Page content

Marrakech Met Kinderen

Marrakech met kinderenHoe is Marrakech met kinderen? Merrakshi’s, zoals de inwoners van Marrakech in de volksmond heten, zijn dol op kinderen, maar geld voor speciaal kindervertier hadden ze tot voor kort niet. En dus waren er ook nauwelijks kinderattracties. Dat is gelukkig wel wat veranderd met het toenemende toerisme. Voeg daar de wonderlijke wereld van de medina bij, dan is het met wat creativiteit vrij eenvoudig om van een verblijf in Marrakech een complete kindervakantie te maken.

Plein Jemaa el-Fna

Ook voor kinderen begint Marrakech op het plein Jemaa el-Fna. Het liefst ’s avonds, als er het meest te beleven valt. Zo zijn er dieren (slangen, kippen, duiven) in uiteenlopende performances te zien. Daarnaast kunnen de kleinen met grote hengels proberen een ring over een fles cola te werpen, en ballonnen en snoepgoed kopen. Bij de mobiele restaurantjes op het plein zal de Marokkaanse fastfood ze ook zeker bevallen. Met gegarandeerd meer frites dan ze opkunnen. Koetsje rijden in de ochtend of avond is ook een favoriete bezigheid.

Soeks

Oudere kinderen vinden in de Souk el-Bahja, direct achter Jemaa el-Fna, maar ook dieper in de soeks, volop nepmerkkleding en -dvd’s van hun gading. Op de Place Rahba Kedima is een kraam vol plastic speelgoed, schuin tegenover de vishandelaren, meer iets voor de jongsten. Op die kruidenmarkt zijn opnieuw volop dieren, dode en levende: valken, schildpadden en kameleons. En tal van kruidenelixers voor de fans van Harry Potter.

In de Kasbah zijn rond Palais el-Badi veel ooievaars te zien. Extra goed zie je ze vanaf een terras in het paleis zelf of vanaf het dak van restaurant Nid’ Cigogne tegenover de ingang van de Saadische graven. Leuk in het Palais el-Badi zijn ook de ondergrondse gewelven waarin het voor kinderen spannend ronddwalen is. Een zaklantaarn mee is een aanrader: het is er behoorlijk donker.

Tuinen en water

Picknicken, poedelen in irrigatiekanalen en reuzenkarpers voeren is mogelijk in de tuinen van Agdal, ten zuiden van het Koninklijk Paleis in de Kasbah. Het aantal vissen dat in het bassin rondom het Paviljoen van de Ménara zwemt, is geringer maar een speciaal kindertreintje biedt daar nog ander vertier. Korte dromedarisritten zijn er ook mogelijk.

Echt zwemmen en duiken kan in Oasiria, het grootste watercomplex van Noord-Afrika, met een piratenlagune, wilde rivieren, allerhande glijbanen, snufjes en voorzieningen. Goedkopere, eenvoudigere want openbare zwembaden zitten onder meer in de wijken Douar el-Askar, Daoudiyat en Sidi Yousef ben Ali. Betere en rustigere zwembaden horen standaard bij de luxere hotels.

Nieuwe stad Guéliz

Op de Avenue Mohammed V tussen de oude en de nieuwe stad is het Cyberpark Arsat Moulay Abdel Salam (p. 44) een aardige stop om even te internetten, gratis op de schermen in de buitenlucht of tegen betaling in het hypermoderne internetcafé.

Naast het voetbalstadion Harti ligt Kawkab Jeux , een deels overdekt speelgebeuren voor kinderen van verschillende leeftijden, met allerlei speelapparaten. In het restaurant kan met pizza’s, crêpes en ijs een heus kinderfeestje gevierd worden. Jardin Harti ligt vlak bij Kawkab Jeux, tegenover de spiksplinternieuwe Marrakech Plaza waaraan ook de McDonald’s van Guéliz ligt. Jardin Harti heeft een speeltuintje met twee enorme dinosaurussen waarop kinderen kunnen klauteren. Vooral op zondagen staan er veel verkopers van ballonnen, nootjes en ijs nabij de ingang.

De Droguerie Centrale Olfi M’hamed op nummer 63 van de grote winkelstraat Avenue Mohammed v door Guéliz heeft een redelijke speelgoedafdeling achter in de zaak. In de zijstraat Rue de la Liberté, bij de luxe chocolaterie Jeff de Bruges, kunnen kinderen gekleurd snoep scheppen uit grote plastic bakken.

Verderop in Guéliz, een stuk voor het Institut Français de Marrakech, zit La Crêperie de Marrakech (Petit marché de Guéliz, Route de Targa, tel. 0524-432208). Pannenkoeken zijn ook elders in Marrakech te krijgen, maar hier draait het alleen maar om pannenkoeken, of beter: Bretonse gallettes. La Crêperie is een door Fransen gerund tentje, een klein restaurantje waar Marokkaanse dames in de open keuken flensjes bakken, een grote papegaai in een kooi zit en ook goudvissen in een kom op tafel voor afleiding kunnen zorgen. Voor pannenkoek Popeye, met spinazie en geitenkaas tot lekker gewoon, met Nutella. Natuurlijk is er ijs toe te krijgen. De sfeer in het pannenkoekenhuisje is ongedwongen, want er komen veel kinderen, uiteraard veel Franse.

