“Hoe Word Ik Reisjournalist?”
Workshop Voor Reisschrijvers
Die Professioneel Willen

* In 2017 vindt de workshop ‘Reisjournalist in Ibiza’ plaats *

Workshop Hoe word ik reisjournalistWil je reisjournalist worden, maar weet je niet hoe je dat aanpakt? Tijdens deze dagworkshop zie je je schrijfkunsten getest en duik je in de praktijk van de reisschrijfscène. Reisjournalisten Mariëtte van Beek en Irene Herbers delen praktische informatie. Onmisbaar voor wie een carrière in de reisjournalistiek wil starten.

Je schrijft, je houdt van reizen en reisjournalist worden,
is je ultieme droom

Toch is er ook twijfel. Wereldwijd vind je in no time de weg, maar als het op deze droom aankomt, voel je je gedesoriënteerd en onzeker. De onwetendheid knaagt. Een batterij praktijkvragen dringt zich voortdurend op:

Herkenbare vragen?

Met de workshop ‘Hoe word ik reisjournalist?’ maak je er binnen een dag korte metten mee. Net als de deelnemers die er eerder bij waren.

Irene Katzensteiner: “De workshop is boven verwachting. Na één dag heb ik echt een veel preciezere voorstelling van de reisjournalistiek. Het is niet meer zo vaag en ‘in the air’. De veelvoud aan inkijkjes in de praktijk, jullie eerlijkheid en het opheffen van taboes vind ik sterk. Jullie hebben mij weten te inspireren, ik vond jullie echt goed. Dat zeg ik niet om jullie een plezier te doen, maar ik woon nog niet lang in Nederland, en hoewel ik nog moeite heb met het Nederlands begreep ik jullie wel. Het was goed dat jullie elkaar afwisselden en indrukwekkende voorbeelden gebruikten. Het is een lange dag, maar niet te, want ik was erg in de onderwerpen geïnteresseerd. Bedankt voor jullie enthousiasme en de moed om ruimdenkend te zijn. Fijn ook die besloten Facebook-groep!”

Bas Dekker: “Zeer praktijkgericht, eerlijk en realistisch. Twee professionals geven volledige openheid van zaken en willen je echt verder helpen. De workshop belicht vragen als ‘Wat willen de bladen?’, ‘In welke richtingen kun je allemaal denken?’, ‘Wat is verkoopbaar?’ en ‘Wat levert het op?’ op een open en eerlijke manier. Ik ben me door de aangeboden informatie en praktische tips bewust geworden van de reële mogelijkheden. De praktijkvoorbeelden zijn talrijk en de zaken worden vanuit verschillende perspectieven belicht. Het is een leuke mix van ondernemen en journalistiek, de indeling was prettig en ook logisch en de beide docenten zijn interessant en integer. Ik kreeg het idee dat alle informatie ‘klopte’ en alle adviezen ‘uit het veld’ zijn welgemeend. Bedankt voor de eerlijke kijk op de praktijk: het was leuk om jullie een dagje mee te maken.”

Inge Vos: “Ik zit zelf al jaren in de communicatie en had zodoende al een aardig beeld van de markt. De workshop heeft mijn blik op de reisjournalistiek en mijn rol daarin dan ook niet veranderd, toch vond ik het de investering zeker waard. Behalve feitelijke informatie bracht de workshop me verdere inspiratie. De onderdelen ‘tips voor een goed verhaal’, ‘Het beoordelen van mijn verhaal’, ‘pitchen’ en ‘de verdiensten’ waren voor mij het meest interessant en als ik ga schrijven en pitchen pak ik de do’s & dont’s zeker mee. Jullie zijn behalve open en duidelijk, ook prettig om naar te luisteren en ik vind het super me te laten inspireren door gelijkgestemden. Jullie maken andere keuzes in het leven. Net als ik geven jullie zelf richting en sturing en zorgen jullie ervoor dat je met ‘leuke dingen doen’ ook geld verdient. Jullie openheid is erg prettig. Zeker rondom financiën doen mensen vaak geheimzinnig of hebben ze het idee dat ze zich beter voor moeten doen dan ze zijn. Jullie niet, jullie komen authentiek over. Qua werkvormen doe ik graag wat suggesties, maar de inhoud en opzet zijn prima: er komen veel onderwerpen aan bod die belangrijk zijn voor wie zich wil begeven in de wereld van de reisjournalistiek.”

Marion Borreman: “Fijn dat je het wiel niet alleen hoeft uit te vinden, ik heb er veel van opgestoken. Voor mij was alles zo ongeveer nieuw, want ik kwam helemaal blanco binnen. Het programma was vol, maar dat kan ook niet anders met zoveel onderwerpen die voorbijkomen. Ik heb het meest gehad aan de manieren van schrijven en de honoraria en ik vond de workshop ook erg nuttig om te ontdekken op welk gebied van de reisjournalistiek mijn talent ligt.”

