Beste Reistips Voor Marrakech
09 november 2011 
in Afrika

Beste Reistips Voor Marrakech

Beste reistips voor MarrakechOf het nou lente is of herfst, er zijn altijd vrienden die nog snel een stedentrip naar Marrakech boeken. Een goed idee, want in deze jaargetijden zijn de temperaturen in de Zuid-Marokkaanse stad het aangenaamst. Marrakech is echt ‘mijn’ stad. Tips om een verblijf daar nog fijner te maken, geef ik daarom graag. Tegenwoordig doe ik dat echter zo regelmatig dat het handiger is om ze online te plaatsen. Bij deze dus. Doe er zelf je voordeel mee of stuur ze door naar anderen!

Ik wens alle Marrakechgangers een goede reis! En bericht me nog eens over je Marrakech-ervaring!

TIP 1: Doe de drie echte must see‘s

De bekendste bezienswaardigheden van Marrakech vind je in iedere goede reisgids (of georganiseerd reisprogramma), maar start je verkenningstocht in ieder geval op het beroemde rariteitenplein Jemaa el-Fna, in het centrum van de oude binnenstad. Vergaap je er aan een gevarieerd gezelschap van straatartiesten, en gebruik de Koutoubia-minaret als handig oriëntatiepunt.

Bezoek vervolgens de Medersa Ali Ben Yousef, de rijkelijk gedecoreerde islamitische leerschool in de medina, en de exotische Jardin Majorelle én het spiksplinternieuwe Musée Yves Saint Laurent buiten de stadsmuren. Zorg dat je een behoorlijke kaart van Marrakech hebt, zodat je de verschillende attracties eenvoudig kunt vinden.

TIP 2: Neem wat straatjes naar het zuiden

Dwaal niet alleen door de soeks (overdekte winkelstraten) ten noorden van het plein Jemaa el-Fna, maar neem ook eens een straat in zuidelijke richting. Een leuke is de Riad Zitoun el-Kdim, die in de uiterste zuidoosthoek van het plein, net voorbij een poortje, begint. De Riad vormt een belangrijke doorsteek naar de oude joodse wijk (de Mellah) en de Kasbah, het stadsdeel waar koning Mohammed VI zijn optrekjes heeft.

In de straat zelf vind je niet alleen toeristenwaar maar ook voorzieningen voor de locals, die in de steegjes (derb‘s) rondom wonen. Hun vaste kruidenier, kippenhandelaar  en kledingmaker, de grafkoepel van een heilige en een badhuis, om maar wat te noemen. Bij elkaar geven ze een aardige indruk van het alledaagse leven in de medina.

TIP 3: Beleef culinaire avonturen

De Marokkaanse keuken is onweerstaanbaar. Maar likkebaarden boven tajines en couscous kun je in Marrakech op veel verschillende manieren. Als je nooit op straat eet, moet je deze reis een uitzondering maken voor de restaurantjes op Jemaa el-Fna. Overdag zie je ze niet, maar ’s avonds is het plein één grote gaarkeuken. Die bovendien schoon en betrouwbaar is. Kun je geen keuze maken? Bezoek dan het eettentje Chez Aicha, van Aicha, de eerste vrouwelijke kok op het plein.

De vaste eettentjes rondom Jemaa el-Fna zijn eveneens prima, en bieden op de dakterrassen een magnifiek uitzicht over het tumult en de rookpluimen van de kookpotten beneden. De straat Riad Zitoun Kdim (zie tip 2) biedt vooral mogelijkheden voor een mobiele lunch.

Halverwege de Riad zitten eenvoudige eettentjes waar je zoete of hartige pannenkoekjes of broodjes gebakken sardientjes kunt ophalen. Alles wordt gebakken waar je bij staat, verser kan het niet.

Schuin tegenover de Saadische graven (een bekende toeristenattractie nabij stadspoort Bab er-Rob) is de ingang van het restaurant Nid’cicogne dat je aan het uithangbord met de ooievaar herkent. Het restaurant is boven, je kunt er heerlijk lunchen of  muntthee met koekjes gebruiken, en kijkt er direct uit op volop bewoonde ooievaarsnesten. Een hippe eetgelegenheid met een missie is Café Clock, wat verder oostwaarts.  Hier treden regelmatig traditionele verhalenvertellers op. Hun verhalen worden ter plekke vertaald! Op zaterdagavond mag je de opzwepende muziek van de Bnat Houariyat, bekende vrouwelijke muzikanten niet missen.

’s Middags en ’s avonds is ook Dar Mimoun aan Derb Ben Amrane (een zijstraatje van de Riad Zitoun Kdim) een aanrader. Deze eetgelegenheid is gevestigd in een oud paleisje en je eet op de binnenplaats of in een van de zijkamers. Je ziet veel van zulke riad’s in Marrakech, maar deze is nog heel relaxed, niet zo opgesmukt en gerestyled als vele andere, en dus betaal je je ook niet blauw.

Wil je meer weten van de traditionele Marokkaanse keuken dan kun ook zelf  leren kokkerellen. Dat kan op verschillende locaties zoals hotel La Maison Arabe. Bekend is ook Souk Cuisine, met kookcursussen bij de Nederlandse Gemma van de Burgt. Samen met haar Marokkaanse kokkin ga je eerst in de souk van Marrakech boodschappen doen.

TIP 4: Bezoek de nieuwe stadsdelen

De ville nouvelle, de (relatief) nieuwe stadsdelen van Marrakech. mag je beslist niet overslaan. Er zitten veel bijzondere winkels en galeries met mooie kleding, woonaccessoires en moderne kunst, vooral in de zijstraten van de Avenue Mohammed V,  en rond de shopping mall Carré Eden en hippe tentjes zoals Kechmara en Le Grand Cafe de la Poste, schuin tegenover het strakke Marrakech Plaza.

In dit stadsdeel Guéliz zie je heel scherp de sociale verscheidenheid, of beter: de gapende kloof tussen arm en rijk. Om daar iets over op te steken, is zelfs de McDonald’s een aanrader. In de nieuwe stad vind je ook superpatisserie Al Jawda.  Een aardig idee is om hier een doosje gesorteerde koekjes voor thuis te halen. Wel iets prijzig, want de lekkernijen zijn bijna allemaal bereid met amandelen, maar absoluut verrukkeluk.

TIP 5: Bekijk een stuk minder gepolijst Marrakech

Sluit je ogen vooral niet voor de keerzijde van Marrakech, de schrijnende armoede waarin vele bewoners leven. Net buiten Bab ed-Debbagh, de oostelijke stadspoort naast de leerlooierijen, kijk je recht uit op (helaas maar) een deel van de plaatselijke sloppenwijken. Hier vind je geen mooi aangelegde perken zoals elders langs de stadsmuren.

Het idee van de autoriteiten is blijkbaar dat hier maar weinig toeristen komen.  De Souk Bab le-Khmis, een grote vlooienmarkt, vindt wat verderop, net buiten de noordelijke stadspoort Bab le-Khmis, plaats.  De dagelijkse markt is op donderdag op zijn best, zoals zijn naam (Khmis betekent donderdag) ook suggereert.

Je kunt lopend naar de markt komen, maar als je een flinke trippel dwars door de oude medina niet ziet zitten, neem je een taxi die buitenom langs de stadsmuren voert. De markt heeft een open en een ommuurd deel. Alles wat maar verpatst kan worden, van kunstgebitten tot mobieltjes, is er te vinden.

TIP 6: Schrob jezelf in een hammam

Een verblijf in Marrakech zonder een bezoek aan een hammam is eigenlijk niet compleet. Keuze volop: je hebt de traditionele volksbadhuizen in de wijken en de luxe spa’s in hotels en resorts. Een prachtige hammam van het chique soort is die van La Maison Arabe, vlakbij de westelijke stadspoort Bab Doukkala.

Je zit hier niet met andere mannen of vrouwen te badderen, dus heb je veel meer privacy dan in de traditionele hammam. Wil je toch iets van de echte badhuissfeer meekrijgen dan is  volkshammam Ad-Dahab (Bain d’Or) achter de Medersa Ben Yousef een prima plek. Let wel op de wisselende openingstijden voor vrouwen en mannen.

De toegang is tien dirham (een euro) per persoon, een groot verschil met de minimaal twintig euro die je aan een luxe oord kwijt bent. Overal zijn tegen extra betaling zeep, stevige schrobbeurten en massages te regelen.  Je kunt je badspullen ook kopen op de Place Rehba Kdima, de alom bekende kruidenmarkt.

Denk erom dat iedereen in de hammam zijn slip aanhoudt en er dus extra ondergoed in de badtas moet. Imiteer verder de lokale mannen of vrouwen (zet je vader of je moeder in het sop), dan kan er niks fout gaan. 😉

TIP 7: Shop zonder afdingen

Als je wel van shoppen houdt, maar afdingen niet je sterkste vaardigheid of liefste bezigheid is, kun je prima terecht in het Ensemble Artisanal, aan de Avenue Mohammed V, niet ver van de beroemde Koutoubia-moskee.

Uiteenlopende ambachtslieden zitten hier bij elkaar in een complex, je ziet ze aan het werk en kunt tegen schappelijke vaste prijzen hun producten kopen. In de oosthoek zit ook een interessante winkel vol werk van vrouwelijke ambachtslieden. Als je bij hen koopt, steun je de gestage emancipatie van de Marokkaanse vrouw.

In de nieuwe stad gelden sowieso vaste prijzen, of de winkels nu tot een westerse keten (bijvoorbeeld Zara) behoren of niet.

TIP 8: Ga fietsen in het groen

Wil je na een paar dagen slenteren door de stad even flink met de haren in de wind en de neus in het groen? Ga dan lekker fietsen in Marrakech‘ omgeving! Huurfietsen kun je op meerdere plekken in de oude en nieuwe stad vinden, maar een fietstocht via Baja Bikes regelen is minstens zo’n puik plan. Het fietstourbedrijf biedt i.s.m. Maroc Travel meerdere fietstochten met een Nederlandstalige en Engelstalige gids. Je kunt handig online boeken. In circa 3 uur tijd ontdek je op een leuke, veilige en informatieve manier de stad.  Afhankelijk van de tocht doe je een of meer van Marrakech’ belangrijkste tuinen aan: de Ménara, de Palmeraie (een grote palmenoase) en de Jardin Majorelle.