Hypermarché Marjane (geopend: dag. 9–23 uur) langs de weg richting Casablanca is voor kids die van Franse megasupermarkten houden een uitje op zich. Onder het dak van Marjane zit een grote afdeling speelgoed voor kinderen tot ongeveer 10 jaar. Plus een McDonald’s. Op het pleintje tegenover Marjane (achter de grote weg) zit Maxitoys, met twee verdiepingen speelgoed. Verder richting Casablanca heeft het tankstation Afriqiya een ruim opgezette speeltuin.

De McDonald’s op de weg naar Sidi Ghanem heeft een aparte speelruimte. Het aantal Marokkaanse kinderen dat hier komt, ligt navenant hoog. Ze vieren ook hun verjaardag hier, met Mac-taartjes, muziek en papa die alles op de video opneemt. En ze naderhand met de Hummer weer afvoert.

Palmeraie

Bij Chez Ali kun je een fantasia (traditionele ruiterspelen) in Efteling-achtige setting zien. Kinderen kunnen voor aanvang van het spektakel in bruidsstoel op een dromedaris de piste rond. De eigenlijke show laat behalve geweerschoten van ruiters en acrobaten te paard nog veel meer adembenemend spektakel zien.

In de Kasbah Le Mirage, zo’n 5 km ten noorden van Marrakech, kunnen kinderen tweemaal daags een dromedarisrit van anderhalf uur maken en naderhand pannenkoeken eten en muntthee drinken in de Kasbah. De oudsten kunnen op quads door het palmbos scheuren.

Verder buiten de stad

De nabije Vallei van Ourika brengt verkoeling in de zomer. In het dorp Setti Fatma is het voor kinderen heerlijk klauteren over het berggesteente, stenen dammetjes bouwen en eten langs kabbelende beekjes en watervallen. Dromedaris rijden langs de rivier de Ourika is ook mogelijk. Aardig is ook om een mooie fossiel of mineraal bij een van de kraampjes langs de weg uit te zoeken.

Raften is spannend voor oudere kinderen. Minder toeristisch maar wel wat verder van Marrakech zijn de watervallen van Ouzoud. De berberapen hier lopen gelukkig nog vrij rond en zijn voor de kinderen indrukwekkend om te zien.

Tip

Laat kinderen zelf hun foto’s van Marra­kech en omgeving nemen en zie wat zij er het mooist, opmerkelijkst en leukst vonden! Je zult gegarandeerd verrast worden.

© 2012: dit artikel is een bewerking van het kader ‘Kindervertier’ in Mariëtte van Beeks reisgids Marrakech.

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉

  Comment Section

  2 reacties op “Marrakech Met Kinderen


  Door Maaike op 28 augustus 2013

  Beste Mariette,

  Wat ontzettend leuk om te lezen dat er wat aandacht is besteed aan het reizen met kinderen naar Marrakech. Wijzelf vertrekken eind september richting Marrakech voor 5 dagen met 2 kids van 1 en 3 jaar. Op pannenkoeken zijn zij dol en de hoeveelheid dieren en snoep zal ook zeker in goede aarde vallen. Is er 1 activiteit/attractie die we echt moeten ondernemen met onze 2 kleine kinderen? Iets wat we echt niet mogen missen.

  Groet,
  Maaike


  Door Mariette op 9 september 2013

  Hallo Maaike,

  Ik heb een tijdje met mijn (toen) kleine zoontje in Marrakech gewoond dus die tips voor kinderen waren voor mij eenvoudig op te sommen. 😉 Fijn dat anderen er plezier aan beleven, daar doe ik het voor.

  Het is natuurlijk wel lastig om iets te noemen dat je absoluut niet mag missen. Het ene kind is het andere niet en smaken verschillen. Sinds ik deze blog schreef zijn er ook weer dingen veranderd. Die papegaai zit niet meer in La Crêperie bijvoorbeeld en Maxitoys bestaat niet meer. Kawkab Jeux sloeg altijd wel aan bij mijn zoon en ook het waterpretpark Oasiria. In Agdal zijn geen voorzieningen (cafés en dergelijke) en de openingstijden zijn beperkt dus dat kan minder handig zijn. Nabij Agdal ligt nu wel de spiksplinternieuwe shopping mall Al Mazar (www.almazar.ma) met (opnieuw) een speelgoedwinkel en een overdekt speelgebeuren plus een smulplein met fastfoodresto’s die de de hele wereldkeuken neerzetten (van Thais tot Libanees) dus daar is altijd wel iets te smikkelen. Aan jullie de keuze.

  Geniet van Marrakech!

  Plaats een reactie


  *