Reizen In Het Hier En Nu

Eindelijk terug van weg geweest. Niet dat dat helemaal letterlijk genomen moet worden, want na reizen naar Stockholm, Wales en de Voerstreek zit ik morgen weer in Edegem, nabij Antwerpen, en vanaf zondag is het toeren richting de Franse Alpen. De plaatsjes rond het Meer van Genève lonken, zeker nu de weersverwachting gunstig is.

Wat ik bedoel is dat ik mijn langdurige stilte op dit  platform doorbreek. Die stilte had zijn persoonlijke redenen en die zijn op zich weinig interessant. Maar ze maakten wel dat ik erachter kwam waar mijn passie voor reizen vandaan komt. Hoe cool is dat?

De kracht van het Nu

Dipje in het privéleven dus, maar lieve vrienden alom. Mij was aangeraden Eckhart Tolle’s De kracht van het Nu en later ook Een nieuwe aarde te lezen. De boeken zijn al langer uit, maar hun spirituele teneur leek me totaal niets voor mij, een (veelal) nuchtere tante uit de Hollandse polder. Wat had ik het mis, de inhoud sloeg aan, en precies op het juiste moment.

Voor wie denkt: who the heck is E.T., eerst wat uitleg. Eckhart Tolle is een inmiddels wereldvermaarde spirituele leermeester die het tot de Oprah Winfrey Show heeft geschopt en wiens ideeën over mindfulness al behoorlijk salonfähig zijn. Niet dat dat Tolle iets kan schelen, maar anderen misschien wel.

Afrika

De kern van Tolle’s (overigens niet heel originele) leer is dat stress, pijn en verdriet ontstaan doordat je verstand het Nu niet accepteert. In je denken wil je iemand of ergens anders zijn, in het verleden of in de toekomst. Vroeger was ik slank, later ga ik genieten van het leven, in Afrika schijnt de zon wel, iedereen kent dit type gedachten.

De stem in je hoofd jaagt een ideaalbeeld na waaraan de situatie, de mensen (partners!) en de dingen van vandaag niet voldoen. Het klaagt, zeurt en is volautomatisch en onophoudelijk actief. De enige manier om de (meestal) negatieve stem te stoppen is terug te keren naar het Nu en daar simpelweg alert (of mindful) te zijn.

Doe en beleef alles in het Nu met aandacht, is Tolle’s devies. Als je loopt, loop je, als je eet, eet je, als je met iemand praat, praat je werkelijk met diegene. En dus doe je tegelijkertijd niets anders: je maakt je ondertussen geen zorgen over je functioneringsgesprek van overmorgen, je leest geen krant, en ook sms je niet.

Dat kun je allemaal wel doen, maar later, en ook weer één voor één. Een bewuste ademhaling helpt daarbij het hinderlijke denken te stoppen. Adem in, adem uit, zo je houdt jezelf eigenlijk heel simpel bij de les. Dingen die je anders niet had opgemerkt, merk je nu wel op. Je ogen, oren, neus, smaak- en tastorganen werken intenser en geconcentreerder.

Mindful op reis

Kortom: je geeft jezelf de kans om er vandaag echt te zijn. Plots blijken zelfs de kleinste dingen wonderbaarlijk. Van de geur van een sinaasappel tot de rimpels van je oma. Dat Tolle in dit verband ook over reizen spreekt, levert hem zeker pluspunten op, bij mij althans.

Sommige mensen, zo schrijft hij, worden meer ‘tegenwoordig’ als ze op reis zijn. Ze zijn zich sterker bewust van de wereld om hen heen dan thuis waar het denken, de stem in hun hoofd, het grootste deel van de aandacht opslokt.

Reisavonturen

In vreemde oorden hebben ze meer het gevoel te leven omdat ze daar hun zintuigen, waarnemen en ervaren, meer kans geven, en ze zich dus andere dingen dan de stem in hun hoofd bewust worden. De reisavonturen worden echte belevenissen, fantastisch en indrukwekkend.

Nuttige informatie voor een reisjournalist, die ambtshalve al meer probeert op te merken dan een ander, maar ook voor iedereen die even niet zo lekker in zijn vel zit. Simpelweg op vakantie gaan, is niet afdoende. Niet alleen het lichaam, maar ook het hoofd moet op reis.  Als vanzelf blijven (voor)oordelen achterwege.

Landschappen

Opmerkzaam zijn, goed om je heen kijken dus. Niet gedachtenloos (of beter: vol gedachten) die straten en landschappen door. Je stroeve relatie, je muitende puber of je kapotte wasmachine doen er niet toe. Want waar zit je Nu eigenlijk?

In mijn specifieke crisisgeval schonk ik extra geconcentreerde aandacht aan de natuur rond Stockholm (op het eiland Djurgården, en in de rest van de archipel), de delicatessen van Wales (ja, ze bestaan, proef heel mindful de Welsh cakes!) en een zwoele avondbries langs de wangen op een plezante binnenhof in de Voerstreek. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Vakantie au jardin

Glimlachen naar mensen werkt minstens zo goed, vriendelijk zijn, een praatje met de locals maken. Voor wie het niet eerder of zo nadrukkelijk probeerde, gaat er een nieuwe wereld open.

Genieten en gelukkig zijn, is niet zo moeilijk. Zorgen en problemen rond huis, haard en werk blijken relatief (eigenlijk bestaan ze Nu niet) en je keert veel relaxter terug naar huis. In je eigen woonplaats is het vervolgens ook uitstekend toeven, als je daar eveneens beter kijkt, en écht ervaart.

Oftewel: zet je ego aan de kant, zeg ‘Ik hou van Holland’ en heb, tot je volgende trip, een continue vakantie ‘au jardin‘.

© 2011, Mariëtte van Beek

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