TIP 9: Maak uitstapjes buiten de stad

Marrakech is een prima uitvalsbasis voor tal van uitstapjes naar de bergen, de woestijn of de zee.  Mooi voor een dagvullend programma zijn bijvoorbeeld Marokko’s grootste watervallen in Ouzoud. Ze zijn wat lastig te bereiken met het openbaar vervoer en daarom is het boeken van een excursie naar deze bestemming praktischer.

Riad Annie van Anne Bruin en haar man Karim is een prima en betrouwbaar adres voor het boeken van excursies. Het werkt met vaste, heel redelijke prijzen en de buschauffeurs laten je eenmaal ter plekke helemaal vrij om te gaan en te staan waar je wilt.

Via dit bureau kun je ook een of meerdere dagen naar de Vallei van Ourika en de zandduinen van Merzouga. Het vissersstadje Essaouira en het Meer van Lalla Takerkoust kun je eenvoudig (en goedkoper) zelf met het openbaar vervoer doen.

TIP 10: Schiet voor weinig geld de mooiste kiekjes

Het plein Jemaa el-Fna loopt vol met fotogenieke levenskunstenaars, van tandendokters en volksmuzikanten tot slangenbezweerders en travestieten. Als je op het plein foto’s wilt nemen van al die kleurrijke lieden, dan lukt dat prima als je wat vijf dirhamstukken bij de hand hebt.

Je vraagt eerst toestemming, maakt de foto’s (zo’n 1-3 stuks), en bepaalt zelf de prijs. Meestal is men tevreden met vijf dirham, zo niet, geef er desnoods nog vijf bovenop, maar raak niet onder de indruk van quasi-boze reacties dat dat te weinig is.

Maak heel relaxed een grapje, dan heb je zelf veel lol, en de betrokken personen ook. Realiseer je voortdurend dat ze hun brood verdienen op Jemaa el-Fna dus gratis weg proberen te komen, is echt totaal ongepast.

TIP 11: Spaar munten voor gepaste betaling

Wil je gebruik gaan maken van taxi’s dan is het handig om van meet af aan munten te sparen. Taxi’s zijn verplicht uitgerust met een deugdelijke taximeter, maar het gebeurt geregeld dat zo’n ding (zogenaamd) kapot is. Je kunt natuurlijk uitstappen zodra je dat merkt maar het is eenvoudiger om in zo’n geval zelf de prijs bepalen.

Op je bestemming aangekomen, stap je eerst uit en overhandigt dan het gepaste bedrag dat volgens jou goed is voor de gemaakte kilometers. Taxichauffeurs kunnen daar moeilijk over doen, maar zonder meter hebben ze echt geen poot om op te staan.  Van de oude naar de nieuwe stad is het ongeveer 7-10 dirham per rit, niet per persoon.

Vanaf het vliegveld kun je het beste de gewone stadsbus 19 nemen, die gaat langs alle belangrijke plaatsen en hotels in het centrum en in de nieuwe stad. De onopvallende halte ligt links, achter de parkeerplaats met taxi’s. Je kunt in de bus direct een retourkaartje voor 50 dirham kopen, dat is handig en ook voordeliger.

TIP 12: Geef je ogen de kost

In de medina ontgaat je veel als je geen scherp oog hebt voor de activiteiten van de lokale bevolking. Train dus dat oog! Als je bijvoorbeeld vrouwen of kinderen met planken met toegedekte broden vanaf de straat een ruimte ziet binnengaan, is dat vermoedelijk een gemeenschappelijke oven (ferran) waar ze die broden (maar ook koekjes) laten afbakken.

Je kunt altijd vragen of je even verder mag kijken, en naderhand een fooitje (zo’n vijf dirham) aan de bakker geven. Ben je in de buurt van een hammam, zoek dan naar de extra deur (ter linker- of rechterzijde) die toegang geeft tot de stookplaats van de hammam. Daarbinnen gebeurt meer dan alleen de hammam opwarmen.

Grappig zijn er de potjes met vlees dat staat te sudderen in de houtskool. Het bijzondere vleesgerecht (tanjia) dat hier bereid wordt, is typisch voor Marrakech. Mensen huren een aardewerken kruik bij de slager (je ziet ze vaak bij slagers hangen, let maar op!), die de kruik met de gewenste hoeveelheid vlees en speciale kruiden vult.

Zijn klanten brengen de kruik dan zelf voor een paar uur naar de fernatshi (de beheerder van een stookplaats). Soms liggen er ook nog schapenpootjes of schapenkoppen die op het vuur gegaard worden. De stookplaatsbeheerder verdient wat bij met dit gekokkerel maar krijgt ook een tip na de bezichtiging van zijn vuurplaats.

© 2011/update 2018, Mariëtte van Beek

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉

Over de schrijver
bosman ann
Door

bosman ann

op 05 Mar 2012

Beste, mijn dochter en ik gaan in de paasvakantie voor 5 dagen naar Marrakesh. het is de eerste keer dat we alleen op reis gaan en ik had dan ook nog een paar practische vragen. Het blijkt dat je ter plaatse geld moet wisselen. Waar doe je dat het best? Kan je ook overal betalen met Visa of bancontact en is dit hier veilig? Op welke zaken letten wij het best? met vriendelijke groeten, Ann

Mariette
Door

Mariette

op 15 Mar 2012

Beste Ann, Dank voor je vraag en excuses voor mijn trage reactie. Ik zat zelf even in Casablanca ;-) Erg leuk dat jullie naar Marrakech gaan. Je kunt ter plaatse geld wisselen, maar het is voordeliger om net als thuis gewoon je geld uit de muur te trekken. Het liefst voor een zo'n groot mogelijk bedrag (natuurlijk afhankelijk van de verwachte bestedingen) zodat je relatief minder 'commissie' voor de digitale wisseltruc kwijt bent. Een automaat (ATM) vind je direct in de aankomsthal op het vliegveld van Marrakech. Ik neem zelf ook altijd wat contante euro's mee, maar gebruik die alleen in noodgevallen. Wisselen is overal ter wereld onvoordelig, en zeker op vliegvelden niet aan te bevelen. Voor het gebruik van Visakaarten en andere creditcards geldt hetzelfde: het maakt je vakantie alleen maar duurder. Gebruik je wel dergelijke cards, zorg dan dat je bovenop de transactie staat en ziet wat er gebeurt. Ook een universele tip, niet alleen in Marokko toepasbaar. Een fijne reis! Mariëtte

carobi
Door

carobi

op 13 Jun 2012

hallo Marriette, wat een goede en compacte tips. Dank je wel voor het delen, hartelijke groet carobi ( ga zelf 25 juni a.s. in mijn eentje naar marrakech en essaouira: er even tussenuit)

Mariette
Door

Mariette

op 15 Jun 2012

Veel plezier in Marrakech en Essaouira! Het is overigens een prima idee om die twee steden te combineren, het is lekker uitwaaien aan zee na de warmte en hectiek van Marrakech.

C. Schooneveldt
Door

C. Schooneveldt

op 27 Aug 2012

Beste Astrid, waar zitten jullie in Marrakech? Wij gaan in oktober 8 dagen, en willen misschien wel gebruik maken van jullie service!

Mariette
Door

Mariette

op 28 Aug 2012

Je kunt Astrid bereiken via de site dades-reizen.nl!

C. Schooneveldt
Door

C. Schooneveldt

op 27 Aug 2012

Beste Mariette, eindelijk eens duidelijke tips! Heb je misschien ook tips, om met kinderen een zo leuk mogelijke tijd in Marrakech te hebben? Beetje van alles wat, en niet alleen maar cultuur.....Graag hoor ik van je!

Mariette
Ina
Door

Ina

op 05 Sep 2012

Beste Mariette, Wij gaan eind oktober een paar dagen naar Marrakech,enorm veel zin in.We denken erover om een auto te huren, maar ik hoor hier en daar dat het openbaaf vervoer prima is om ook tripjes buiten Marrakech te bereiken.wat is jouw ervaring? Groetjes Ina

Mariette
Door

Mariette

op 07 Sep 2012

Hallo Ina, Heerlijk dat jullie naar Marrakech gaan, weet zeker dat je volop zult genieten van deze fantastische stad. Uitjes buiten de stad zijn inderdaad ook prima te doen zonder eigen auto, maar het hangt er natuurlijk wel vanaf waar je heen wilt. Er zijn genoeg prima bussen naar de kuststad Essaouira, ze vertrekken allemaal vanaf het busstation bij Bab Doukkala (een van Marrakech' stadspoorten). De bus naar het stuwmeer en dorpje van Lalla Takerkoust vertrekt vanaf het busstation Sidi Mimoun (richting Bab Gnawa, en de Saadische graven, vraag eventueel de weg vanaf het plein Jemaa el-Fna). Hetzelfde geldt voor de bus naar de Ourika-vallei. Het openbaar vervoer naar de watervallen van Ouzoud is minder goed geregeld, met onmogelijke overstaptijden. Voor Ouzoud kun je dan eenvoudiger mee met Riad Annie (zie de link in de tekst hierboven). Dat bureau is betrouwbaar en heeft schappelijke vaste prijzen. Hun bus brengt je naar Ouzoud, waar je dan vrij bent om te gaan en staan waar je wilt, en aan het eind van de dag ben je weer terug in Marrakech. Wil je echt verder of meerdere dagen weg dan kun je met hetzelfde bedrijf op pad, of toch een auto huren. Hoop dat deze informatie je helpt. Hartelijks, Mariëtte

Jeroen Verhoef
Door

Jeroen Verhoef

op 27 Sep 2012

Hi, ik vond je overzicht toen ik naar reistips aan het zoeken was; leuke site en goed geschreven! Ik ga dit najaar zelf ook naar Marrakech voor 2 weken en wil nog een paar dagen naar Fez, ben jij daar ook geweest? Verder vroeg ik me af of de Vallei van Ourika binnen 1 dag is te doen. Een andere kleine site die ik tegen kwam is traveloo met reistips. Leuke site met ook wat originele artikelen.

