Loflied op Dublin, Hoofdstad Van Het Eiland Van Smaragd
11 mei 2011 
in Europa

Loflied op Dublin, Hoofdstad Van Het Eiland Van Smaragd

Loflied op Dublin, hoofdstad van het Eiland van SmaragdDublin is een fenomeen. Als er nog geen loflied op Dublin bestond, zou ik hem direct schrijven. “Oh mijn Dublin, hoofdstad van het Eiland van Smaragd“, iets van dien aard. Want wie de korte reis naar de Ierse capital maakt, wordt aangenaam verrast. Dublin is een bruisende metropool die internationaal uitstekend meekomt. De afgelopen decennia onderging Dublin dan ook een complete metamorfose. De stad was altijd al vermaard als uitgaansstad, vanwege zijn pubs en levendige muzikale tradities, maar ook na het nachtleven is het er feest.

Met of zonder full Irish breakfast, het is goed ontwaken in Dublins oude centrum en te bedenken wat je zoal kan gaan doen. Misschien sta je nog geen uurtje later tegenover Jan Vermeers Schrijvende vrouw met dienstbode in de National Gallery of oog in oog met een wild hert in het Phoenix Park. Of op Vikingse fundamenten van Dublin Castle, eeuwenlang de gehate zetel van de Engelse kroon. Eindeloos winkelen kan ook, in een deftig Brits warenhuis met hoog gehoede portiers in Grafton Street of  juist in het hypermoderne, übertrendy Dundrum Town Centre.

James Joyce

Maar misschien volg je liever de voetsporen van Dublins beroemde muzikanten, acteurs, schrijvers en schilders. Uit vroeger jaren of van de moderne tijd. U2, Collin Farrell, James Joyce en Francis Bacon zijn slechts enkele namen. Dublins monumentale Georgiaanse panden, oude anglicaanse kathedralen en musea met Keltische schatten liggen vanzelf op je weg. De roerige geschiedenis van Ierland is nog altijd erg tastbaar in de hoofdstad en de straten lezen dan ook bijna als de pagina’s uit een geschiedenisboek. Maar een oud industrieel pand of een havenloods kan net zo makkelijk geïntegreerd zijn in een moderne architectonische creatie.

Zeehonden

Toch is misschien nog wel het meest unieke aan Dublin is zijn formidabele ligging. Wie na een paar dagen stad even wat rust en ruimte zoekt, staat na een half uurtje met de trein bovenop de kliffen en geniet van het spectaculaire uitzicht over zee. Vissershaventjes vol zeehonden en verse visrestaurants liggen nabij. En wie de Dubliners op hun vrije dagen volgt, begeeft zich al snel op een van de talloze landgoederen rond de stad. In zorgvuldig gerenoveerde kastelen, Victoriaanse tuinen en traditionele boerderijen waan je je terug in de tijd van de Engelse koloniale overheersing, en geniet je tegelijkertijd van het erfgoed dat anonieme Ierse ambachtslieden tot stand brachten.

Pub

Geen buitenverblijf zonder tearoom! Wat er ook van de Ierse keuken gezegd mag worden, je bent het op slag vergeten als je de homemade zoete en hartige lekkernijen voor bij koffie, thee of lunch ziet! Een lust voor het oog, maar nog beter om allemaal zelf te proeven! Hier maar ook overal elders in Dublin, hoef je geen moeite te doen om aan de praat te komen met de Ieren. Onvoorstelbaar aardig en toegankelijk bieden ze reizigers volop gelegenheid iets van hun leven mee krijgen. En van hun droge maar vlijmscherpe humor! Levensgenieters zijn het, in de pub, maar ook buiten in de natuur.

Jetset

Maar niet alleen daarom krijg je vaak het idee dat je ergens in zuidelijk Europa zit. Het klimaat en de vegetatie helpen ook. Geholpen door de warme Golfstroom, kent Ierland en ook Dublin, een mild maritiem klimaat. Vorst is een uiterst zeldzaam natuurverschijnsel en palmen, fuchsia’s en andere tropische gewassen doen het er dan ook uitstekend. Natuurlijk valt er ook regelmatig een drup regen, maar minder dan je misschien denkt. Niet voor niets dus dat de internationale jetset hier graag vertoeft. Ondertussen hoef je je ogen niet te sluiten voor de andere kant van Dublin, de buurten en de mensen waarmee het materieel en immaterieel aanzienlijk minder gaat. Ze zijn niet te verbloemen en de Ieren doen dat ook zelf niet. Zeker niet nu de Ierse economie na jaren van booming business in een diep dal is beland.

Maar hoezeer de verbazingwekkende variatie van Dublin ook een inspiratiebron voor vele kunstenaars en schrijvers was, eigenlijk is de stad niet in beelden of woorden te vangen. Dublin moet je simpelweg zelf gaan doen en ervaren. Wil je Dublin in al zijn facetten kunnen beleven dan verdient de stad eigenlijk meer dan alleen een verblijf van een paar dagen. Maak er een week van…of: kom er steeds weer terug! Nauwelijks een opgave als de stad je eenmaal heeft verleid! Dublin, my love, I will be back soon!

© 2011, Mariëtte van Beek

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉

Over de schrijver
Gon
Door

Gon

op 20 Sep 2015

Goede inleiding op de rest...

Reactie plaatsen