Afdingen Kun Je Leren - Zelfs In Nederland
30 december 2011 

Afdingen Kun Je Leren - Zelfs In Nederland

Afdingen kun je leren - zelfs in NederlandIn de soeks van het Midden-Oosten bestaan geen vaste prijzen en moet er steevast afgedongen worden. Veel reizigers zien al voor aanvang van de reis tegen het afdingen op. Jammer, want heb je de kunst onder de knie, dan reis je zeker goedkoper. En heb je bovendien veel meer lol. Een handleiding voor dummies.

Regel nummer één: toon je nooit bijzonder geïnteresseerd in koopwaar. Struin langs winkels en kramen alsof je helemaal niet op zoek bent naar iets. Je maakt het jezelf makkelijk als dat ook écht zo is. Door zo’n houding trek je sowieso al minder de aandacht van handelaren en zullen ze je minder snel benaderen. Aan lieden die ‘kijken kijken, niet kopen’ spenderen ze geen energie.

Geen boodschappenlijst

Laat zaken komen zoals ze komen, en leg jezelf vooral niet op dat je een hele boodschappenlijst (met cadeautjes voor de hele familie, plus je garderobe voor het komend seizoen) in een paar uur tijd moet afwerken. Haast werkt totaal niet in veel contreien, wees er blij om (daarom ben je toch ook op reis?), en geniet van je relaxte grondhouding.

Ben je toch spontaan op een product gestuit dat je best zou willen hebben, zet er dan niet direct al je zinnen op. Oftewel: blijf nonchalantie uitstralen. Of je het nu wel of niet aanschaft, moet je bij wijze van spreken koud laten. Hoe dan ook kun je altijd vragen naar de prijs van een product.

Mens-erger-je-niet

Maar let op: begin niet te onderhandelen als je verder niet serieus geïnteresseerd bent in een deal. Ben je dat wel, dan is het vooral de kunst om niet verlegen te zijn, flink te zakken ten opzichte van de vraagprijs (ga in toeristische oorden rustig op de helft of lager zitten). Wil je meer dan één product? Beding nog extra kwantumkorting.

Belangrijk is de sfeer vooral gemoedelijk te houden. Trek je niet teveel aan van gesputter of quasiboze reacties van handelaren. Heb plezier in de discussie, maak grapjes, en gooi er eens een woord in de lokale taal tussendoor. Blijf kalm, it’s all in the game, een soort Mens-erger-je-nietDat spel kun je niet verliezen als je voor jezelf eerst bepaalt wat je maximaal voor het product wilt geven en daar dan ook aan vasthoudt.

Verbluffende prijsdalingen

Dat is makkelijker als je weet wat iets zo’n beetje waard is (maar hierover straks meer). Word je het duidelijk niet eens, laat de onderhandeling dan verder voor wat het is. Beleefd bedanken en weglopen kan overigens tot verbluffende prijsdalingen leiden. Als je op de helft tot tweederde van de aanvangsprijs uitkomt, zit je – waarschijnlijk – redelijk goed.

Heb je betaald en is je boeltje ingepakt, neem dan vooral die kop koffie of thee aan die de koopman je wellicht nog aanbiedt. Vier zo samen de behaalde overeenkomst, geniet na van de hele interactie en het leuke gesprek dat mogelijk volgt. Al is het met handen en voeten.

Vaste prijzen

Het verkoopproces loopt anders bij enkele slimme souvenirverkopers en van staatswege gerunde ambachtscentra, die uitsluitend met vaste prijzen werken waarover dan niet meer te onderhandelen valt. Zulke (vaak wat grotere) winkels zijn altijd algemeen bekend onder toeristen. Een goede reisgids noemt ze ook.

Voor afdingers in spe is het wel superhandig dat de prijzen van dit type winkels doorgaans heel redelijk zijn, waardoor ze goed als richtlijn kunnen dienen voor de prijzen ‘in ’t wild’. Kijk wel overal uit met de aanschaf van antiek en andere kostbare zaken waarvan je de kwaliteit – en dus de prijs – niet goed weet in te schatten.

Wereldwijd afdingen

Onderscheid de vaste-prijzen-winkels ook van sommige handelaren in de medina’s (oosterse binnensteden) die maar een klein deel van hun producten ‘ten behoeve van de toeristen’ prijzen.  Aan hun prijzen valt prima te tornen.

Besef je ook dat je wereldwijd kunt afdingen, niet alleen in landen zoals Turkije of Egypte. Vind je de eerste keer afdingen in den vreemde een hele opgave, oefen het spel dan al een beetje in Nederland. Dat hoeft helemaal niet per se op de Oosterse markt in Beverwijk of bij allochtone kooplieden (al geeft dat wel een extra dimensie aan het spel).

Supertips voor goedkoop reizen

Een goede vriendin dingt zelfs in doorsnee Nederlandse zaken af. Oortje aan boek, of oneffenheid in een trui? Vraag korting! Nee heb je, ja kun je krijgen. Je zult stomverbaasd zijn hoe vaak je een ja hoort. 😀

© 2011, Mariëtte van Beek

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉

Over de schrijver
BennyDix
Reactie plaatsen