Irene
Door

Irene

op 30 Oct 2012

Beste Mariette, Eind november ga ik met nog 3 dames voor 4 dgn naar Marrakech. Bedankt voor de tips. Heb je nog tips qua kleding/schoeisel?

Mariette
Door

Mariette

op 02 Nov 2012

Hallo Irene, Goed plan om naar Marrakech te gaan! Houd er eind november rekening mee dat de avonden al wat frisser kunnen zijn dus neem vooral ook wat warmere bovenkleding en dicht schoeisel mee. Voor de rest zal je kleding- en schoenenkeuze afhangen van je activiteiten. 'Blote kleding' kan uitstekend naast een van Marrakech' vele zwembaden maar naar mijn idee niet op straat. Zowel voor mannen als vrouwen geldt: bedekte schouders, kleding tot op de knie en niet te lage halzen. Als je eenmaal in Marrakech bent, zul je merken dat vele toeristen zich niet aan dit type tips houden, maar zelf vind ik dat niet echt getuigen van respect voor 's lands gewoonten. Hoofddoeken hoef je helemaal niet op, maar een lekkere zonneklep is natuurlijk wel fijn, mocht het nog heet worden. Binnen de medina (de oude binnenstad) is de benenwagen het enige vervoermiddel dus lekkere wandelschoenen horen ook zeker in de koffer. Alvast een goede reis naar Marrakech en laat nog eens horen wat jullie van de stad vonden!

Snoes
Door

Snoes

op 30 Nov 2012

Hallo Mariette, Binnenkort voor 5 dagen naar Marrakech met m'n mams. Beide nog nooit zo'n stedentrip gemaakt. Ik zie zoveel info! Waar moeten we een beetje op letten om er een mooie en fijne reis van te maken? We verblijven in een Riad in het oude gedeelte. Heb er veel zin in maar vind het ook best spannend...

Mariette
Door

Mariette

op 07 Dec 2012

Hallo Bianca, Wat leuk dat jullie het erop wagen samen! Ik snap dat de hoeveelheid informatie je wat overvalt, maar doe het zeker de eerste dag rustig aan. Marrakech is op zich niet groot, en veel bezienswaardigheden zijn met de benenwagen te bereiken, maar als je nooit eerder in een Arabisch land bent geweest, kan die 'vreemde wereld' wel heftige indruk maken. Neem vooral een open houding aan en zie overal de humor maar van in, dan heb je de fijnste reis. Het is fijn dat je in de medina, het oude ommuurde gedeelte van Marrakech, logeert, dan zit je direct al heel goed. In welke wijk verblijf je precies? Hoe dan ook word je waarschijnlijk door de riad-eigenaar opgehaald van het vliegveld. Dat scheelt direct een zoektocht. Zorg sowieso dat je een goede kaart van Marrakech hebt. Met een beetje goede reisgids (ik kan je de mijne aanbevelen ;-)) kom je wat dat betreft een heel eind. Heb je nog tips nodig voor het gebruik van taxi's in Marrakech bekijk dan mijn video:

O ja, ga vooral ook in de mobiele restaurantjes op het plein Jemaa el-Fna eten! Dat kan echt heel goed en is erg goedkoop. Ze hanteren menukaarten met vaste prijzen. Als je nog deze winter naar Marrakech gaat, neem dan laagjes kleren mee en ook een warme jas voor 's avonds. Overdag kun je vaak nog in je T-shirt rondlopen maar 's nachts koelt het echt behoorlijk af. Geniet van Marrakech en laat nog eens horen hoe de stedentrip bevallen is! Hartelijks, Mariëtte

anne
Door

anne

op 23 Dec 2012

beste mariette ik ga deze zomer een aantal dagen naar marrakech en ik had een aantal vragen. mijn vader heeft een erg gevoelige buik. hij kan niet tegen te pittig of onhygienisch bereid eten. heeft u tips waar/wat we het beste kunnen eten en waar we op moeten letten. zelf eet ik geen vlees. heeft u tips waar goede vegetarische gerechten verkrijgbaar zijn en hoe ze heten. verder had ik nog een vraag over volks hammam. kan je daar als minderjarige vrouw veilig alleen heen? en kan je in een hammam gewoon in je bikini rondlopen. groetjes anne

Mariette
Door

Mariette

op 04 Jan 2013

Hallo Anne, Leuk dat je je zo grondig aan het voorbereiden bent voor jullie reis naar Marrakech! Het eten in Marokko is totaal niet pittig, sommigen vinden het zelfs wat aan de flauwe kant, maar het is natuurlijk net wat je gewend bent. Ik kom al heel lang in Marrakech en vroeger hoorde ik veel verhalen van mensen die er ziek werden van het eten, maar nu nauwelijks meer. Eten op straat is goed mogelijk en dan met name op het beroemde plein Jemaa el-Fna. Eettentjes die diep in de soeks verstopt zitten en alleen klandizie hebben van lokale handelaren zou ik echt vermijden. Daar eet ik zelf ook nooit. Ook op het platteland ben ik nooit zo zeker van het eten. Omdat jullie in de zomer gaan en het dus erg heet is, raad ik je vader rauwkost en onverpakt ijs af. Drink altijd bronwater. In Marrakech zijn ook vele buitenlandse en trendy eettentjes. Die zijn wel wat duurder, maar als ze je een rustiger gevoel geven, is het extra geld het misschien waard? Probeer bijvoorbeeld 16 Café (www.16cafe.com) op de Place du 16 Novembre in de nieuwe stad Guéliz. Fastfoodconcerns zoals de McDonald's, de Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken vind je er ook. Vegetarisch eten is geen enkel probleem in Marokko. Je kunt elk gerecht met of zonder vlees krijgen. Dus ook tajine en couscous. Een speciaal vegetarisch restaurant is het Earth Cafe Marrakech (www.earthcafemarrakech.com) in de oude stad. Diverse Aziatische eetgelegenheden en pizzeria's vind je weer in het nieuwe deel. In de volkshamam is het ook voor jou prima, niemand die je iets doet. Let op de aparte afdelingen of tijden voor vrouwen, want gemengd baden is er niet bij. Vrouwen houden hun slipje aan, maar als jij in je bikini wilt rondlopen, kan dat ook. Laat je kostbaarheden achter in een hotelkluis (of bij je vader) want afsluitbare kastjes kent het badhuis niet. Reken op zo'n 10-15 dirham voor de entree en vergelijkbare bedragen voor alle extra's (schrobbeurten of massages). Als je die wilt tenminste, want je bent tot niets verplicht. Geniet van jullie reis!

Leonie
Door

Leonie

op 06 Mar 2013

Waar zit zo'n volkshammam ???

Mariette
Door

Mariette

op 09 Mar 2013

Hallo Leonie, Volksbadhuizen vind je in elke wijk in de oude medina, maar voor het gemak noem ik een paar aardige: * Hamam Dahab, in de Derb Zaouiat Lakhdar, een straat die net noordelijk van de bekende Medersa Ali Ben Yousef ligt; * Badhuis Moulay el-Yazid, aan het pleintje tegenover de grote moskee naast de Saadische graven; * Hamam Bab Doukkala, Rue de Bab Doukkala, vlakbij de stadspoort Bab Doukkala, achter de moskee Bab Doukkala. Mocht je een badhuis niet direct kunnen vinden, vraag dan gerust de weg.

Diana
Door

Diana

op 03 Jan 2013

Goedenavond Mariëtte, Ik wil je even bedanken voor je heldere en leuke tips; kort en duidelijk!!! Ik ga 7 feb. voor 6 dagen naar Marrakech met mijn ouders. Wij verblijven in een luxe hotel buiten het centrum(ongeveer een kwartiertje met een bus(volgens de site)). Kun je me iets vertellen over de temperatuur in die periode. Heb je ook nog leuke tips om een dorpje in de bergen te bezoeken? Groeten, Diana Peters

Mariette
Door

Mariette

op 04 Jan 2013

Hallo Diana, Dank voor je aardige reactie! In februari kan de temperatuur overdag al oplopen tot zo'n twintig graden, met wat zon is het dan heerlijk aangenaam. In deze periode kan het soms ook regenen, maar gelukkig houdt de regen meestal niet lang aan.'s Avonds kan het behoorlijk afkoelen, tot onder de tien graden. Ik zou dus zeker ook warme kleding en een dikkere jas meenemen. Uitstapjes naar de bergen zijn zeker leuk. Je kunt de grote watervallen in Ouzoud gaan bekijken of meerdere kleinere nabij Setti Fatma in de Ourika-vallei. Als je voor Ourika kiest, probeer dan op maandag te gaan, dan kun je onderweg ook de boerenmarkt in Tnine nog even aandoen. Een fijne reis!

Frits
Door

Frits

op 11 Jan 2013

Hallo ik zou via deze weg willen vragen of 8 dagen naar Marrakech waar we in as Maart naar toe willen gaan niet te lang is ? Wat ons heerlijk lijkt is om bv een mooi Hotel RIU Tikida Palmeraie te boeken als uitvalbasis en daar van daan 8 dagen lang alles gaan ontdekken. Heeft u nog tips ? Groet Frits

Mariette
Door

Mariette

op 25 Jan 2013

Hallo Frits, Acht dagen is inclusief reizen neem ik aan? Zes dagen Marrakech is helemaal niet te lang. Je kunt de stad lekker op je gemakje ontdekken en ook nog wat korte trips buiten de stad maken. Overweeg een dagtrip naar de grote watervallen van Ouzoud of de Ourika-vallei. Maandag is altijd de beste dag voor Ourika, omdat je onderweg ook nog de levendige boerenmarkt in het Berberdorpje Tnine kunt aandoen. Je kunt verder overwegen een dag naar het vestingstadje Essaouira aan de kust te gaan. Het openbaar vervoer erheen is uitstekend, maar excursiebusjes zijn er natuurlijk ook. Binnen krap drie uur zit je dan aan zee. Zo heb je dan in een aantal dagen Marrakech, de bergen en de kust gezien. Volop variatie! O ja, de Palmeraie ligt wel een stukje buiten Marrakech, maar alle hotels en resorts hebben een shuttleservice naar de medina dus neem aan dat dat bij jullie accommodatie ook het geval is. Misschien nog even checken? Een fijne reis!

