Workshop ‘Reisjournalist in Ibiza’

10-15 maart 2017

Zó verzamelt een reisjournalist een SCHAT AAN INFORMATIE voor een SFEERVOL REISVERHAAL

Workshop Reisjournalist in Ibiza
Tijdens deze werkreis voor reisjournalisten zit je op Ibiza. Je leert systematisch ingrediënten voor een boeiende reisreportage verzamelen. Te midden van Ibichenco’s, buitenlandse locals, vakantiegangers en hippies ga je gefocust rondkijken. Daarbij zet je al je zintuigen aan het werk. Je verzamelt kleurrijke observaties en maakt audiovisuele opnames rond specifieke thema’s. Je keert huiswaarts met ladingen relevante quotes. Hier ontwikkel je ook de guts om je comfortzone te verlaten. Ter plekke weet je efficiënt reportages te combineren en bij thuiskomst aanvullende research te doen.

“Van deze praktijkreis zul je je verdere carrière profijt hebben.”

Voor wie?

Theoretisch heb je als reisjournalist genoeg inspiratie opgedaan, maar je voelt dat je de kneepjes van het vak nog onvoldoende beheerst. Daarom zou je je graag praktisch verder ontwikkelen. Wil je je reisjournalistieke praktijk verfijnen? Dan is deze workshop ideaal voor jou.

Vragen die tijdens deze reis voor reisjournalisten aan de orde komen:

“Leer hoe je als reisjournalist het maximale uit een bestemming haalt.”

Hoe?

Met vijf andere reisjournalisten en/of reisbloggers sta je tijdens deze trip midden in het veld. Onthoud ook dat je het andere Ibiza zult leren kennen. Te voet, met de auto en misschien ook op de fiets, te paard of in de bus. Elke dag ga je eropuit met doelgerichte oefeningen en leuke, concrete opdrachten. Zo keer je huiswaarts met mooie herinneringen en een koffer vol onvergetelijk materiaal. Voortaan als je weer alleen op stap gaat, ben je een reisjournalist vol zelfvertrouwen. Vanaf nu weet jij precies hoe je alle ingrediënten voor een verkoopbare reportage verzamelt.

“Wij zetten in op je kracht en je onderscheidende waarde.”

Onze belofte

Tijdens deze reis leer je het vak in de praktijk en je bouwt zelfvertrouwen en expertise op. Wij, reisjournalist en digitale nomade Mariëtte van Beek en motivational guide en Ibiza-kenner Irene Herbers laten je interessante oefeningen en uitdagende opdrachten uitvoeren. Je krijgt doorlopend feedback en leert jezelf al doende als reisjournalist goed kennen. Wij zetten in op je kracht en je onderscheidende waarde. Heb je tussendoor nog vragen over zaken als acquisitie, de verdiensten, pitchen en persreizen? Of over het leven in Ibiza of het digitale nomadendom? Bij ons kun je met elke vraag terecht. We delen onze jarenlange ervaring en kennis graag.

Reisreportage (optioneel)

Deze reis is bedoeld om de kneepjes van het vak van de reisjournalist te leren. Je hoeft geen reportage over deze reis te schrijven, maar het mag wel. Wil je dat, dan heb je een maand de tijd om je reisreportage in te leveren. Wij geven je gedetailleerde feedback als bonus. En verder blijf je lid van een besloten community waarin je nog lang ervaringen of tips & trucs met je collega-reisjournalisten kunt uitwisselen.

“Een uitstekende blauwdruk voor de volgende keren dat je weer alleen op stap gaat!”

Waarom Ibiza?

Het eiland leent zich ideaal voor het veldwerk dat we voor jou als reisjournalist in gedachten hebben. Want Ibiza is meer dan een clubscene. De natuur is er spectaculair en de energie hoog. Het is hier gemakkelijk om met mensen in contact te komen. Je treft een bont gezelschap van ondernemers, bon-vivants, hippies, miljardairs, soulseekers, party-animals, bekende en minder bekende artiesten. Velen blijven er op vakantie gaan en het is opvallend dat zoveel doorgewinterde reizigers zich er permanent hebben gevestigd. Het eiland zit vol levenservaring wat mooie verhalen oplevert. Niemand is neutraal over Ibiza. Het eiland is geliefd maar ook gehaat. Aangezien alle bladen er vol mee staan, is het een uitdaging om daar nog een originele reportage over te schrijven. We dare you!

