CouchSurfing, SERVAS En Tripping: Wereldwijd Gratis Logies
11 februari 2012 

CouchSurfing, SERVAS En Tripping: Wereldwijd Gratis Logies

Natuurlijk, ik zal de laatste zijn om het te ontkennen. Zoek je accommodatie dan is niets voordeliger dan logeren bij familie en vrienden. Maar toch, om je privérelaties niet uit te hollen, kan dat maar beter incidenteel, in je eentje en voor beperkte tijd gebeuren.

Wil je een langere periode voor nop onder de pannen zijn, dan is de beste optie je logeerpartijen te verdelen onder je bekenden. Of te kiezen voor organisaties die het logeren min of meer professioneel hebben opgewaardeerd. De bekendste zijn CouchSurfing en SERVAS, nieuweling Tripping rukt op.

CouchSurfing: wereldwijd op elkaars bank

Het slaapbankennetwerk CouchSurfing (CS) zet de laatste jaren echt de trend in goedkoop reizen. De club slaagt er in toenemende mate in om ‘slapen bij vreemden’ voor grote groepen reizigers acceptabel en ‘fun’ te maken.

Maar hoe werkt het nu precies? Heel simpel. Je wordt gratis lid van de CS Community, stelt je profiel op en kan direct wereldwijd bij bankvrienden terecht. In de logeerkamer of ja, echt op de bank. Een aantal gastheren en -vrouwen opent daarbij het tuinhek voor wat tenten. Er is geen verplichting ook zelf je eigen huis voor logées open te stellen.

He referentiesysteem van CouchSurfing

Wil je weten of deze vorm van goedkoop reizen iets voor jou is, lees dan vooral over de ervaringen van anderen op de CouchSurfing-site. Of bekijk de aardige introductievideo over het CS-referentiesysteem waarmee de veiligheid van iedereen beter gewaarborgd is.

Let wel: bij CouchSurfing gaat het nadrukkelijk niet alleen om gratis accommodatie maar om wereldwijde kennismaking met gelijkgestemden, mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in elkaars levens. Zelfs al voordat de reis begint. Iedereen tast immers graag af wat de wederzijdse verwachtingen zijn en met wie hij de beste klik zal hebben.

Wat overigens niet betekent dat je, eenmaal ter plekke, dagen met elkaar op stap moet. Hoe dan ook is een logeeradres een perfecte uitvalsbasis om lokale cultuur op te snuiven.

SERVAS: gastvrijheid voor wereldvrede

Op zich geen originele vondst. Het idee dat je door kennismaking en gastvrijheid de wereldvrede bevordert, is al 60 jaar de grondgedachte achter het respectabele SERVAS International. Om deel te kunnen nemen in het SERVAS-netwerk moeten zowel reizigers als gastheren/vrouwen eerst worden goedgekeurd. Daarvoor is een live gesprek nodig.

Ook in Nederland werkt het zo, via de lokale branche. Het spreekt vanzelf dat je achter de filosofie van de club moet staan om je twee (of meer) nachten accommodatie te ‘verdienen’. Daarbij worden nog tegenprestaties in de vorm van reisverslagen verwacht. Alle details en voorwaarden vind je op de SERVAS-sites.

Nieuw: Tripping

Nog veel meer organisaties bieden via hun ledennetwerken gratis logeerpartijen aan. Opvallend is dat sociale netwerken in het reizen snel belangrijker worden. Eigenlijk net als op het internet. Denk Facebook en Twitter. Beide ontwikkelingen hebben natuurlijk ook heel sterk met elkaar te maken.

De commercialisering van logeerclubs heeft daarmee ook zijn intrede gedaan. CouchSurfing wordt door derden inmiddels flink van geld voorzien en dat geldt ook voor de nieuwste logeerclub Tripping. Alle kritiek ten spijt is dit wel goed nieuws voor budgetreizigers.  Steeds makkelijker kunnen ze een logeerorganisatie kiezen die het beste bij hen past.

Eigen ervaring met couchsurfing?

Over alle nieuwe ontwikkelingen een andere keer meer; ik ga nu eerst mijn eigen slaapbank inspecteren. Wil jij ondertussen je ervaring met georganiseerd logeren delen, doe dat dan vooral hieronder. Trusten!

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉

© 2012, Mariëtte van Beek

Over de schrijver
Nancy Hart
Door

Nancy Hart

op 31 May 2012

Toen ik je blog las, vond ik het meteen al een bijzondere manier om nieuwe mensen te leren kennen. Ik ben zelf gek op reizen en op mensen die dat ook zijn! Ik heb me aangemeld op couchsurfing.org en vorige week mijn eerste gasten mogen verwelkomen. Een bijzondere en leuke ervaring! Er ging een wereld voor me open! Dank Mariette! Allemaal dankzij jouw blog!

Mariette
Door

Mariette

op 10 Jul 2012

Wat ontzettend leuk Nancy. Als het mag, kom ik jou en je gasten nog eens interviewen over jullie ervaringen met CouchSurfing.

Reactie plaatsen