Gabi
Door

Gabi

op 10 Mar 2013

Hallo Mariette, Bedankt voor al je tips! Ik zou graag, zoals je voorstelt op maandag naar de Ourika-vallei gaan. Kan dat ook met het openbaar vervoer? Welke buslijn moet ik dan nemen? Lijkt me leuker als met een excursie,omdat ik dan zelf kan bepalen hoeveel tijd ik voor de boerenmarkt neem.

Mariette
Door

Mariette

op 10 Mar 2013

Hallo Gabi, Bus L25 gaat naar Tnine en Ourika. Die bus vertrekt vanaf het busstation Sidi Mimoun, nabij de Koutoubia-moskee. Gewoon even op straat vragen als je het niet direct kunt vinden. Houd er rekening mee dat ook de locals op maandag graag naar Tnine gaan en de bus dus overvol kan zijn. Een ervaring op zich!

Cammie
Door

Cammie

op 14 May 2016

i would like to get how you made your pride sucessful.and my chrcuh is second largestfood pantry in the city of wichita,kansas.It needs help financially for a building to be handicap acsbcsiele.Sincerly yourskevin w miller

http://carinsurance.imahillbilly.com/car_insurance_sweden.xml
Door

http://carinsurance.imahillbilly.com/car_insurance_sweden.xml

op 20 Jul 2016

“Úgy kell okosnak lennie, hogy ne látsszon okosabbnak a királynál. Mert bizony zokon veheti. ”Okos tanács. Gyakran van ilyen az életben is. Találkozunk olyan fÅ‘nökökkel, mint ebben a mesében a király. A bolondokról pedig sokat lehetne mesélni… A történelemben nem kevés a szerepük.

http://www.takebuseleven.com/car-insurance-for-quebec.html
Door

http://www.takebuseleven.com/car-insurance-for-quebec.html

op 09 Mar 2017

A piece of erudition unlike any other!

cincinnati auto
Door

cincinnati auto

op 09 Mar 2017

Finding this post solves a problem for me. Thanks!

progressive car insurance wilmington de
Door

progressive car insurance wilmington de

op 09 Mar 2017

NNadir is much too kind to Greenpeace. They are parasites who have figured out how to make money by exploiting weaknesses in the nuclear industry. They are also a cult that exploits their own members ruthlessly. A loud and proud nuclear industry could silence them. Are we ready to start bragging about radiation hormesis?

http://www.systemmontessori.org/bear-river-car-insurance-utah.html
Door

http://www.systemmontessori.org/bear-river-car-insurance-utah.html

op 09 Mar 2017

Wow! Talk about a posting knocking my socks off!

get a quote from aaa insurance
Door

get a quote from aaa insurance

op 09 Mar 2017

When I follow the steps, and use the 2nd AppleScript script – using 3 instead of 4 ( I’m on Snow Leopard ), I get this message from AppleScript:VBoxManage: error: Could not find a registered machine named ‘bootcamp.vmdk’VBoxManage: error: Details: code VBOX_E_OBJECT_NOT_FOUND (0x80bb0001), component VirtualBox, interface IVirtualBox, callee nsISupportsContext: “FindMachine(Bstr(pszVM).raw(), machine.asOutParam())” at line 544 of file VBoxManageMisc.cppDid I do something wrong?TIA – Vijay

Floor
Door

Floor

op 24 Jan 2013

Hoi Mariëtte, Wat een leuke tips allemaal, dit is precies wat ik zocht! Dankjewel! Vandaag tickets geboekt om aanstaande maandag naar Marrakech te vliegen, we blijven er vier dagen. Wat is de beste manier om voor die tijd nog aan je reisgids te komen? Ik ben benieuwd wat je nog meer voor tips hebt! Groetjes Floor

Mariette
Door

Mariette

op 25 Jan 2013

Dank voor je aardige reactie! Mijn gids is gewoon bij de betere boekhandel te koop. Via bol.com bestellen kan natuurlijk ook, zie de link onder het kopje 'Boekwinkel' hierboven. Een hele fijne reis naar Marrakech, weet zeker dat je van de stad zult genieten.

José
Door

José

op 29 Jan 2013

Hallo Mariette, Ik heb zojuist je reisboek over Marrakech besteld omdat wij daar binnenkort heengaan. Op deze site vind ik ook veel bruikbare tips van je. Mijn vraag is: staat alles wat je op de site hebt staan ook in de reisgids? Vriendelijke groet, José

Mariette
Door

Mariette

op 29 Jan 2013

Hallo José, De informatie op deze site is maar een fractie van wat je in het boek vindt! In het boek krijg je nog veel meer details van hotspots, prikkelende achtergrondinformatie, plattegronden van alle stadsdelen, foto', etcetera, etcetera. Geniet van Marrakech!

José
Door

José

op 29 Jan 2013

Dag Mariette, Bedankt voor je antwoord. Wat ik eigenlijk bedoel: is het handig om naast je reisgids ook nog de tips op deze site uit te printen? Als aanvulling dus. Verder hebben we er erg veel zin in. Het is een eerste kennismaking. Best spannend! groet, José

Mariette
Door

Mariette

op 30 Jan 2013

Hallo José, Ja, het is eigenlijk wel een goed idee om de tips uit te printen! Dan heb je het beste van Marrakech in een notendop en kun je de nodige details er met die gids zo bijhalen. Zo'n eerste reis is zeker spannend. Relax, neem een zak humor en een dosis relativeringsvermogen mee en alles komt goed! Hartelijks, Mariëtte

Geke
Door

Geke

op 02 Feb 2013

Hoi Mariette, Ik ga met mijn vriend 3 maart voor 11 dagen naar Marrakech nu was ik op internet aan het zoeken naar informatie en kwam ik bij jou site terecht wat een duidelijke site en vooral leuk dat je reageert op vragen die gesteld worden. Daar heb ik ook al de nodige info uitgehaald. Nu gaan wij vanuit Marrakech verschillende kanten op Essaouira, de watervallen ouzoud willen een woestijn overnachting doen is dit mogelijk om dat in combi van ouarzazte te doen? Waar het beste te boeken? Nu wil ik jouw boek graag aanschaffen staan daar ook tips voor buiten Marrakech in? Alvast bedankt, Groetjes Geke

Mariette
Door

Mariette

op 09 Feb 2013

Hallo Geke, Dank voor je positieve berichtje, daar doen we het voor! De verschillende uitstapjes die je doet, zou ik deels apart, deels in combinatie doen. Voor Essaouira zou ik niets boeken, omdat het supersimpel en goedkoper is om er met het openbaar vervoer heen te gaan. Koop een dag voor vertrek een kaartje bij een van de busmaatschappijen op het busstation van Bab Doukkala. CTM is een goede maatschappij, maar er zijn ook andere prima touringcars. De busrit duurt zo'n 2,5 uur, dus je kunt in een dag op en neer maar een nacht overnachten kan natuurlijk ook. Genoeg goedkope en leuke hotelletjes in het centrum. Het openbaar vervoer naar Ouzoud is niet zo goed. Ikzelf boek dan altijd een busje bij Sahara Expedition (saharaexpe.ma) dat is een betrouwbaar en heel redelijk geprijsd bureautje. Een chauffeur rijdt het busje, er gaat geen gids meer en ter plekke kun je heerlijk vrij je gang gaan. Tegen de avond ben je weer terug in Marrakech. Ouarzazate en de woestijn zijn goed te combineren. Je kunt een trip van twee of drie dagen maken. Boek weer bij dezelfde maatschappij, overnachtingen zitten bij de prijs in. In mijn reisgids beschrijf ik Marrakech en de wijde omgeving. Ouzoud en de Ourika-vallei staan er dus in, plus nog vele andere leuke plekjes, maar Essaouira, Ouarzazate en verder dus niet. Een fijne reis!

Mariette
Door

Mariette

op 09 Feb 2013

Een gezin vroeg me via de mail of ik een aardig badhuis in Marrakech kon aanraden. Ik plak mijn antwoord maar even hier, dan hebben meer reizigers er profijt van: Een volkse hamam kun je niet met zijn allen bezoeken, omdat mannen en vrouwen daarin gescheiden baden. En dat is dus niet de bedoeling begrijp ik? Dan kom je al snel in de moderne badhuizen/spa's uit die een tikje duurder zijn. Ik weet dat bij de meeste echtparen gewoon samen kunnen baden, maar dan wel privé, dus met zijn tweetjes, ik neem aan dat kinderen gewoon mee mogen. Eigenlijk heb ik deze vraag nooit bij de hand gehad, wel grappig om nu over het antwoord na te denken. Hoe dan ook zijn goede hamams: La Maison Arabe (lamaisonarabe.com) nabij Bab Doukkala, Le Bain Bleu (lebainbleu.com) in de wijk El-Mouassine en Hammam Ziani (hammamziani.ma) aan de Riad Zitoun Jdid.

Kyra
Door

Kyra

op 10 Feb 2013

Ha Mariette, Wat een fijne tips heb je! Ik wil graag komende zomer vanuit Marrakech een excursie doen met Sahara Expedition. Maar online reserveren gaat niet: "This Account Has Been Suspended". Heb jij pas geleden nog via dit bureau geboekt of bestaan ze niet meer? Op wat voor manier boek jij excursies/rondreizen? Ik hoor graag van je. Groeten, Kyra

Mariette
Door

Mariette

op 14 Feb 2013

Hallo Kyra, Sahara Expédition bestaat nog gewoon hoor, maar websites zijn nooit het sterkste punt van Marokkaanse bedrijven...het is al heel wat als ze er eentje hebben. Ik heb nooit geprobeerd online te boeken bij Sahara Expédition of enig ander bedrijf in den vreemde. Ik regel altijd alles ter plekke. Dat geeft meer flexibiliteit en echt bang zijn dat er geen plek meer is, hoeft ook niet. Ga eenmaal in Marrakech gewoon zo snel mogelijk langs. Sahara Expédition heeft meerdere vestingen in Marrakech, niet alleen dat kantoor in het nieuwe stadsdeel Guéliz dat op de site genoemd staat. Er zit bijvoorbeeld ook een bureautje in het centrum: op de hoek Avenue el-Mouahidine en Bani Marine, 1e etage (nabij Jemaa el-Fna en de Place Foucauld). Er werken daar een paar zeer behulpzame dames.

pc financial car insurance promo code
Door

pc financial car insurance promo code

op 09 Mar 2017

Felicitari tuturor!Madalina,daca concursul de fidelitate incepe maine,comentariile din ce luni vor fi luate in considerare?De pe tot blogul sau doar din martie si pana in prezent?

