Page content

Speciale evenementen – Terceira – Azoren

Van de Azoren wordt wel gezegd dat ze uit acht eilanden bestaan plus één pretpark. Dat pretpark is dan Terceira. Vergelijken is moeilijk en misschien dat Graciosa die titel ook wel graag zou willen hebben, maar feit is dat de bewoners van Terceira het hele jaar door behoorlijk druk zijn met het organiseren én bijwonen van allerhande traditionele evenementen.

 • Alle parochies, Festas de Carnaval, rond eind februari. Diverse groepen en verenigingen presenteren amateurdanstheaterstukken waarin de gebeurtenissen op het eiland en met name ook de politiek flink op de hak worden genomen. Naast deze kritische Danças de Carnaval zijn er ook de droeviger Danças de Espada. De uitvoering ervan vindt doorgaans plaats in Casas do Povo (volkshuizen), soms ook op straat.
 • Alle parochies, Dag van de Arbeid, 1 mei. Typisch voor onder meer Terceira is de traditie om overal maios, aangeklede levensgrote poppen, neer te zetten. Hele groepen maios staan in voortuinen en plantsoenen en verbeelden daar dagelijkse scenes. Een man in een stoel, een vrouw die kookt of iets anders doet. In Porto Martins doet men zo mogelijk nog meer zijn best dan elders om grappig en creatief uit de hoek te komen. Even zijn de maios het gesprek van de dag. De poppen luiden de nieuwe agrarische cyclus in; de vruchten van de komende cyclus worden er als het ware mee verwelkomd. De plaatsing van de maios markeert ook het begin van de stierengevechten.
 • Alle parochies, Festas do Espírito Santo (Heilige Geestfeesten), rond Pinksteren, van mei-september. De ’10 Bodos’ in Praia luiden de festivals in. Het Heilige Geestfeest van Vila Nova staat goed bekend.
 • Alle parochies, Touradas á corda (stierengevechten), mei-oktober. Sommige weken vindt er elke dag wel eentje ergens plaats. De Posto de Turismo distribueert aparte lijstjes met data en locaties, in totaal ruim 200!
 • Angra do Heroísmo, Angra Rock, september. Rockfestival.
 • Angra do Heroísmo, Festas Sanjoaninas, feestweek rond São João’s dag op 24 juni, die meestal op vrijdag begint. Dit festival ter ere van de heilige Johannes (João) is niet alleen het belangrijkste festival van Angra, maar van heel Terceira. In de avond van 23 juni marcheert een bonte stoet van culturele en sportverenigingen vanaf de hoge rotonde Alto dos Covas, aan het westelijke uiteinde van de Rua da Sé, langs de Sé-kathedraal, door de Rua São João richting de haven en via de Rua Direita naar het gemeentehuis op de Praça Velha. Op de eerste dag van het festival worden ook de koningin en prins gepresenteerd. Een stierenmarkt en stierengevechten staan naast tal van andere culturele en sportevenementen voor het hele eiland op het programma.
 • Angra do Heroísmo, Festa da Guarita, eind juli of begin augustus. Vermaarde Heilige Geestfestiviteiten rond het Império dos Inocentes da Guarita.
 • Praia da Vitória en omgeving, Festas da Praia (www.festasdapraia.com), eerste week van augustus. Met tal van sport-, culturele en culinaire evenementen op stads- en dorpspleinen (denk zeilwedstrijden en stierengevechten op het strand) wordt de overwinning van koning Pedro (Peter) IV op zijn broer Miguel tijdens de zeeslag op 11 augustus 1829 herdacht. Op de laatste dag is er een folklorefestival in de stierenvechtersarena van Angra, het enige onderdeel van het programma waarvoor je entree betaalt.
 • Biscoitos, Festa da Vinha e do Vinho dos Biscoitos (Feest van de Wijnrank en de Wijn), eerste week van september. Op het terrein van het wijnmuseum wordt de oogst binnengehaald en de druiven geperst. Proeverij van wijn en lokale gerechten met folkloristische muziek en dans (chamarrita) erbij.
 • Angra do Heroísmo, Festival Internacional de Folclore dos Açores (www.cofit.org, ook op Facebook), augustus. Met traditionele muzikanten, dansers en ambachtslieden.
 • Angra do Heroísmo, Angrajazz (www.angrajazz.com), begin oktober. Drie- tot vierdaags jazzfestival met Azoriaanse en internationale musici in het Centro Cultural e de Congressos.
 • Terra Châ, Festa da Castanha (kastanjefeest), laatste weekend van oktober. Gezellig pleinfeest in het dorpje Terra Châ waar de beste tamme kastanjes van Terceira worden geteeld. Met gekookte kastanjes of kastanjegebak, andere hapjes en drankjes is het extra genieten van de fanfaremuziek en folkloristische dansen (chamarrita).