Zodra reizigers een budgettrip plannen, sluiten ze landen met een duur imago buiten. Dat lijkt logisch, maar met wat slimme planning kun je overal voordelig weg. Tal van mooie bestemmingen hoeven niet te blijven liggen tot ‘later’. Bewijzen zien? Neem Noorwegen!
De eerste uitdaging: hoe kom je zo goedkoop mogelijk naar Noorwegen? Pak je het vliegtuig, de auto en boot of de bus?
Goedkoop vliegen
Voor de lucht heb je keuze uit meerdere budget airlines. Vlieg met Norwegian vanaf Schiphol naar Oslo’s belangrijkste luchthaven Gardermoen of met Ryanair vanaf Brussel-Charleroi of Düsseldorf Weeze naar het verderaf gelegen Oslo-Rygge. ArkeFly vliegt nog naar wintersportbestemming Fagernes in Oppland.
Op de vluchten naar Sandefjord, Bergen, Stavanger en Kristiansand doen reguliere maatschappijen zoals SAS, Lufthansa en KLM het qua prijsstelling ook niet onaardig. Over het algemeen geldt: hoe vroeger een vliegtuig boeken hoe beter. Vergelijk Skyscanner.nl, Lowcostairlines.nl, Ticketspy.nl en de sites van de luchtvaartmaatschappijen zelf.
Je vervoer naar en van het vliegveld in Nederland en Noorwegen moet je bij de keuze van je vlucht wel meewegen, want lange ritten met duur transport kunnen de kosten flink doen oplopen. De Noorse Flybussen zijn redelijk geprijsde airport shuttles. De internationale site to & from the airport zet ze samen met de goedkopere reguliere bussen op een rij.
Wil je in Noorwegen gaan rondreizen dan is een terugvlucht vanaf een ander vliegveld wellicht een goede keuze. Je vliegt bijvoorbeeld heen op Oslo, terug vanaf Bergen. Sla proviand in voor onderweg zodat je niet afhankelijk bent van de dure catering op de vliegvelden of aan boord van een low cost vliegtoestel.
Goedkoop met de eigen auto?
Als je de tijd hebt en ook wilt gaan autotoeren door Noorwegen is de eigen auto meenemen het overwegen waard. Tanken is weliswaar relatief duur in Noorwegen, maar dat geldt ook voor ter plekke een auto huren. Groot voordeel van de eigen auto (of busje) is verder dat je makkelijk een tent, matrasjes en levensmiddelen (denk pannenkoekenmix en macaroni) inlaadt en dus voor accommodatie en catering volledig je eigen budgettaire plan kunt trekken.
Diverse cruise-ferries varen naar Noorwegen. Populaire vertrekhavens onder Nederlandse automobilisten zijn Kiel in Duitsland voor een tocht (van twintig uur) naar Oslo met Color Line en Hirtshals in Noord-Denemarken voor de trip van Fjord Line. De laatste veerdienst is goedkoper, maar wel een stuk verder dan de Duitse die binnen vijf uur te bereiken is. Voor beide ljinen geldt: boek voor de beste prijzen vroeg en wees flexibel met je reisdata.
Goedkoop met de bus
Als het om prijsstelling gaat, is de lijnbus wereldwijd onverslaanbaar. Richting Noorwegen is dat niet anders. De tarieven van de internationale busmaatschappij Eurolines naar Oslo zijn echt om t e watertanden. In het laagseizoen heb je al vanaf 48 euro een enkele reis tot in het centrum van de stad. Heb je een lidmaatschapkaart van StayOkay, de Nederlandse jeugdherbergcentrale, dan krijg je bij boeking op een Eurolines-kantoor 10% korting op je reis naar Noorwegen.
Goedkoop vervoer binnen Noorwegen
Binnen een stad als Oslo gebruik je de benenwagen, huur je een fiets of neem je een dag- of meerdagenkaart voor metro, tram, bus en veerdienst. Buiten de steden kun je transportkosten drukken door bijvoorbeeld voor een wandelvakantie te kiezen. Noorwegen kent een uitgebreid netwerk aan gemarkeerde wandelpaden.
Fietsen (of mountainbiken) is ook een optie. Je bent mobiel, maar toch maar een fractie van het geld voor autohuur kwijt. Mooie en relatief vlakke routes liggen op de Noorse hoogvlakten zoals de beroemde Hardangervidda.
De bus- en treinnetwerken reiken samen tot diep in Noorwegen. Sommige treinritten zoals het traject Oslo-Bergen zijn ook absolute aanraders. Om een idee te krijgen, is het leuk om een blik op de site van de Treinreiswinkel te werpen. Boeken kun je beter zelf doen, ter plekke, in Noorwegen, of online. Dat scheelt de kosten van het bureau ertussen.