Kyra
Door

Kyra

op 16 Feb 2013

Heel erg bedankt! Hier kunnen we zeker wat mee. Groetjes Kyra

Margriet
Door

Margriet

op 27 Feb 2013

Hallo, Vele goede tips heb ik op je site gelezen! Ik ga over een week voor de 3e keer naar marrakech. De eerste keer, (okt 2011) was er een hele leuke dagelijkse markt bij de place november. In dec.2012 was ik weer in Marrakech en wilde dit ook bezoeken maar helaas was deze er niet meer. Weet u of deze verplaatst is?

Mariette
Door

Mariette

op 28 Feb 2013

Hallo Margriet, Ik denk dat je de Place du 16 Novembre (Marrakech Plaza) in het nieuwe stadsdeel Guéliz bedoelt? De dagelijkse markt die je gezien hebt, is waarschijnlijk een markt ter gelegenheid van een of ander event geweest. In 2011 viel het Offerfeest begin november dus die oktobermarkt hield daar misschien verband mee. De markt is dus niet structuureel aanwezig helaas...Ik weet niet wat er verkocht werd, maar wellicht biedt de Marché Central Guéliz direct achter het winkelcomplex op die Place een alternatief? In deze overdekte markthal in Franse stijl kunnen toeristen, expats en de Merrakshi elite alle zaken krijgen die elders minder makkelijk te vinden zijn. Handig voor het geval je cornflakes, paardenvlees (sic!), een speciaal Frans kaasje, je eigen merk koffie of alcohol mist. Of een bloemetje of plantje zoekt. Gewone groenten, fruit, vlees en vis zijn er uiteraard ook, evenals lokale ambachtslieden met hun waren. Een fijne reis maar weer!

Margriet Zengerink
Door

Margriet Zengerink

op 28 Feb 2013

Bedankt voor uw zeer snelle reactie. Mogelijk is dat inderdaad het geval geweest.Er waren toen op veel muren ook getallen geschreven, had dat ook iets met het offerfeest te maken? Op deze markt stonden toen veel ambachtslieden met mooie spullen, net iets beter van kwaliteit dan in de souks. Er stond ook een man die allerlei produkten maakt voor Lien en Giel ( nederlandse winkel). Bij hem toen wat spullen gekocht en zou ik graag weer willen doen. Heeft u ook nog een leuke tip voor een Riad? Een die goed betaalbaar is, ong. 40-50 euro per nacht, goede ligging, wel in de souks maar niet te veel steegjes door. We hebben geboekt voor Riad dar Saad, maar mogelijk kunnen we nog een paar nachten in een andere riad verblijven. Is het trouwens de moeite waard om een overnachting in de woestijn te doen? En zo ja hoe zou ik hier het beste naar toe kunnen gaan? Mogelijk staat dit allemaal in je boek, ga kijken of ik die vandaag ergens kan kopen. vriendelijke groet, Margriet

http://www.ristoranteantica.com/consumer-insurance-bend-or.html
Door

http://www.ristoranteantica.com/consumer-insurance-bend-or.html

op 09 Mar 2017

What a joy to find such clear thinking. Thanks for posting!

Mariette
Door

Mariette

op 04 Mar 2013

Hallo Margriet, Ik denk dat je met de nummers (en symbolen) op muren de kieslijsten bedoelt die wat provisorisch worden weergegeven in verkiezingstijd. Ik weet niet wie de man is die voor Lien en Giel werkt, maar producten van wat betere kwaliteit zijn echt op heel veel plekken in Marrakech te vinden. Ga bijvoorbeeld eens bij het Ensemble Artisanal (tegenover het Cyberpark, op de weg tussen de Koutoubia-minaret en de nieuwe stad) kijken. De prijzen liggen er vast maar zijn heel redelijk. Een zeer goede en relatief matig geprijsde riad in het centrum is Riad Carina (www.charming-riads-in-marrakech.com/carina_en/riad-carina.html). Ook gunstig gelegen is het riad-hotel Sherazade (www.hotelsherazade.com/)waarvan veel kleine Nederlandse reisorganisaties gebruikmaken. Het is zeker de moeite waard om een overnachting in de woestijn te doen, mits je de tijd (twee of drie dagen) hebt om op en neer naar Erfoud (Merzouga) te gaan. Zo'n tocht is makkelijk ter plekke te regelen via onder meer Sahara Expedition (zie de notities hierboven). Fijne reis!

martine
Door

martine

op 08 Apr 2013

Ik geniet van alles wat ik lees. Een vriendin en ik gaan eind april 4 dagen! Wat voor kleren nemen we dan mee? Is het dan ook in de avond al warm? Hartelijk dank!

Mariette
Door

Mariette

op 09 Apr 2013

Hallo Martine, Superleuk dat je nu al zo'n voorpret hebt! Ik weet zeker dat Marrakech aan je verwachtingen zal voldoen... In april is het overdag doorgaans al heerlijk zonnig weer, maar... een enkele bewolkte dag of een regenbuitje kan nog voorbijkomen. In de avond koelt het sowieso nog (flink) af dus neem zeker een extra vestje, jasje en wat dichte schoenen mee. Een fijne reis naar Marrakech!

martine
Door

martine

op 15 Apr 2013

ik heb 100% marrakesh besteld en in huis nu, maar dat ik door een andere schrijfster geschreven?!? Hoe zit dat?

Mariette
Door

Mariette

op 15 Apr 2013

Hallo Martine, 100% Marrakesh is inderdaad niet van mijn hand. Je treft hem dus niet tussen de boeken op mijn site aan. Voor het gemak hier een link naar een online boekenzaak, dan weet je om welke gids het wél gaat: http://bit.ly/2FQMs6R. ;-) Wanneer ga je naar Marrakech? Als je nog even tijd hebt, kan ik je bij wijze van troost een gratis exemplaar van mijn gids sturen. Ik krijg eerdaags een exemplaar of wat van de uitgever...is dat een idee? Hartelijks, Mariëtte

peter prinsen
Door

peter prinsen

op 16 May 2013

hallo Mariette, Wij gaan op vakantie en nu is onze vraag. Waar kunnen we het beste de Dirham wisselen? Bij het Gwk of in Marokko zelf? Ik las dat je momenteel ongeveer 1000 Dirham pp mee mag nemen.

Mariette
Door

Mariette

op 16 May 2013

Hallo Peter, Ik wissel eerlijk gezegd nooit geld. Op het vliegveld kun je direct achter de douane dirhams uit de pinautomaat halen. Wil je toch geld wisselen dan zou ik dat in Marokko zelf doen. Met 1000 dirham (zo'n honderd euro) kom je niet heel ver en dan heb je tenminste maar eenmalig de wisselkosten, if any. Nooit in een hotel wisselen, dat is veel te duur. Vergelijk de koersen van banken en van wisselkantoortjes. Al pin ik overal ter wereld, ik neem wel altijd euro's mee, voor het geval een machine niet werkt. In Marokko heb ik die overigens nooit nodig gehad. Besluit je net als ik te pinnen, check dan even de instellingen van je pinpas bij de bank. Als je buiten Europa reist, moet je dat tegenwoordig aan de bank doorgeven, anders werkt je pas daar niet. Vraag je eigen bank om details. Een goede reis!

Lonneke
Door

Lonneke

op 24 May 2013

Hallo, Wij reizen in September naar Marokko en we willen heel graag een woestijntrip maken. We zitten nog wel met een vraag. Wanneer we 2 dagen de woestijn in gaan lijkt het ons niet handig dat we beide koffers bij ons dragen. Hoe doen mensen dit normaal gesproken? Boeken ze een overnachting in een stad om de koffers achter te laten en tegelijk een overnachting in de woestijn? Dit zou toch anders moeten kunnen? Verder las ik ergens dat eigen slaapzakken gewenst zijn in de woestijn. Klopt dit? of zijn schone lakens aanwezig op de plek van de overnachting? bedankt! Gr. Lonneke

Mariette
Door

Mariette

op 26 May 2013

Hallo Lonneke, Als ik vanuit Marrakech een woestijntrip maak, neem ik alleen een kleine tas mee. De koffer laat ik in mijn hotel of riad achter. Ik reserveer alvast de nacht(en) die ik na terugkomst nog in het hotel wil verblijven. Zo hoef ik niet dubbel te betalen. Ik neem nooit lakens of een slaapzak mee naar de woestijn, maar ik moet wel zeggen dat ik erg makkelijk ben. Ik slaap overal en altijd goed. In de woestijn kan het 's nachts behoorlijk afkoelen, dekens krijg je wel maar die zijn over het algemeen van die ruwharige wollen dingen. Echt fijne kussen zijn er ook niet. Mijn advies: neem in ieder geval een lakenzak en een sloop mee. In het sloop kun je dan wellicht nog een vest proppen? Tja, het is geen vijfsterrenhotel natuurlijk...kleine troost dat je onder duizenden sterren slaapt? Lekker doen, die woestijntrip, het wordt hoe dan ook onvergetelijk! Hartelijke groet uit Cairo, Mariëtte

Kristy
Door

Kristy

op 14 May 2016

vous dis bonne fin de journée! continuez à rolpeplotor sur vos rototules en alu à lulu mignon en attendant un coup de phil sous votre chasse dos sans parapluie!!

auto insurance
Door

auto insurance

op 05 Jun 2016

Mañana Por la primera ronda de la qualy del F34 de Brasil:Luciano Chemes vs Espricigo(Bra) a las 9:00 hsDiego Blaschi vs Franco Feitt a las 9:00 hsBruno Zapata vs Burgui(Bra) a las 9:00 hs

kreditkarte gefunden was tun
Door

kreditkarte gefunden was tun

op 19 Oct 2016

Takk for svar :)Var hos deg jeg så bildet først, så jeg fant ut at jeg måtte også ta bilde av tanna :)Her har jeg ikke sett sia produkter på black design. Synd ;)Ha en flott kveld

http://potenzmittelkaufen.pw/cialis-best-deals.html
Door

http://potenzmittelkaufen.pw/cialis-best-deals.html

op 10 Nov 2016

What a pleasure to find someone who identifies the issues so clearly

http://www.parishofardboe.com/insurance-holding-company.html
Door

http://www.parishofardboe.com/insurance-holding-company.html

op 07 Mar 2017

Just what the doctor ordered, thankity you!