Sandra van Bijsterveld: “Het is een lange zit, maar de workshop bood veel concrete informatie. Ik had het meeste aan ‘pitchen’, ‘tarieven’ en ‘afspraken maken met opdrachtgevers’ en het werd me duidelijk welke richting voor mij het beste werkt. Ik dacht eerst dat ik voor tijdschriften zou willen schrijven, maar vooralsnog blijf ik bloggen omdat ik me toch het beste voel bij het schrijven van persoonlijke reisverslagen. Ik vond de workshop best confronterend: de dag bracht aardig wat bewustwording bij me teweeg en sindsdien is er veel in mijn leven veranderd. Het is er in elk geval een stuk leuker op geworden en daar draagt deze workshop zeker aan bij. Alles tegelijk dat gaat niet, de grootste uitdaging is nu om te kiezen uit de klussen die ik het allerleukste vind.”

Henriëtte Bokslag: “Ik heb echt een leerzame topdag gehad. Alle punten die werden genoemd in de aankondiging kwamen aan bod. Het was daardoor een intensieve dag, maar niet een die ik had willen missen. Zo leuk om met allemaal enthousiaste mensen te luisteren naar experts die gewoon graag vertellen wat ze doen en hoe ze het doen. Niet bang voor eventuele concurrentie. Gewoon de ins en outs. Petje af, dat zouden veel meer vakmensen in diverse branches moeten doen. Je hoeft niet allemaal het wiel uit te vinden.
De workshop heeft mijn ogen geopend qua mogelijkheden. Je kan het vak van reisjournalist veel breder zien. Ik heb ook veel geleerd van de manier van pitchen. En dat interactie belangrijk is op je website. Ik loop over van ideeën wat ik wil gaan aanpakken.”

Jan-Willem Blok: “De hele dag stond bol van de nuttige informatie. Het is mooi dat jullie kennis willen delen. Eye-opener was dat een nette, gestructureerde opzet van een pitch als bijzonder wordt ervaren. Ook de bredere scope (niet alleen reisgidsen en –tijdschriften) was verhelderend. Net als ‘de do’s en don’t’s volgens de redacteuren/uitgevers’. Die nieuwe kennis over het pitchen, ga ik zeker toepassen, maar ook het zoeken naar verschillende, originele invalshoeken. En de tip om tijdens een reis elke dag de drie meest memorabele dingen op te schrijven.
Ik zou de workshop zeker aanbevelen aan anderen. Je krijgt een kijkje in de keuken, het brengt je net even de grens van twijfel over om de stap te nemen.”

Martha Hofman: “De workshop geeft een goede indruk van wat de praktijk van de reisjournalistiek inhoudt. Je beseft je hoeveel verschillende vormen er zijn van reisjournalistiek bedrijven. Het gaf mij de bevestiging dat het schrijven van reisverhalen voor vakbladen voor mij het beste is. De workshop was de investering waard.”

Kees Bikker: “De reisjournalistiek kende ik eigenlijk alleen maar als ‘consument’ en ik had dus een aantal white spots. Tijdens de workshop zijn die ingevuld waardoor ik beter kan beoordelen of ik inderdaad nog steeds ambities heb om me dit vak verder eigen te maken.
Ik ben ook blij met jullie openhartigheid over de verdiensten van een reisjournalist (en ook van de bijbehorende levensstijl…) en de mogelijke valkuilen. Deze informatie haalt het laagje romantiek van het vak en maakt het mogelijk een goed businessplan voor je zelf te maken. Door jullie informatie ben ik nu begonnen om beetje voor beetje te bouwen aan een toekomst waarin mijn creatieve kant steeds meer ruimte krijgt.
Ik ga zeker aan de slag met de uitgebreide en inhoudelijke tips op mijn ingeleverde reisverhaal. Tegen andere schrijvers zeg ik al dat ze voor een spoedcursus reisschrijven bij jullie moeten zijn. Jullie enthousiasme en energie vormen ook een sterke kant van de workshop.”

Voor wie

Verlang je naar een leven als reisjournalist en wil je weten hoe het er in de praktijk aan toegaat, dan is onze workshop écht iets voor jou. Het maakt niet uit of je in het vak nog helemaal aan het begin staat of dat je al vaker tijdschriften en uitgevers hebt benaderd, waar het om gaat is dat nare gevoel dat je alleen geen stap verder komt.

