Reus Kalevipoeg Strooide Zwerfkeien in Estland
06 juni 2011 
in Europa

Reus Kalevipoeg Strooide Zwerfkeien in Estland

Ambtshalve speur ik wereldwijd stad en land af naar leuke weetjes; écht dol ben ik op volksverhalen. Het liefst tradities die nog altijd mondeling worden overgeleverd.

Heb ik daarom een zwak voor Oost-Europa? Best mogelijk, want wat kunnen ze daar vertellen. Helden genoeg in de Estse folklore, zo leerde ik vorig jaar in Estland. Zoals de stoere reus Kalevipoeg. Fantastisch hoe zijn legende flink wat eigenaardigheden van het landschap van Estland verklaart. Een paar voorbeelden.

Lahemaa Park

Uit de vele dikke tranen die Kalevipoegs moeder schreide over de dood van zijn vader ontstond het Ülemiste-meer naast het huidige vliegveld van de hoofdstad Tallinn. De heuvel Toompea waarop het Estste parlement in een roze kasteel zetelt, is zijn papa’s hoogstpersoonlijke grafheuvel. Kalevipoeg zelf vulde de baaien van het Lahemaa Park met de beroemde zwerfkeien. Heel idyllisch.

Finland

De korte film Kalevipoeg! van de Estse regisseur Ekke Vasli is het epos in een notendop en een grappige must see voor de nieuwsgierige reiziger naar Estland. De zangerige Estse taal verraadt net als Kalevipoegs verhaal de sterke verwantschap van Estland met Finland. Want even de Finse golf oversteken naar Finland kon Kalevipoeg natuurlijk ook. Met gemak.

© 2011, Mariëtte van Beek

Over de schrijver
Reactie plaatsen