http://www.parishofardboe.com/doing-an-insurance-job-on-a-car.html
Door

http://www.parishofardboe.com/doing-an-insurance-job-on-a-car.html

op 07 Mar 2017

That's a sharp way of thinking about it.

car insurance belleville
Door

car insurance belleville

op 07 Mar 2017

Confermo e quoto quanto detto da Piero.Ho comunque qualche dubbio che, chi inizia a donare in seguito a catene di Sant'Antonio come questa, continui poi a donare una volta finita la catena.

http://www.loch-ness-monster.com/car-insurance-in-camden-ar.html
Door

http://www.loch-ness-monster.com/car-insurance-in-camden-ar.html

op 09 Mar 2017

J’utilise CSS3PS depuis quelques semaines, et il faut avouer que cela marche très bien !Par contre quand je lis que Markupwand permet de « vous faire gagner un peu de temps lors de l’intégration de votre maquette. », j’ai un peu mal aux yeux, corriger un markup mal fait prend souvent plus de temps que de le faire soi-même.En tout cas merci pour l’article, je ne connaissais pas CSS Hat !

is there hst on auto insurance in ontario
Door

is there hst on auto insurance in ontario

op 09 Mar 2017

What prescription medications or off the shelf medicinal products would cause ringing in the ears?I’m fairly certain that some of these do because I can tell the ringing in my ears comes and goes in intensity and it must be caused by the above!

http://www.systemmontessori.org/pacific-specialty-insurance.html
Door

http://www.systemmontessori.org/pacific-specialty-insurance.html

op 09 Mar 2017

Congratulations to all keynote speakers and organisers, particularly Ingrid and Kimie, on another valuable achievement! I’m looking forward to hearing more about your valuable experiences!

Carola
Door

Carola

op 27 May 2013

Beste allemaal, Ik ga over 2 dagen voor de 8e of 9e keer naar Marokko. Het blijft een leuk, uitdagend, verrassend en mysterieus land. Ik reis eigenlijk altijd met een vriendin die ook dol is op Marokko en we zijn het hele land al zo'n beetje door geweest. Marrakech is lekker hectisch en warm en Essaouira is dan een fijn afkoelmoment. Die combinatie hebben we het meest gemaakt. Andere steden in Marokko zijn ook leuk en de moeite waard, maar Marrakech voelt als thuiskomen. Hoe vaak we er nu ook zijn geweest, we hebben nog láng niet alles gezien, alles gedaan en alles meegemaakt. Dus als je de vraag hebt "is zes dagen niet te lang voor deze stedentrip?" NOOIT.. het is altijd te kort. Wat ik zelf nog zou willen is overzicht krijgen in dit malle land.. iedere keer als je een hoek omgaat beland je weer in een ander iets. Van kruiden naar vis, naar souvenirs, naar tassen, naar arm, naar rijker, naar stinkende paarden, naar kleine kinderen met simpel speelgoed, naar een luxe hotel en ga zo maar door. Mijn tip: Geef je over aan dit land. Geniet van alles, heb pret met de bevolking en maak je vooral niet druk! Je zult niet verdwalen als je de mensenmassa blijft volgen. Van criminaliteit hebben wij nooit last gehad (er zal best wel eens wat gebeuren maar dat gebeurt in NL ook). En als iemand een keer een centje te veel aan je verdient, heeft hij geluk. Je zal maar 12-15 uur taxi per dag moeten rijden om rond te kunnen komen. Dag in dag uit.. Leuke site Mariette! Groetjes Carola

Mariette
Door

Mariette

op 27 May 2013

Ha Carola, Dank voor je superleuke reactie! Uit alles spreekt je liefde voor Marokko, ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Chapeau! Hartelijk, Mariëtte

Birgit
Door

Birgit

op 02 Jun 2013

Hi Mariette! toffe site, toffe tips! Mijn vriend en ik reizen zelf in juli af naar Marrakech, het zal er behoorlijk warm zijn maar we hebben er zin in. We blijven er van 14 tot 22 Juli. De eerste nacht overnachten we in een Riad en daarna verhuizen we naar een hotel! We willen zeker eens de havenstad met de moeilijk uitspreekbare naam bezoeken en dankzij jouw tips doen we dat met het openbaar vervoer. We zijn beide nog studenten dus willen het zo low budget mogelijk houden! Ik zag op de website van Sahara expedition een uitstap naar de woestijn, de kostprijs is afhankelijk van het aantal personen. Is het dan mogelijk dat we ons aansluiten bij een ander groepje, regelt het bureau dit dan ook als we dit vragen? of is dat not done? Heb je nog andere studentenvriendelijke tips dan zijn die altijd welkom! Heel erg bedankt!!

Mariette
Door

Mariette

op 02 Jun 2013

Ha Birgit, Tuurlijk kun je je aansluiten bij een groep, dat is zelfs wat de meeste mensen doen. Het wordt wel heet in de woestijn hoor, gelukkig kan het er 's nachts nog redelijk afkoelen. Ik denk nog even na over die 'studentenvriendelijke' tips...volgens mij heb ik er al veel gegeven. Veel plezier!

Nicole
Door

Nicole

op 26 Jun 2013

Hoi, wat een geweldige site met veel tips. Ik ga samen met moeder (27/57) op vakantie van 4 tot 11 juli. en ik ben jarig als ik vakantie ga ! heb je nog tips en hoe vieren de Marokkanen een verjaardag? Misschien een rare vraag maar hoe sluit je je aan bij een groep om kosten te dekken als je op Sahara toer gaat? Gewoon mensen zoeken of wat moet ik me er bij voorstellen? Of zijn er misschien nog lokale mensen waar je goedkoop een tour kan boeken? Groetjes Nicole

Mariette
Door

Mariette

op 29 Jun 2013

Ha Nicole, In juli is het erg heet in Marrakech dus houd vooral het hoofd koel, ook tijdens je verjaardag! Ik ken geen volwassen Marokkanen die hun verjaardag vieren, want het zit eigenlijk niet in hun traditie. Alleen voor hun kinderen organiseren sommigen wel eens een feestje. Eigenlijk krijg je dan vooral veel zoetigheid (koekjes of taart) bij de thee of limonade. Kinderen van rijkere ouders houden ook wel partijtjes bij de McDonald's... Gewoon een goede patisserie opzoeken zou ik zeggen. Bijvoorbeeld Patisserie des Princes aan de Rue des Princes, een voetgangersgebied direct ten zuiden van het beroemde plein Jemaa el-Fna. Je kunt er ook terecht voor heerlijke ijscoupes... Als je naar de woestijn wilt, is het het gemakkelijkste om ter plekke een excursie te boeken en dan kom je automatisch in een groepje terecht. Je hoeft niet zelf anderen te ronselen hoor. Ik heb zelf goede ervaringen met Riad Annie (zie de link in mijn blogtekst hierboven). Een fijne verjaarsreis!

nel
Door

nel

op 01 Jul 2013

Hoi Mariete, Ik ga eind december voor 7 dagen naar Marrakech met totaal 8 personen ( 2 gezinnen) Graag zouden wij een tocht willen maken naar de Sahara, ik heb gekeken op de site van Sahara expedition en dat lijkt me wel leuk. Zou ik dit al van te voren moeten regelen of kan dat terplekke ook? Hoe zit het dan met mijn overnachtingen in de riad ,kan ik voor 4 nachten boeken en na de tocht weer voor 1 nacht? Wat is de temperatuur rond 25 december in marrakech en in de Sahara?

Mariette
Door

Mariette

op 02 Jul 2013

Hallo Nel, Zo'n tocht naar de woestijn boek ik altijd ter plekke in Marrakech. Zeker met zo'n grote groep is dat eenvoudig want je hebt meteen je excursiebusje vol. Online reserveren kan sowieso niet bij Sahara Expédtion en telefonisch boeken is natuurlijk wat gecompliceerder.Mijn advies: direct na aankomst de boeking gaan maken. Bij de riad kun je zeker even een nachtje overslaan en vragen of je je bagage achter kunt laten voor die laatste nacht. Zo doet iedereen het. In december is het doorgaans nog lekker warm overdag en kun je in je T-shirtje rondlopen maar in de schaduw en zeker 's avonds is het al snel een stuk frisser tot ronduit koud. Dus dichte schoenen en een dik jasje moeten zeker mee. In de bergen kan het sneeuwen en in de woestijn vriest het ook vaak licht. Dus ook voor die woestijnovernachting moet je flink wat warm goed meenemen! Schrik niet van een mogelijk witte Kerstmis in Marokko, je reis wordt zeker (of juist extra?) fantastisch!

patty
Door

patty

op 27 Jul 2013

Beste Mariette, Petje af voor je prima tips en snelle reacties op vragen. Ga as do. voor de eerste, keer 4 dgn, naar Marrakesh. Ontzettende zin in maar waarschijnlijk erg warm. Heb je een goede tip om ook iets buiten Marrakesh te ondernemen? Wij denken om de bergen in te gaan. De woestijn lijkt mij te warm. Als de bergen een optie is wat moeten wij dan extra meenemen en kunnen wij dat het beste bij Sahara Expedition boeken? Vast bedankt voor je reactie. Lieve groeten, Patty