Accommodatie

Je verblijft in het noorden van Ibiza. In een sfeervol huis van een fijne Ibiziaanse familie. De accommodatie is omgeven door prachtige natuur. De tuin staat vol fruit- en amandelbomen. Cala Benirrás, het beroemde strand waar de hippies op zondag drummen, ligt in de buurt. De locatie is perfect voor reisjournalisten en reisbloggers die lekker met hun vak aan de slag willen. Het is er niet posh maar gezellig en het internet functioneert er prima. Buiten zijn overal zitplekken gecreëerd waar je, onder het genot van een mooi uitzicht of tjirpende vogels, heerlijk kunt werken.

Programma

De workshop ‘Reisjournalist in Ibiza’ is origineel, praktisch en concreet. Je zit meer buiten dan in de ‘klas’ en doorkruist heel Ibiza, alleen of met collega-reisjournalisten. De opdrachten die je meekrijgt worden grondig nabesproken.

Waarom moet je ons eigenlijk hebben?

reisjournalist in Ibiza - IreneIrene Herbers was meer dan tien jaar aan het werk als (reis)journalist en tekstschrijver. Naast een Nederlandse reisbijbel voor soloreizigers (Hoe Reis Ik Solo?) publiceerde ze reisverhalen en (reis)boeken bij verschillende uitgevers en bladen. Irene is nu motivational guide in Ibiza. Ze gaat 1-op-1 met mensen op roadtrip om ze in hun kracht te zetten, ze bij hun inspiratie te brengen en er het leven van hun dromen te creëren. Bekijk www.soulislandibiza.com en www.ireneherbers.com.

reisjournalist in Ibiza - MarietteMariëtte van Beek is freelance reisjournalist en digitale nomade. Ze (co-)schreef reisgidsen voor Dublin, Marrakech, de Azoren, Jordanië en Cyprus in de Dominicus- en Odysseereeks. Daarbij publiceert ze reisverhalen voor reisbundels zoals ‘Te Gast In’ en reisartikelen voor onder meer het Italië Magazine, Libelle, Plus Magazine, Zij aan Zij, Diva (Groot-Brittannië) en de website Puur Parijs. Ze blogt over goedkoop reizen – haar grootste passie – op de eigen blogsite www.reisomtereizen.nl.

Reviews

Voorheen gaven wij de succesvolle workshop ‘Hoe Word ik Reisjournalist?’ Bekijk enkele reviews.

Irene Katzensteiner: “De workshop is boven verwachting. Na één dag heb ik echt een veel preciezere voorstelling van de reisjournalistiek. Het is niet meer zo vaag en ‘in the air’. De veelvoud aan inkijkjes in de praktijk, jullie eerlijkheid en het opheffen van taboes vind ik sterk. Jullie hebben mij weten te inspireren, ik vond jullie echt goed. Dat zeg ik niet om jullie een plezier te doen, maar ik woon nog niet lang in Nederland, en hoewel ik nog moeite heb met het Nederlands begreep ik jullie wel. Het was goed dat jullie elkaar afwisselden en indrukwekkende voorbeelden gebruikten. Bedankt voor jullie enthousiasme en de moed om ruimdenkend te zijn. Fijn ook die besloten Facebook-groep!”

Bas Dekker: “Zeer praktijkgericht, eerlijk en realistisch. Twee professionals geven volledige openheid van zaken en willen je echt verder helpen. De workshop belicht vragen als ‘Wat willen de bladen?’, ‘In welke richtingen kun je allemaal denken?’, ‘Wat is verkoopbaar?’ en ‘Wat levert het op?’ op een open en eerlijke manier. Ik ben me door de aangeboden informatie en praktische tips bewust geworden van de reële mogelijkheden. De praktijkvoorbeelden zijn talrijk en de zaken worden vanuit verschillende perspectieven belicht. Het is een leuke mix van ondernemen en journalistiek, de indeling was prettig en ook logisch en de beide docenten zijn interessant en integer. Ik kreeg het idee dat alle informatie ‘klopte’ en alle adviezen ‘uit het veld’ zijn welgemeend. Bedankt voor de eerlijke kijk op de praktijk: het was leuk om jullie een dagje mee te maken.”

Inge Vos: “Ik zit zelf al jaren in de communicatie en had zodoende al een aardig beeld van de markt. De workshop heeft mijn blik op de reisjournalistiek en mijn rol daarin dan ook niet veranderd, toch vond ik het de investering zeker waard. Behalve feitelijke informatie bracht de workshop me verdere inspiratie. De onderdelen ‘tips voor een goed verhaal’, ‘Het beoordelen van mijn verhaal’, ‘pitchen’ en ‘de verdiensten’ waren voor mij het meest interessant en als ik ga schrijven en pitchen pak ik de do’s & dont’s zeker mee. Jullie zijn behalve open en duidelijk, ook prettig om naar te luisteren en ik vind het super me te laten inspireren door gelijkgestemden. Jullie maken andere keuzes in het leven. Net als ik geven jullie zelf richting en sturing en zorgen jullie ervoor dat je met ‘leuke dingen doen’ ook geld verdient. Jullie openheid is erg prettig. Zeker rondom financiën doen mensen vaak geheimzinnig of hebben ze het idee dat ze zich beter voor moeten doen dan ze zijn. Jullie niet, jullie komen authentiek over. Er komen veel onderwerpen aan bod die belangrijk zijn voor wie zich wil begeven in de wereld van de reisjournalistiek.”

