet je echt schrijftalent hebben en je op de hevig concurrerende markt van reisjournalisten wagen om veel te kunnen reizen? Ik kwam er ruim vier jaar geleden achter dat er ook andere manieren zijn. Geholpen door de techniek en de globalisering is het nu makkelijker dan ooit om na je move naar het buitenland een fatsoenlijk loon te blijven genieten.

Anders leren denken

Wanneer ik dacht aan emigreren, had ik er altijd een handje van om beren op de weg te zien. Werk en inkomen waren mijn grootste zorg. Door anders te gaan denken, heb ik deze zorg weg kunnen nemen en zou ik probleemloos kunnen emigreren naar het buitenland. Sterker nog: daar zit ik nu al. Op Gran Canaria, waar het het hele jaar door lente is. En als het meezit, ga ik later dit jaar naar Zuidoost-Azië. Omdat het kan.

Wat ik veranderd heb aan mijn houding? Ik denk niet langer als werknemer. Ik voel mij niet langer afhankelijk van het aanbod aan vacatures in een bepaald land. In plaats daarvan werk ik op afstand voor de Nederlandse markt. Dankzij moderne communicatietechnieken is dat geen enkel probleem meer.

Internet maakt het mogelijk

Of je nu een wereldreis wilt maken of langere tijd op één stek wilt wonen, er zijn verschillende manieren waarop je in het buitenland euro’s kunt verdienen. Deze zijn onder te verdelen in drie categoriën:

1. Voor je Nederlandse werkgever vanuit het buitenland gaan werken
2. Freelancer worden en vanuit het buitenland Nederlandse klanten werven
3. Geld verdienen met een online onderneming

Zo ben ik zelf copywriter. Mijn Nederlandse klanten doen er niet moeilijk over en betalen mij netjes op mijn eveneens Nederlandse bankrekening. Vijftien jaar geleden was zoiets ondenkbaar, maar het internet heeft het mogelijk gemaakt.

Daarnaast ben ik aan het experimenteren als online ondernemer. Zo blog ik over werken vanuit het buitenland en verkoop ik hier een e-book over. Met affiliate-websites haal ik maandelijks een leuk extra bedrag binnen. Ook zoek ik samen met een vriend op de ouderwetse manier, dus met de hand, vliegtickets voor backpackers.

Mijn doel is om de inkomsten uit deze extra activiteiten dusdanig te doen stijgen, dat ik hier uiteindelijk van kan leven (en natuurlijk reizen). Maar ook nu al kan ik, net als Mariëtte, als digital nomad de wereld over zwerven.

Carrièreswitch

Welke van de drie opties je ook kiest, het zal geen makkie zijn om je baas te overtuigen, freelancer te worden of een online onderneming te starten. Het betekent nieuwe vaardigheden leren en misschien zelfs een carrièreswitch maken, uitgebreid testen en je financiële zaken goed op orde hebben. Pas dan kun je je laptop in je backpack steken en de wijde wereld in trekken.

Maar voor doelen stellen geldt net als bij een bestemming bezoeken: de reis is belangrijker dan het eindpunt.

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉

Over de schrijver
Mariette
Door

Mariette

op 14 Jan 2012

André, dank voor je mooie gastblog! Hoop dat het mensen aanzet om zonder vrees voor broodverlies de wijde wereld in te trekken.

Marco - pokersecrets.nl
Door

Marco - pokersecrets.nl

op 16 Jan 2012

Leuk en inspirerend verhaal, heb je e-book al aangeschaft.Ben nu bezig met de "carriereswitch". Online inkomsten genereren met mn site en daarnaast meer inkomsten genereren met online pokeren.

André Gussekloo
Door

André Gussekloo

op 16 Jan 2012

Geen dank! Ik denk dat reizen en werken de komende jaren steeds meer gaan versmelten. Reizen is geen luxe meer, maar een bewuste keuze.

Linda Groesbeek
Door

Linda Groesbeek

op 16 Jan 2012

Hey André,Geen idee of je mij nog (her)kent, maar misschien doet m'n naam een belletje rinkelen. Anyway, blij dat ook jij je droom hebt waargemaakt. En leuk om je zo online eens terug te lezen.Groeten van je oud-klega, inmiddels conculega :-)

André Gussekloo
Door

André Gussekloo

op 18 Jan 2012

Hey Linda, als ik aan jou denk zie ik archiefmappen, koffie in plastic bekertjes en een groot glazen gebouw voor me. En natuurlijk de droom om van het schrijven je werk te maken. Ik ben blij dat die is uitgekomen! Heb je al geprobeerd je baan met reizen te combineren? ;)

Béatrice Boots
Door

Béatrice Boots

op 18 Jan 2012

Inspirerend verhaal André! Succes met je projecten en hoop je boek eens in de Nederlandse boekwinkel tegen te komen! Groet uit Dublin, Béatrice.

André Gussekloo
Door

André Gussekloo

op 19 Jan 2012

Hoi Béatrice, tweemaal dank! Ik zou inderdaad het boek graag in fysieke vorm uitbrengen, wellicht onder een andere titel. Wat doe je voor werk in Dublin?

Gorik de Henau
Door

Gorik de Henau

op 18 Jan 2012

Het heikele punt is waar je zolang met je spullen blijft. Vroeg of laat komt er een moment waarop je weer even naar huis moet. En je kunt niet altijd bij familie of vrienden terecht. Je hebt een vaste stek nodig, en dan zit je meteen weer in de logica van werken om de huur of de lening te betalen. Een dilemma waar ik nog niet uit ben, ondanks de mooie ervaring van 7 maanden vrank en vrij in Azië. Coming back is the hardest part...

André Gussekloo
Door

André Gussekloo

op 18 Jan 2012

Hoi Gorik, je kunt je huis in Nederland onderverhuren en je privéspulletjes in een tijdelijke opslagruimte (bijvoorbeeld Shurgard) bewaren. Als het om een emigratie gaat, is dat een goed moment om het aantal bezittingen dat je hebt terug te dringen.Ga je niet tijdelijk maar permanent naar het buitenland, dan wordt dát natuurlijk je basis en zul je in Nederland inderdaad bij vrienden of familie moeten logeren wanneer je weer een keer terug bent. En mocht je daar niet welkom zijn, dan maar in een hotelletje of vakantiepark!

Cade
Door

Cade

op 14 May 2016

Found out my level is 6. I really ha1n7&#82ve;t had the depression part, but the knee and hip pain, headaches, and the feeling of stepping off a boat whenever I lay down or get up drives me crazy. I’m sooooo relieved to hear you guys talk about the forgetfulness and tongue tied experiences. Not that you’re experiencing them, but that there might be a reason I have it. Will be picking up my vitamin d tomorrow. 50,000 iu once a week. Here’s hoping!!!

Fem
Door

Fem

op 25 Jan 2012

Mooi stuk. Het vergt wat loslaten, maar als het eenmaal gelukt is, lijkt het me een prachtige manier van werken. Hoewel Mariëttes methode ook helemaal niet slecht is :)

Reactie plaatsen