De belofte

Onwetendheid knaagt en beperkt. Daarom helpen wij, reisjournalist Mariëtte van Beek en journalist/auteur Irene Herbers, je er graag vanaf. Daarbij putten we niet alleen uit onze eigen ervaring, speciaal voor deze workshop hebben we gerenommeerde vakgenoten (redacties, uitgevers en freelance reisjournalisten) om inside information gevraagd. Als bonus beoordelen we een van je reisverhalen. En kun je in een besloten Facebook-groep nog ervaringen en tips met de andere deelnemers uitwisselen. Ook na afloop van de workshop blijf je lid van deze speciale community!

Programma

In de ochtend krijg je een vooraf ingestuurde reisanekdote retour en hoor je over focus, soorten reisverhalen, creatieve invalshoeken en schrijflasten en -lusten.
In de middag vertellen we over de praktijk op beslissende plekken.Waar letten de opdrachtgevers/beslissers op? Hoeveel reisverhalen komen er binnen? Welke verhalen belanden meteen al in de prullenbak, welke willen de shifting nog halen? Welke factoren spelen een rol of je verhaal wel of niet wordt gepubliceerd? Hoe is het gesteld met de concurrentie? Wie zijn je concurrenten? Hoe zit het met de betaling, met royalties, voorschotten en afkoopsommen? En met persreizen en persagenten? Hoe ziet een persreis er eigenlijk uit?

Investering € 247,-

Dit bedrag is inclusief lunch, koffie en thee. Snelle beslissers ontvangen een Early Bird-korting van 10%. Ze betalen 222 euro. Doe je mee?

Cadeau-idee!

Wil je meedoen, maar verlang je naar een bijdrage aan je opleiding? Zet de workshop op je verlanglijst, vraag om waardebonnen voor je verjaardag, kijk je partner lief aan! Gulle gevers kunnen simpelweg contact met ons opnemen. Een cadeaucheque op naam (in jpg) is al mogelijk vanaf € 25,-.

Inschrijven en voorbereiding

• Schrijf je in via het contactformulier hieronder.
• De inschrijving is pas definitief na overschrijving van het cursusgeld naar bankrekening NL35 ASNB 0708 7057 15 t.n.v. M.V. van Beek, Leiden o.v.v. Workshop “Hoe word ik reisjournalist?”
• Na invulling en betaling krijg je een aanvullend aanmeldingsformulier toegestuurd plus instructies aangaande de voorbereiding van de workshop.

Locatie

De workshop vindt plaats in Centrum Djoj in Rotterdam. Dit centrum is zowel met de auto als met het openbaar vervoer prima te bereiken. Er is slechts plaats voor 15 personen…

Waarom moet je ons eigenlijk hebben?

Reisjournalist Irene HerbersJournalist/auteur Irene Herbers publiceerde reisverhalen en (reis)boeken bij verschillende uitgevers en bladen: Lannoo, Mo’Media, Uitgeverij521, Te Gast In, Azië Magazine, Genieten, Applinet, Inmerc en Zwijsen. Ze schreef boeken voor soloreizigers, wandelaars en expats en in januari 2014 verschijnt de tweede druk van geesteskind Hoe reis ik Solo? Meer informatie, kijk op www.ireneherbers.com, www.schrijvenoverreizen.nl, www.hoedoe.nl en LinkedIn of volg haar op Twitter.

Reisjournalist Mariëtte van BeekMariëtte van Beek is freelance reisjournalist. Ze (co-)schreef reisgidsen voor Dublin, Marrakech, Jordanië en Cyprus in de Dominicus- en Odysseereeks. Daarbij publiceert ze reisverhalen voor reisbundels zoals Te Gast In en reisartikelen in bijvoorbeeld het Italië Magazine, Libelle Balance, Plus Magazine, de Beste Koop voor je Kind (Consumentenbond) en het Corendon inflight magazine. Ze blogt over goedkoop reizen – haar grootste passie – op de eigen blogsite www.reisomtereizen.nl. Link door naar Facebook, Twitter en LinkedIn.

Nog even teasen, want misschien herken je je in de volgende situatie?

De reisblogs die je schrijft, worden gretig gelezen en het thuisfront beweert steeds dat je echt wat met je schrijftalent moet doen. Telkens als je dat hoort, speelt er een glimlach rond je lippen, want als je iets wilt, is het dat…

BASTA MET SOLO GEWORSTEL. REISJOURNALIST WORDEN, ZO PAK JE DAT AAN!

Wie zich niet wil laten beperken door een gebrek aan informatie, ontmoeten wij graag tijdens de eerstvolgende workshop. Schrijf je meteen in, we bieden de workshop slechts beperkt aan.

Contactformulier

workshop reisjournalistiek direct aanmelden