Horrorverhalen in Dublin*
01 november 2011 
in Europa

Horrorverhalen in Dublin*

Horrorverhalen in DublinHalloween gemist? Geen nood, vlieg naar Dublin! De Ierse hoofdstad is elke dag doodeng. Die indruk krijg je tenminste als je je op een avond aan boord van de Ghost Bus Tour waagt. Vol duistere begraafplaatsen waar je leert hoe je lijken kunt pikken, verhalen over gruwelijke moordenaars, snijgrage dokters én hun slachtoffers die nog altijd als geesten ronddwalen. In een poel van ook zedelijk verderf, ziekte en nog veel meer ellende.

Dracula

Als je alle macabere details mag geloven, is het opeens niet vreemd meer dat Dublin maar liefst drie meester-schrijvers van horrorverhalen heeft voortgebracht: Robert Maturin (1782–1824), auteur van de gotische horrorroman Melmoth the Wanderer, Joseph Sheridan Le Fanu (1814–1873) van de vampierklassieker Camilia en Abraham (Bram) Stoker (1847–1912), de geestelijke vader van Dracula, de beroemdste vampier aller tijden.

Grote Hongersnood

Stoker zelf werd geboren in Black 1847, het meest dramatische jaar van de Grote Hongersnood in Ierland. Hij putte inspiratie uit de nare verhalen die zijn moeder hem er later over vertelde, maar zijn eigen ziekbed en de bloederige anekdotes van Oscar Wildes vader, die arts was, voedden hem ook.

Daarnaast leerde hij van Transsylvanische én Ierse volksverhalen dat vampieren behalve in dieren ook in – Ierse – mist kunnen veranderen. Alle gruwelijke fantasieën kun je in het Bram Stoker Museum met eigen ogen aanschouwen.

*Bewerkt kader uit Dublin.

© 2011, Mariëtte van Beek

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉

Over de schrijver
AlfredLiawl
Reactie plaatsen