Driemaal goedkoop naar Petra in Jordanië
10 oktober 2013 

Driemaal goedkoop naar Petra in Jordanië

Altijd al naar de rotsstad Petra in Jordanië gewild? Nooit gegaan omdat je denkt dat de reis erheen duur is? Je kunt natuurlijk blijven staren naar die droombestemming  in je glossy.  Maar beter is gewoon op pad te gaan. Langzaam, héél langzaam vanuit je luie stoel. Driemaal goedkoop naar Petra in Jordanië: een stappenplan.

(1)  Bekijk gratis filmpjes over Petra

Je gaat naar Petra, dat staat vast. In eerste instantie doe je dat helemaal gratis.  Pak simpelweg wat Petra-filmpjes! In je hoofd zet je zo snel de eerste stappen in de Siq, de smalle  kloof die toegang tot Petra geeft.

Koetsjes passeren de façades met de idolen die het oude volk der Nabateeërs tweeduizend jaar geleden aanbad.

Aan het einde van de kloof, en misschien eerder dan gedacht, is daar al-Khazneh (filmpje), de beroemde Schatkamer van Petra. Je kent hem vast van plaatjes en misschien ook van de Indiana Jonesfilm The  Last Crusade.  Op de grote open plaats voor de Schatkamer scholen bedoeïenen en toeristen samen.

Wil je nog  dieper Petra in? Zoek meer filmpjes op YouTube. Zeker dat je nog vele bergwanden vol huizen, graven en het immense theater vindt. Of de  collonadestraat en tempels die de Romeinen er vanaf de tweede eeuw aanlegden.

Een paar stappen verder ligt het kleine Petra-museum.  Nu kent die helaas een wat beperkte collectie. Maar je boft. Voor een spectaculaire expositie kun je ook gewoon naar Zuid-Holland.

(2)  Bezoek voor 12 euro de tentoonstelling Petra. Wonder in de woestijn in Leiden

driemaal-goedkoop-naar-petra-in-jordanieVanaf 9 oktober 2013 t/m 23 maart 2014 is Petra in Leiden.  150 archeologische en architectonische topstukken werden ingevlogen om Nederland te laten ruiken aan Jordaniës beroemdste monument. Beeldhouwwerk, reliëfs, zuilen, fresco’s, aardewerk.

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft ze in drie tentoonstellingszalen met spectaculaire decors bijeengebracht. Je kunt de artefacten uit de Siq en de Schatkamer  al plaatsen want in gedachten ben je al in Petra geweest. Petra is nu zelfs aan te raken, al mag dat hier natuurlijk niet.

(3)  Reis écht goedkoop naar Petra

Er is geen weg meer terug.  Je bent helemaal bevangen van Petra. Je wilt erheen. De kosten zijn geen reden om niet naar Jordanië te gaan. Er zijn tal van goedkope reisopties.

– een voordelige vlucht naar Amman vind je eenvoudig via skyscanner.nl. De vluchten van Turkish Airlines en van Austrian Airlines  via respectievelijk Istanbul en Wenen zijn vaak het goedkoopst, maar vlak ook maatschappijen als Egypt Air (via Caïro) niet uit. ArkeFly vliegt een deel van het jaar op Aqaba, check ook die optie. Met wat geluk vind je  een goede deal op ticketspy.nl.

– vanuit Amman en Aqaba rijden er voordelige bussen richting Petra. Maatschappij Jett staat zeer goed bekend.

– in Petra zelf kun je niet slapen maar wel in Wadi Musa, het dorp dat aan Petra grenst.  Via hostelz.com regel je snel goedkoop onderdak in hostels, goedkope hotels en appartementen.  Let op: tik bij de zoekfunctie wel ‘Petra’ in, niet ‘Wadi Musa’, anders kom je nergens.

Voordelige kamers bij particulieren boek je op populaire sites zoals Airbnb en Wimdu. Interessant voor Jordanië is ook Gweet, een beetje de Midden-Oosterse Airbnb, zeker als je op de terugweg nog een nacht in Amman of Aqaba wilt verblijven.

– in Wadi Musa stikt het van de goede en goedkope volksrestaurantjes. Volg simpelweg de locals. Waar het druk is, zijn de beste falafel, humus en salades te krijgen. Voor lunch en eventueel ook ontbijt haal je vers brood bij de bakker.

– op de prijzige entreekaarten van Petra zelf valt helaas niet af te dingen maar als je meerdere dagen in Petra wilt doorbrengen, koop dan een meerdagenkaart. Die is voordeliger dan losse dagkaarten. Je ziet meteen veel meer dan de gemiddelde toerist die er vaak niet langer dan een (halve!) dag verblijft. Je kunt diverse langere wandelingen maken. Neem op de echte hiking trails om veiligheidsredenen wel een gids mee.

– neem voldoende drinken en je lunch in je dagrugzak mee. Koop geen dure souvenirs. Fotografeer wat je mooi vindt. Dan heb je herinneringen genoeg.

Is de reis naar Petra goed bevallen? Deel dan deze ervaring met anderen. Voor andere glamourbestemmingen herhaal je grotendeels hetzelfde recept. Zo kom je nog eens ergens.

© 2013, Mariëtte van Beek

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉

Over de schrijver
Antonette
Door

Antonette

op 20 Oct 2013

Tja, Petra is inderdaad zo'n plek waar ik graag nog een keer naartoe zou gaan. Jammer genoeg zit 2014 al weer volgeboekt wat vakantiedagen betreft :-)

Mariette
Door

Mariette

op 20 Oct 2013

Je vindt vast nog wel een gaatje in de agenda om Petra in Leiden te gaan zien? En daarna meteen voor 2015 de echte reis inplannen?

hilde
Door

hilde

op 10 Apr 2014

Jammer dat ik, het nu pas leest ik had nl graag naar leiden willen gaan!!!!

Mariette
Door

Mariette

op 10 Apr 2014

Tja, dan maar direct door naar het 'echte' Petra? ;-)

Reactie plaatsen