De Norges Statsbaner (de Noorse Spoorwegen) bieden meerdere typen voordeelkaarten aan. Zo zijn er de Minipris-kaarten vanf 249 Noorse kronen (30 euro) voor intercity treinen. Het is wel nodig dat je ze deze plaatsbewijzen bijtijds van te voren bestelt want op is op.
Reizen met de bus is ook in de binnenlanden het goedkoopst. NOR-WAY Bussekspress heeft busverbindingen in heel Noorwegen. Regelmatig gelden goede aanbiedingen. Boek van tevoren online en je haalt nog betere tarieven binnen.
Wil je wel de mooiste zeereis ter wereld, langs de Noorse fjorden, maken, maar niet de hoofdprijs betalen? Ga dan met de Noorse veerdienst van Hurtigruten (oorspronkelijk de postboot!) op stap. Deze volgt veelal dezelfde routes door de fjorden als de ‘echte’ cruiseschepen.
Je kunt het hele traject van Bergen naar Kierkenes doen, maar ook een deeltraject kiezen of steeds in- en uitstappen. Neem je de fiets mee dan kun je vanaf noordelijker wal weer langzaam zuidwaarts afzakken.
Goedkope accommodatie in Noorwegen
Budgethostels zijn er volop in Oslo, Bergen enTrondheim, maar ook daarbuiten zijn ze te vinden. De hostels zijn al dan niet verbonden aan grote internationale ketens zoals Hostelling International (HI). Via hostelz.com zoek je tegelijkertijd op de drie allergrootste hostelsites. Let wel dat je in hostels per persoon betaalt. Dat kan met meerdere personen ongunstig uitpakken. Mooi is dat de grote hostelsites daarom naast hostels ook goedkope hotelkamers en appartementen aanbieden.
Complete appartementen of simpelweg een logeerkamer vind je verder via Airbnb en Wimdu. Op deze sites bieden particulieren slaapplekken tegen vaak zeer schappelijke prijzen aan. Wereldwijd is dit type overnachtingen al een hype en zeker in Noorwegen een uitstekend alternatief voor duurdere accommodatie. Ook los van deze organisaties verhuren veel Noorse families kamers. Let op de “Rom til leie”-borden langs de weg.
Huizenruil is natuurlijk ook een uitstekende optie waarbij het swoppen van de auto vaak inbegrepen zit. Wie eveneens gratis, maar toch wat socialer wil gaan, kan CouchSurfen. Ben je als jonge of oudere meid wat huiverig of dat wel helemaal safe is? Ga dan samen met een reisgenoot of spreek alleen met lokale gastvrouwen af.
Slaap je makkelijk in de bus of trein? Overweeg dan om ’s nachts te reizen. Dat spaart zo weer een hotelnacht uit.
Goedkoop slapen in de natuur
Kamperen is in Noorwegen een uitstekende manier om kosten te drukken. Zelfs in Oslo dat (onder meer) de Ekeberg Camping met magnifiek uitzicht op de stad kent. Voor weinig geld kun je daar gebruik maken van was- en kookgelegenheid. Dat scheelt niet alleen in de aanschaf maar ook in het gezeul met brander, potten en pannen. Buiten de steden en uit het zicht van bebouwing kun je overal voor nop wildkamperen onder het zogenaamde allemansrecht.
Geen Noorwegen zonder berghutten. De Norwegian Trekking Association (DNT) beschikt over zo’n 460 hutten die op een dag lopen of skien van elkaar liggen. Een gedeelde berghut zonder verzorging is het goedkoopst (25 euro per persoon) en geeft je alle vrijheid. Je kunt ook alleen gebruik maken van de keuken (7 euro per persoon). Let wel dat de prijzen voor niet-leden ietsje hoger liggen. Reserveren of op de bonnefooi van hut naar hut trekken is beide mogelijk.
Hutten op campings en bij particulieren zijn er ook. Je ziet ze vanaf de weg en voor zo’n 40 euro kun je al met zijn zessen zelfcaterend terecht. Ook hier bepaalt de luxe (water, sanitair) de prijs.
Goedkoop eten en drinken in Noorwegen
Noorwegen is berucht om zijn prijzen van eten en drinken. Ook die kosten zijn echter goed te bedwingen. Ga je op trektocht en ben je net zo’n natuurmens als de gemiddelde Noor dan neem je je hengel mee en haal je je maaltje vis eigenhandig uit zee of een meer . Zeevissen is altijd gratis, voor zoetwater vraag je bij de lokale VVV of in het café of een visakte vereist is.