Marion Borreman: “Fijn dat je het wiel niet alleen hoeft uit te vinden, ik heb er veel van opgestoken. Voor mij was alles zo ongeveer nieuw, want ik kwam helemaal blanco binnen. Ik heb het meest gehad aan de manieren van schrijven en de honoraria en ik vond de workshop ook erg nuttig om te ontdekken op welk gebied van de reisjournalistiek mijn talent ligt.”

Sandra van Bijsterveld: “De workshop bood veel concrete informatie. Ik had het meeste aan ‘pitchen’, ‘tarieven’ en ‘afspraken maken met opdrachtgevers’ en het werd me duidelijk welke richting voor mij het beste werkt. Ik dacht eerst dat ik voor tijdschriften zou willen schrijven, maar vooralsnog blijf ik bloggen omdat ik me toch het beste voel bij het schrijven van persoonlijke reisverslagen. Ik vond de workshop best confronterend: de dag bracht aardig wat bewustwording bij me teweeg en sindsdien is er veel in mijn leven veranderd. Het is er in elk geval een stuk leuker op geworden en daar draagt deze workshop zeker aan bij. Alles tegelijk dat gaat niet, de grootste uitdaging is nu om te kiezen uit de klussen die ik het allerleukste vind.”

Henriëtte Bokslag: “Ik heb echt een leerzame topdag gehad. Alle punten die werden genoemd in de aankondiging kwamen aan bod. Zo leuk om met allemaal enthousiaste mensen te luisteren naar experts die gewoon graag vertellen wat ze doen en hoe ze het doen. Niet bang voor eventuele concurrentie. Gewoon de ins en outs. Petje af, dat zouden veel meer vakmensen in diverse branches moeten doen. Je hoeft niet allemaal het wiel uit te vinden.
De workshop heeft mijn ogen geopend qua mogelijkheden. Je kan het vak van reisjournalist veel breder zien. Ik heb ook veel geleerd van de manier van pitchen. En dat interactie belangrijk is op je website. Ik loop over van ideeën wat ik wil gaan aanpakken.”

Jan-Willem Blok: “De hele dag stond bol van de nuttige informatie. Het is mooi dat jullie kennis willen delen. Eye-opener was dat een nette, gestructureerde opzet van een pitch als bijzonder wordt ervaren. Ook de bredere scope (niet alleen reisgidsen en –tijdschriften) was verhelderend. Net als ‘de do’s en don’t’s volgens de redacteuren/uitgevers’. Die nieuwe kennis over het pitchen, ga ik zeker toepassen, maar ook het zoeken naar verschillende, originele invalshoeken. En de tip om tijdens een reis elke dag de drie meest memorabele dingen op te schrijven.
Ik zou de workshop zeker aanbevelen aan anderen. Je krijgt een kijkje in de keuken, het brengt je net even de grens van twijfel over om de stap te nemen.”

Martha Hofman: “De workshop geeft een goede indruk van wat de praktijk van de reisjournalistiek inhoudt. Je beseft je hoeveel verschillende vormen er zijn van reisjournalistiek bedrijven. Het gaf mij de bevestiging dat het schrijven van reisverhalen voor vakbladen voor mij het beste is. De workshop was de investering waard.”

Kees Bikker: “De reisjournalistiek kende ik eigenlijk alleen maar als ‘consument’ en ik had dus een aantal white spots. Tijdens de workshop zijn die ingevuld waardoor ik beter kan beoordelen of ik inderdaad nog steeds ambities heb om me dit vak verder eigen te maken.
Ik ben ook blij met jullie openhartigheid over de verdiensten van een reisjournalist (en ook van de bijbehorende levensstijl…) en de mogelijke valkuilen. Deze informatie haalt het laagje romantiek van het vak en maakt het mogelijk een goed businessplan voor je zelf te maken. Door jullie informatie ben ik nu begonnen om beetje voor beetje te bouwen aan een toekomst waarin mijn creatieve kant steeds meer ruimte krijgt.
Ik ga zeker aan de slag met de uitgebreide en inhoudelijke tips op mijn ingeleverde reisverhaal. Tegen andere schrijvers zeg ik al dat ze voor een spoedcursus reisschrijven bij jullie moeten zijn. Jullie enthousiasme en energie vormen ook een sterke kant van de workshop.”

