Page content

Speciale evenementen – Graciosa – Azoren

  • Hele eiland, wekelijkse balavonden tot carnaval, vanaf oudejaarsavond. Alle ‘salons’ van de culturele verenigingen (van de voetbalclub tot de fanfare) doen eraan mee. De livemuziek en dans gaan de hele nacht, van 23 tot 6 uur door. Een week voor carnaval vindt een gezamenlijke choreografische presentatie van de clubs plaats.
  • Santa Cruz, Carnaval. Met vele gemaskerde bals (Bailes de Máscaras) en presentaties van clubs en verenigingen in hun groepskostuums (Apresentação de Fantasias de Grupo) als hoogtepunten. Speciale watergevechten vinden ook plaats.
  • Alle parochies, Festas do Espírito Santo (Heilige Geestfeesten) rond Pinksteren, van mei tot ver in de zomer. Let vooral op de feesten in Santa Cruz, Luz, Guadalupe en Praia (São Mateus).
  • Santa Cruz, boetedoeningsprocessie van Nossa Senhora do Guadalupe, 24 mei. De stoet loopt van de hoofdkerk van Guadalupe naar de kapel van Nossa Senhora da Monte Ajuda. Twee teams van vier mannen dragen het 80 kilo zware beeld van de Onze Lieve Vrouwe over het vijf kilometer lange traject (en weer terug). Dit ritueel wordt sinds 1717 herhaald, toen hier een krachtige aardbeving plaatsvond. Zowel beneden als boven worden missen opgedragen.
  • Vitória, Festa de Nossa Senhora de Vitória, 10 juni. Met onder meer een processie met het beeld van Nossa Senhora.
  • Hele eiland, Touradas á corda (stierengevechten), de hele zomer vinden ze met enige regelmaat in de dorpsstraten plaats.
  • Folga, Festa de Santo António, 13 juni, met een processie met het beeld van de heilige uit de nabijgelegen kapel. Buiten staat eten en drinken dat je kunt kopen.
  • Santa Cruz, Festas do Senhor Santo Cristo dos Milagres, tweede weekend van augustus. Tijdens Graciosa’s belangrijkste feest is er een processie met het beeld van Santo Cristo uit de Igreja da Misericórdia, en vinden de jaarlijkse touradas (stierengevechten) op zaterdag en maandag in de arena op Monte Ajuda plaats. Verder is er volop volksmuziek en -dans. De Clube Naval organiseert ook wel viswedstrijden en regatta’s met kajaks of walvisboten, de voetbalvereniging doet een extra toernooi. Heel Santa Cruz wordt versierd en het is druk met bezoekers van andere eilanden en Noord-Amerikaanse emigranten zijn weer even thuis.
  • Santa Cruz, processie van Nossa Senhora de Boa Nova en São Pedro, september.