Mariette
Door

Mariette

op 31 Jul 2013

Hallo Patty, Ik antwoord je nu wat later omdat ik zelf ook eens op vakantie was. Niet naar Marrakech overigens. ;-) Je gaat maar kort dus de woestijn lijkt me sowieso geen goede optie. Een reis naar Merzouga (met de mooiste zandduinen) neemt al snel twee dagen in beslag. En ik neem aan dat je toch ook nog wel iets van Marrakech zelf wilt zien. De Ourika Vallei nabij Marrakech is heerlijk voor wat verkoeling. Je kunt er inderdaad heen met Sahara Expédition. Ik heb zelf goede ervaringen met deze club, al doet het weinig meer dan je vervoeren naar de hotspots, maar dat vind ik persoonlijk juist heerlijk. Minimale begeleiding houdt de prijs laag en geeft je alle vrijheid ter plekke. Je hoeft niet in een groep mee te lopen. Natuurlijk zijn er nog andere bedrijfjes waar je je excursie kunt boeken. Het openbaar vervoer naar Ourika is normaliter ook goed te doen (de bus vertrekt op het busstation Sidi Mimoun, vlak achter de grote Koutoubia-minaret) maar niet in de hitte. In Ourika stap je uit in Setti Fatma. Daar lopen in het hoogseizoen genoeg mensen rond die je op hun weg naar de zeven watervallen kunt volgen, een gids inhuren is dan echt niet nodig. De watervallen van Ouzoud zijn ook een optie. Die zijn zeer lastig te bereiken met het openbaar vervoer dus daarheen zou ik wel een excursie boeken. Eenmaal in het dorp Ouzoud vind je supersimpel de weg. Overigens kun je ook eenvoudig een auto huren. Ongelofelijk maar waar: niet ver van het snikhete Marrakech kan het fris zijn. Pak dus behalve je zwemspullen ook een vestje in. Een goede tijd in Marrakech!

sauyeu
Door

sauyeu

op 29 Aug 2013

Beste Mariette, We gaan in september voor 4 dagen naar marrakech. Omdat we maar voor korte duur daar zijn willen we een dagtrip naar de woestijn maken. Is dit eigenlijk mogelijk? Want ik lees overal dat het beste is om minimaal 2/ 3 dagen te gaan. Alvast bedankt voor je reactie, Sauyeu

Mariette
Door

Mariette

op 30 Aug 2013

Hallo Sauyeu, Marokko is een groot land, je verkijkt je snel op de afstanden. In één dag heen en weer naar Merzouga (het begin van de Sahara) is inderdaad nauwelijks te doen. Twee dagen kan wel prima. Dag één heen, overnachting, dag twee terug. Als je maar vier dagen (inclusief reizen?) hebt, zou ik lekker van Marrakech genieten. Wil je toch per se iets van een woestijngevoel beleven dan kun je een trip naar de 'Agafay desert' op 30 kilometer afstand van Marrakech overwegen. Ga eten in restaurant La Pause bijvoorbeeld. Veel plezier!

T.Rooijakkers
Door

T.Rooijakkers

op 31 Aug 2013

Hallo Mariette, U hebt me wel gerustgesteld! Door allerlei informatie was ik ontzettend bang om naar Marrakech te gaan samen met mijn dochter (65/36) Ga beslist Uw boekje kopen. En hoop nog wat informatie te vinden betreffende Gemma (oud Buurmeisje) We gaan in november, hoop net zo enthousiast te worden als U en alle reacties op deze site.

Mariette
Door

Mariette

op 03 Sep 2013

Wat ontzettend leuk! En ik denk dat je Gemma van Souk Cuisine bedoelt? Kijk op de website soukcuisine.com voor haar contactgegevens!

Jolanda van der Velde
Door

Jolanda van der Velde

op 05 Sep 2013

Hoi mariette Wat een mooie en duidelijke informatieve site ! We willen in november 10 dagen naar Marrakech en Agadir gaan. Als we in Marrakech zijn willen we een overnachting in de woestijn gaan doen. Weet jij of dit alleen op bepaalde dagen mogelijk is. We kunnen hier dan namelijk rekening mee houden met onze planning. Is het een groot probleem in Marokko als je de Franse taal niet machtig bent? Zou je kiezen voor Agaadir of Essaouira, we willen namelijk nog een paar dagen strand boeken. Alvast bedankt voor de reactie. Hartelijke groet Jolanda

Mariette
Door

Mariette

op 09 Sep 2013

Hallo Jolanda, Dank voor je complimenten. In principe kun je alle dagen naar de woestijn, want er zijn bedrijven genoeg die woestijnexcursies aanbieden. Als je voorkeur hebt voor een bepaald bedrijf en excursiedag zou ik dat van tevoren wel even afstemmen. Contact leggen kan telefonisch of via mail. De meeste bedrijven hebben sites maar geen automatisch boekingssysteem. Met Engels kun je tegenwoordig ook heel aardig terecht in Marrakech. Ik zou zelf altijd kiezen voor Essaouira. Daarbij moet ik wel aantekenen dat ik geen strandmens ben. Essaouira is een mooi sfeervol oud stadje met op zich een mooi zandstrand maar de winden doen er geregeld veel stof opwaaien. Prima voor paardrijden en wandelen (mijn type activiteiten) maar uiteindelijk denk ik dat voor echt zonnebaden Agadir geschikter is. En ook warmer in november. Agadir zelf is een nieuwe plaats (het oude Agadir werd decennia terug vernietigd door een aardbeving) dus qua sfeer heeft het helaas niet zo veel...Wel zijn er vandaaruit mooie uitstapjes naar omringende Berberdorpen en -steden te maken. Dus het is maar net wat je wilt.

bianca
Door

bianca

op 09 Sep 2013

Beste Mariette, Ik ga voor 8 dagen naar Marrakech en omgeving en kom aan op Marrakech op 16 Okt.2013.Nu begrijp ik dat op die dag tevens de terugkeer is van Mekka-gangers en mogelijk is dan ook (of een dag eerder) het offerfeest.Moet ik nog ergens rekening mee houden? Ik neem aan extra drukte, winkels gesloten? Ik hoop dat je wat info hebt. Alvast bedankt. Met vr.groet, Bianca

Mariette
Door

Mariette

op 09 Sep 2013

Hallo Bianca, Je komt op de tweede dag van het Offerfeest aan. Dan heeft iedereen zijn schaap al geslacht en beginnen de winkels ook langzaamaan weer open te gaan. Als toerist merk je overigens niet al te veel van het Offerfeest omdat het in de eerste plaats een familiefeest is. Op straat zie je in de wijken wel vuurtjes branden waarin schapenkoppen worden geroosterd, hier en daar hangt een ook een schapenvel over een muur, maar dat is het wel. In plaatsen zoals Marrakech blijven de toeristenattracties ook open net als vele souvenirswinkels, cafés en restaurants. De kleine kruideniers sluiten sowieso nooit hun deuren. Het Offerfeest vindt inderdaad aan het einde van de hajj, de pelgrimage naar Mekka plaats, maar voordat die pelgrims echt weer thuis zijn, duurt wel even hoor. Op en rond de vliegvelden is het dan simpelweg wat drukker, ik denk niet dat je daarvan hinder zult ondervinden. Een goed verblijf in Marrakech!

Jolanda
Door

Jolanda

op 13 Sep 2013

Beste Mariette, Bedankt voor je reactie. Ik heb inmiddels je nieuwe boek gekocht, dus de voorpret kan nu helemaal beginnen. Het boek ziet er mooi uit en is ook heel informatief. We hebben inmiddels geboekt voor 4 dagen Marrakech in een riad en gaan dan op eigen gelegenheid naar Agadir voor 4 dagen hotel aan het strand, hierna weer richting Marrakech in verband met de terugvlucht. Is het verstandiger om deze transfer van Marrakech naar Agadir en terug via een taxi te doen of is het ook mogelijk om een huurauto te huren zodat je in Agadir ook een auto ter beschikking hebt voor uitstapjes. Wat kost de taxirit ongeveer? We zijn op een vrijdag in Marrakech, ligt het leven helemaal stil in verband met het vrijdaggebed? We zijn vanaf 13 november tot en met 21 november in Marokko, dan zijn er ook feestdagen (islamitisch nieuwjaar 15.11, onafhankelijkheidsdag 18.11), worden deze nog speciaal gevierd en moet je dan ergens rekening mee houden? Alvast bedankt voor je reactie. Hartelijke groeten, Jolanda

Mariette
Door

Mariette

op 15 Sep 2013

Hallo Jolanda, Leuk dat jullie nu echt naar Marrakech gaan! Ik ga zelf zelden naar Agadir omdat ik geen strandmens ben, maar als ik dat al doe dan neem ik altijd de touringcar van busmaatschappij CTM. Die vertrekt vanaf het busstation bij Bab Doukkala en is prima en betrouwbaar. Over de snelweg ben je binnen een paar uur in Agadir. Op de terugreis idem. De taxitarieven ken ik dus niet zo, maar kan ik wel even navragen. Overmorgen zit ik toch weer in Marrakech. Een auto huren kan een prima idee zijn als je van plan bent meer te gaan rijden. Het is helemaal afhankelijk van wat je wilt tijdens de vakantie. Op vrijdag ligt het leven totaal niet stil. Sommige zeer gelovige winkeliers nemen een dag vrij, maar dat zijn er relatief weinig. Van de feestdagen die je noemt merk je als toerist weinig.

Debby
Door

Debby

op 16 Oct 2013

Hallo Mariette Wij zijn een jong stel. Wij zouden graag begin december, een stedentrip maken naar Marrakech. De planning is om 4 dagen te blijven. Welke plaats zou u adviseren om te verblijven? Het liefst zouden wij op een plek verblijven waar het levendig is en waar wij binnen een paar minuten bij de winkels en restaurantjes zijn. Alvast er bedankt voor het meedenken. Hartelijke groet, Debby

Mariette
Door

Mariette

op 06 Dec 2013

Een fijn riadhotel nabij het bekende plein Jemaa el-Fna (en dus alle winkeltjes, restaurantjes, etc.) is Sherazade (www.hotelsherazade.com/). Ook Riad Maud (http://riad-maud-marrakech.jimdo.com/) is prima.