SCHRIJF JE METEEN IN!

Wees er vroeg bij, want er kunnen maar zes reisjournalisten/reisbloggers mee op deze werkreis. Daarbij heb je als je snel boekt de beste keuze qua kamer. De prijzen voor een 1- en 2-persoonskamer zijn dezelfde. Sommige kamers hebben een eigen badkamer, andere kamers delen een badkamer. Boek je als eerste, dan slaap je én alleen, én je hebt je eigen badkamer. Boek je later, dan is de kans groot dat je met z’n tweeën op een kamer slaapt.

Investering € 947,-

WAT IS BIJ DEZE REIS INBEGREPEN?
Inclusief:
– Vijf overnachtingen op basis van logies in een één- of tweepersoonskamer.
– Vier volle dagen training.
– Het allerbeste van Ibiza.
– Een onvergetelijke ervaring.
– Inspirerende wandelingen.
– Trainingsmateriaal, originele oefeningen en leerzame opdrachten.
– Constante feedback van twee ervaren trainers.
– Ontbijt, koffie en thee.

Exclusief:
– Retourvlucht Ibiza
– Drankjes (uitgezonderd koffie en thee op locatie)
– Transfers luchthaven.
– Lunch en diner (er is een grote keuken bij de accommodatie).

Vliegticket

We raden je aan om zeer tijdig het vliegticket naar Ibiza te boeken. De beste optie is vliegen met Transavia. Je kunt ook met Vueling rechtstreeks vanuit Amsterdam en Eindhoven naar Ibiza, maar dat is duurder. Vliegen op Barcelona en van daaruit naar Ibiza is nog een optie.

De volgende twee Transavia-vluchten vanaf Schiphol en Ibiza Airport zijn ideaal.
AMS Schiphol, vrijdag 10 maart: vertrek om 11:50 uur (aankomst: 14.25 uur).
Ibiza Airport, woensdag 15 maart om 15.15 (aankomst: 17.50 uur).

Transfer luchthaven

Kies je de retourvlucht hierboven, dan is de prijs inclusief luchthaventransfer. Vlieg je op een ander tijdstip, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de transfer.

Langer verblijf

De locatie is bijzonder sfeerrijk en ontspannend. Alle ingrediënten voor een langer verblijf zijn aanwezig. Mocht je erover denken een paar dagen eerder te komen of later te vertrekken, dan kan dat tegen meerprijs. Laat het ons tijdig weten.

Boekingsvoorwaarden

Om je plaats te verzekeren vragen we je om een aanbetaling van 250 euro. Dat bedrag is non-refundable. Het volledige bedrag dient 01/2/2017 te zijn betaald. Boek je korter dan 30 dagen voor vertrek, voldoe het volledige bedrag dan onmiddellijk bij boeking.

Annulering

– Voor 25/12/2016 krijg je 75% van het trainingsbedrag terug .
– Vanaf 25/12/2016 tot en met 25/01/2017 krijg je 50% terug.
– Na 25/01/2017 is geen annulering meer mogelijk, tenzij er iemand op de wachtlijst staat en jouw plaats wilt innemen.

Cadeau-idee!

Wil je meedoen, maar zou je een bijdrage aan je opleiding op prijs stellen? Zet de workshop ‘Reisjournalist in Ibiza’ op je verlanglijst! Vraag om waardebonnen voor je verjaardag! Gulle gevers kunnen simpelweg contact met ons opnemen. Een cadeaucheque op naam (in jpg) is al mogelijk vanaf € 25,-.

Inschrijven en voorbereiding

• Schrijf je in via het contactformulier hieronder.
• De inschrijving is definitief na overschrijving van het workshopgeld naar bankrekening NL35 ASNB 0708 7057 15 t.n.v. M.V. van Beek, Noordwijk o.v.v. Workshop “Reisjournalist In Ibiza”
• Een maand voor aanvang van de werkreis krijg je instructies ter voorbereiding van de workshop.

Misschien herken je je in de volgende situatie?

Op reis ben je enthousiast al je indrukken aan het noteren. Je fotografeert er flink op los. Je volgers op Facebook en Instagram raken helemaal enthousiast over je fantastische bestemming. Dat is een goed teken… Of knaagt er toch het gevoel dat je materiaal wat algemeen is, te oppervlakkig of niet speciaal genoeg? Dat je basis voor een kanjer van een sfeerreportage niet stevig is? Kom! Wij leren je hoe je als reisjournalist het maximale uit een bestemming haalt. Reageer meteen!

Contactformulier

workshop reisjournalistiek direct aanmelden