Niet alleen in het wild cater je zoveel mogelijk zelf, ook op de camping of in je appartement, met je inkopen uit Nederland of een Noorse supermarkt. Bunnpris, Rema 1000, Kiwi en Rimi zijn ’s lands goedkoopste. Mobiele lunches stel je bij de lokale bakker samen. Heb je geen pannen mee, zorg dan wel voor een reisdompelaar en een paar hittebestendige bekers in je bagage. Zolang je electriciteit in de buurt hebt, bereid je hiermee eenvoudig koffie, thee, instantsoepjes en -maaltijden.
Wil je toch eens buiten de deur eten dan kun je dat in de stad het beste bij Aziatische restaurants doen. In Oslo zijn veel van deze restaurants te vinden in de wijk Gronland en in Torggata, de straat die het stadscentrum verbindt met de lager gelegen gedeeltes van de wijk Grünerløkka. Vraag de uitbaters ook de weg naar goedkope winkels.
In Noorse restaurants is het normaal dat je gratis kraanwater krijgt. Staat het niet al klaar op tafel dan kun je er gerust om vragen. Als je je alcoholgebruik wat kunt inperken tijdens je Noorse reis, dan scheelt dat letterlijk een slok op een borrel.
Als je alcoholische dranken wilt kopen moet je naar de dichtstbijzijnde Vinmonopolet gaan. Dit is een staatswinkel zonder winstoogmerk. De echt dure wijnen zijn er relatief goedkoop. Gewone winkels en supermarkten in Noorwegen hebben geen wijn en sterke drank in de verkoop.
Goedkope attracties in Noorwegen
Noorwegens belangrijkste attractie is de natuur. Rijk of arm, daar kan iedereen gratis van genieten. Verder kun je het met attracties en excursies zo gek maken als je zelf wilt. Google ‘free things to do in Oslo’ en je vindt zo een lijst met suggesties. Zit je elders dan volg je daar hetzelfde recept.
Doe je aan CouchSurfen dan tref je vaak een gratis gids in je gastheer of -vrouw maar daarbij kun je ook altijd een beroep doen op gratis internetcommunities zoals Spotted by Locals. Ze wijzen toeristen graag meer dan alleen de geijkte hotspots. Je ervaart Noorwegen achter de schermen.
Meer budgettips voor Noorwegen
Veel Noorse reisbedrijven en recreatieve voorzieningen geven kortingen voor kinderen, studenten, senioren of gezinnen. Meld voor je gebruikmaakt van hun diensten dat je voor korting in aanmerking komt. Studenten kunnen reizen met een Internationale Studenten identiteitskaart (International Student Identity Card – ISIC).
Net als andere reisbestemmingen biedt ook Noorwegen eigen kortingspassen aan. Meerdagenkaarten voor het openbaar vervoer in de stad zijn al genoemd. Bekend is ook de Fjordpass die twee volwassenen en twee kinderen korting geeft op hotels, huurauto’s en tal van activiteiten. Zulke passen zijn natuurlijk alleen van nut als je ze daadwerkelijk gaat gebruiken en enige terughoudendheid bij aanschaf is dus wel op zijn plaats.
De site Norway On A Budget is nuttig voor besparingen onderweg maar simpelweg de Noren om advies vragen werkt ook prima. In hostels liggen vaak flyers voor goedkopere eetgelegenheden en uitstapjes. Mocht je een lift willen, vraag je medereizigers of hang een briefje op het prikbord.
Tot slot: planning loont. Maak een reisschema, stippel voor de auto slimme routes uit zodat je geen kilometers (en dus benzine) verspilt. De zomer is de beste tijd voor budgetreizen, omdat je meer buiten kunt doen, maar goedkope accommodatie vooraf boeken, is in het hoogseizoen wel aan te raden. Voor alle zekerheid een tentje meenemen, is ook handig. Zo kom je nooit voor dure verrassingen te staan.
Kort gezegd: goedkoop reizen naar Noorwegen is prima mogelijk.
© 2013, Mariëtte van Beek
Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉
Peter R. de Vries
op 18 Dec 2013Mariette
op 23 Dec 2013Ingmar
op 16 Dec 2014Tory
op 14 May 2016car insurance
op 16 May 2016http://www./
op 01 Nov 2016http://www./
op 04 Nov 2016http://www.loch-ness-monster.com/auto-insurance-gadsden-al.html
op 07 Mar 2017http://www.wilmerroca.com/free-car-insurance-estimates-online.html
op 09 Mar 2017http://www.takebuseleven.com/the-best-iphone-insurance.html
op 09 Mar 2017soucy insurance woonsocket ri
op 09 Mar 2017http://www.nailsrelaxationspa.com/travelrs-insurance.html
op 09 Mar 2017sumner insurance services
op 09 Mar 2017aslessyxeik6
op 15 Apr 2016http://www.ucaquatics.com/what-are-the-cheapest-insurance-companies.html
op 07 Mar 2017http://www.loch-ness-monster.com/aim-insurance-review.html
op 08 Mar 2017