SHEUKEL
Door

SHEUKEL

op 30 Dec 2013

Beste allemaal, Ik ga met Ryanair naar Marakech en weer terug. Dat duurt 3 weken, heeft iemand een antwoord op de vragen: 1 waar vind ik een print-optie in Marakech om mijn retour-ticket van Ryanair uit te printen?? 2 iemand ideeen voor de 5 beste.mooiste "niet te missen" bezienswaardigheden in MArokko?? (ps ik verblijf een week in Marakech zelf. 3 kan je bij/op het vliegveld wachten op je vliegtuig s.nakchts: ik moet namelijk al om 3of 4 uur inchecken!! bij voorbaat dank voor elke reactie

Mariette
Door

Mariette

op 31 Dec 2013

Hallo, dank voor je vragen! De antwoorden op een rij: 1) in de winkelstraat Rue Bab Agnaou, het voetgangersgebied direct ten zuiden van het beroemde plein Jemaa el-Fna, vind je een paar internetwinkels waar je ook kunt printen. 2) ik zou vooral het zuiden van Marokko doen. Ga naar het pittoreske kustplaatsje Essaouira, ga naar het begin van de Sahara in Merzouga en stop onderweg bij de UNESCO-kasba Ait Ben Haddou (vlak voor Ouarzazate). Ga vanuit Marrakech nog een dag op en neer naar Ouzoud met de grootste watervallen van Marokko. Tips voor transport geef ik hierboven al. Verder heb je je handen vol aan Marrakech. Zie opnieuw mijn tips. Met deze zuidelijke trip ervaar je Marokko in al zijn diversiteit. Je ziet de kust, de bergen en de woestijn, wat steden en dorpen. Dat mis je als je na Marrakech nog de andere koningssteden (Fes, Meknes en Rabat) gaat doen. Je houdt dan simpelweg geen tijd over voor het zuiden. Onderschat de afstanden niet! 3) Het vliegveld gaat 's nachts een paar uur dicht. Zie ook de verslagen op de site http://www.sleepinginairports.net/africa/marrakech-airport.htm#.UsKx_NJDvp0" title="slapen op het vliegveld in Marrakech?" target="_blank" rel="nofollow">Sleeping in Airports. Dus ik zou daar niet bij de voordeur gaan rondhangen. Regel gewoon zo laat mogelijk een kleine (!) taxi die kant op. De vaste prijzen voor taxi's staan vermeld op de borden op de stoep bij de uitgang van het vliegveld. Maak er even een fotootje van, dan weet je de prijs voor de terugweg. Laat je hotel, hostel of riad even zo'n taxi regelen. Je bagage mag je daar zeker overdag wel bij de receptie stallen. Geef natuurlijk wel even een fooi.

sheukel
Door

sheukel

op 31 Dec 2013

@Mariette- hartelijk dank voor de zeer nuttige info. Ik heb nog wat vragen over FIETSEN en Marrakech waar kan ik voor een week of langer een stadsfiets oid huren? En waar moet je opletten bij het huren? en/of heb je aanvullende links e.d. over fietshuur bij voorbaar dank daarvoor

Mariette
Door

Mariette

op 20 Jan 2014

Sorry voor de wat late reactie! Ook offline heb ik werk te doen. ;-) Een goed en bekend adres voor het huren van fietsen, brommers, etc. is http://www.marrakech-roues.com/index.php/en/" 0="title="fietsverhuur" 1="in" 2="Marrakech"target="_blank"" rel="nofollow">Marrakech-Roues. De winkel is even ten zuiden van het plejn Jemaa el-Fna te vinden. Als je op het plein staat neem je het poortje direct links van het postkantoor. Eenmaal de poort door vervolg je de rustige voetgangersstraat tot het einde. Vlak voor een drukke straat vind je de winkel links. Fietsen in Marrakech is overigens niet te vergelijken met fietsen in Nederland. Fietspaden zijn er niet en verkeersregels bestaan alleen op papier, zo schijnt. Je wordt aan alle kanten gesneden. Oppassen dus en eventueel ook een helm huren?

Laura
Door

Laura

op 16 Jan 2015

Hallo Wij vertrekken woensdag. Kent u de standaardprijs van de koetsen in de stad? Alvast bedankt Mvg Laura

Mariette
Door

Mariette

op 16 Jan 2015

Hallo Laura, Leuk dat jullie naar Marrakech gaan! Ik heb de standaardprijzen niet paraat, maar de koetsjes hebben een lijstje met de prijzen voor de meest gangbare ritten in de koets hangen dus dat is makkelijk. Fijne reis!

Sophie
Door

Sophie

op 10 Jan 2017

Hallo, Ik ga samen met mijn vriend in maart naar Marrakech. Dan is het weet toch wel te doen, ook in de avond? :-) Wij verblijven in Hotel Blue Sea Le Printemps 4* is dat wel een gunstige plek? Kunnen we gewoon alles dragen of is het de bedoeling dat alles goed bedekt en ingepakt is? En wat is echt belangrijk om niet te missen? Kun je 5 dagen goed op vullen? Wat is echt belangrijk om goed op te letten?! Groetjes Sophie :-)

Bas Arends
Door

Bas Arends

op 04 Nov 2015

Beste Mariette, Dank je wel voor je heldere en nuttige site, met originele tips. Inspirerend. Wij gaan aankomend voorjaar een week naar Marrakech. We willen 3 dagen een tripje maken en naar de woestijn. Is Sarah expedition nog steeds een aanrader? hartelijke groet, Bas

Jennifer
Door

Jennifer

op 25 Feb 2017

Beste Bas, Ik hoop dat jullie een leuke reis gehad hebben. Hebben jullie toevallig je reis geboekt via Sarah expedition? Zo ja, dan hoor ik graag jullie ervaringen met deze organisatie. Wij gaan in april naar Marrakesh en willen ook graag een tripje naar de woestijn maken en zitten te denken om het via Sarah expedition te boeken. Ik hoor graag van je. Groetjes, Jennifer

Ann
Door

Ann

op 08 Dec 2015

Beste Mariette, Wat fijn om alle tips hierboven te lezen. Wij gaan begin januari een week naar Marrakech. Is het koud in deze periode? Hoeveel Dirham zullen we per dag ongeveer nodig hebben voor uitstapjes/eten/drinken? Hartelijke groet, Ann

Amber
Door

Amber

op 16 Nov 2016

Hoi Ann, Ik heb dezelfde vraag. Ik ga in februari naar Marrakech. Hoe was de temperatuur? Groetjes, Amber

Irene
Door

Irene

op 04 Mar 2016

Hallo! Wat een geweldig leuke tips en leuke reacties op de vragen! Echt heel vermakelijk om te lezen :) Zelf had ik ook nog een vraagje. Ik ga volgende week 5 dagen naar Marrakech met mijn vriend. Wij willen graag een auto huren om een dag naar Essaouira te gaan en een dag naar Ouarzazate. Maar is Ouarzazate wel in 1 dag te doen met de auto op en neer? Ga zo door! Groetjes Irene

Laura
Door

Laura

op 04 Oct 2016

Allereerst wat een ontzettende handige informatie. Verder nog een aantal vragen: Is het nodig om een hoofddoek of iets te dragen? (ik ben erg blond en er is ooit een keer in tunesie een stuk van mijn haar afgeknipt) En als dat nodig is is dat ook in Marrakesh zelf nodig of alleen bij in de sahara en de dorpjes erbuiten? Hoeveel kost het ongeveer om een dag daar te eten? Is er een hammam waar je met je vriend tegelijk naar binnen mag? Verder hebben wij als reisplan om de eerste tot de derde dag in Marrakesh rond te lopen en daar dingen te bekijken. Op de vierde dag naar Essaouira te gaan en dan een driedaagse tour te maken. Is dit niet te veel om te doen in 8 dagen? Verder gaan wij in begin Januari is het daar dan overdag nog redelijk warm of kunnen we alle zomerkleding thuis laten? Alvast bedankt!

Jennifer
Door

Jennifer

op 25 Feb 2017

Hi Laura, Ik ben benieuwd hoe jullie reis naar Marrakesh is geweest! Mijn vriend en ik gaan in april 7 nachten/8 dagen. Ik ben benieuwd naar de antwoorden op enkele vragen die jij eerder stelde, zoals: * Of het nodig is om een hoofddoek of iets dergelijks te dragen? * Of er een hammam is waar je tegelijk met je vriend naar binnen kan? * En hoe het weer bij jullie was? Hebben jullie toevallig ook een nacht in de woestijn geslapen? Ik hoop dat jullie een onvergetelijke reis gehad hebben en hoor graag van je! Groetjes, Jennifer

Bas de Wit
Door

Bas de Wit

op 09 Jan 2017

Wat een goede site is dit! Wij gaan van 2 nov t/m 6 nov 2017 met 10 tot 12 personen naar Marrakech om te golfen en de stad te ontdekken. Ik ben opzoek naar een taxibedrijf die ons gedurende deze 5 dagen naar en van het vliegveld, de golfbanen en de stad brengt. Heeft er iemand tips voor een betrouwbaar taxibedrijf? En heeft er iemand een indicatie van de te verwachten kosten?

Bas de Wit
Door

Bas de Wit

op 09 Jan 2017

Wat een goede site is dit! Wij gaan van 2 nov t/m 6 nov 2017 met 10 tot 12 personen naar Marrakech om te golfen en de stad te ontdekken. Ik ben opzoek naar een taxibedrijf die ons gedurende deze 5 dagen naar en van het vliegveld, de golfbanen en de stad brengt. Heeft er iemand tips voor een betrouwbaar taxibedrijf? En heeft er iemand een indicatie van de te verwachten kosten?

sildenafilo
Door

sildenafilo

op 15 Mar 2018

Accepted Intelligence Upon this artifact

Parijs
Door

Parijs

op 09 Jun 2018

Bedankt voor de tips! Ik ben mijn trip naar Marokko aan het voorbereiden. Tal van blogs lezen is dus de boodschap

Imme
Door

Imme

op 18 Nov 2018

Drie vriendinnen en ik willen eind februari met z'n vieren een paar dagen op vakantie naar een stad. Het leek ons leuk om naar Marrakech te gaan omdat dit echt wat anders is. wij zijn 17/18 jaar oud en vragen ons af of Marrakech een veilige stad ik om alleen als meisjes heen te gaan?

caroline
Door

caroline

op 25 Nov 2018

Beste Mariette, Net je reisgidsgekocht na het lezen van jouw enthousiaste en duidelijke antwoorden. Heb je een tip voor mijn gezin voor onze trip naar Marrakech. Hoe kunnen toch nog een beetje oud en nieuw vieren in Marrakech? We willen er toch een feestelijke avond van maken.

Reactie plaatsen