Is De McDonald's Een Bezienswaardigheid?
24 april 2011 
in Afrika

Is De McDonald's Een Bezienswaardigheid?

Is de McDonald's een bezienswaardigheid?Is dit Italië, Marokko, of een andere mediterrane bestemming? Meerdere sitebezoekers vroegen zich af welke droomplek met koepel ze op de voormalige banner  van Reisomtereizen.nl zagen. Eigenlijk was het precies mijn bedoeling om ze een beetje te laten raden.  Het is leuk om naast de bekendste attracties en plaatjes wat anders van een land, zijn cultuur en bevolking te tonen.

Oké, maar waar kijk je naar? Naar het operagebouw in Italiaanse stijl in Marrakech, Marokko. Niet gelegen in de beroemde oude binnenstad, de medina, waar je je volledig in traditionele oosterse sferen waant, maar in de nieuwe stad Guéliz. Vanaf een trendy terras boven op het moderne treinstation heb je ‘l’Opéra‘ direct in het vizier. Erg mooi bij zonsondergang, wanneer de spotlights op het gebouw aanknippen en zijn roze gloed zacht verglijdt in de paarse bougainvillea op de tuinmuren.

Hivernage

Wie Marrakech doet, moet dus zeker Guéliz, en de aangrenzende hotelwijk Hivernage, gaan bekijken. Juist het spannende contrast met de andere delen van Marrakech maakt je bezoek de moeite waard. Ook dit is Marokko. Met hippe winkels en een bruisend uitgaansleven. Tal van westerse concerns hebben zich al in Marrakech’ buitenstad genesteld. Niks mis mee. Schuw je zulke bedrijven in den vreemde juist, probeer dan één keertje je aversie opzij te zetten.

Medina van Marrakech

Want neem nou de McDonald’s in Guéliz. Zo’n Amerikaans fastfoodbedrijf is ver van zijn roots een uiterst fascinerend ding. De verwende kinderen van de lokale elite hangen hier rond, in hun duurste merkkleding, druk in de weer met hun laptops en iPads. Denk maar niet dat zij vaak in de medina van Marrakech te vinden zijn. Ouderwetse rotzooi waarmee ze niets van doen willen hebben. O, is de medina inmiddels UNESCO-monument? Onbegrijpelijk! Meewarige blikken alom.

De volgende keer dat je de nauwe steegjes binnen de stadsmuren weer induikt, je bijna overreden wordt door een ezelskar, of de geuren opsnuift van de bossen munt die er op de grond in de verkoop liggen, zie je Marrakech met net iets andere ogen.

De McArabia is overigens best een aanrader. 😉

© 2011, Mariëtte van Beek

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉

Over de schrijver
Marrakech
Door

Marrakech

op 12 May 2011

Doe mij maar een Big Mac haha. Ik raad mensen aan wanneer men Marrakech gaat bezoeken ook een excursie uit te proberen! Zoals de Ourika vallei of een trip richting de woenstijn..echt de moeite waard.

Mariette
Door

Mariette

op 12 May 2011

Helemaal mee eens. In mijn stedengids Marrakech wijd ik ook een apart hoofdstuk aan zulke uitjes. Naar de boerenmarkt van Tnine, Setti Fatma, Oukaimeden, de watervallen van Ouzoud en het stuwmeer van Lalla Takerkoust. Om maar wat te noemen.

Robert
Door

Robert

op 27 Sep 2011

Tsjaa we kunnen er niet om heen de westerse concerns. Het draait allemaal om vraag en aanbod. Gelukkig is er ook een andere kant van Marrakech te zien namelijk het bekende plein en de Marrakech excursies die er te houden zijn in de omgeving van Marrakech wat ik zelf als prachtig heb ervaren.

Reactie plaatsen