Page content

Ierland: Tropische Verrassingen Aan De Ierse Rivièra

Eerder gepubliceerd in: Ierland verrassend veelzijdig 2, november 2008

Ierland: tropische verrassingen aan de Ierse RivièraZuidwest-Ierland barst van de flora en fauna uit warmere sferen. Onbevangen maken we een reis langs de belangrijkste tropische hotspots.

“De vegetatie hier doet me aan Mauritius denken”, lacht een man die zegt dat hij van dit Afrikaanse eiland afkomstig is. Verwonderd gebaart hij naar de tuinen achter Bantry House in West-Cork. Palmen, cactusachtigen en fuchsia’s gedijen in de Ierse buitenlucht. De Mauritiaan is niet de eerste reiziger die zich verbaast over de gewassen in zuidwest Ierland.

Cork en Kerry

In 1846 braken de natuuronderzoekers Charles Darwin en Edward Forbes zich al het hoofd over mediterrane planten in het gebied. Hoe waren ze daar terecht gekomen? “De zaden kunnen onmogelijk via de lucht of het water de oversteek vanuit Spanje hebben gemaakt”, schreef Forbes na flink puzzelen aan zijn vriend Darwin, “en daarom moet er wel een landverbinding zijn geweest.” Maar of plantjes als St. Patrick’s steenbreek en het paarse grootbloemige vetblad inderdaad via land in Ierland terecht kwamen, is nog steeds niet zeker. Zeker is wel dat deze oude planten vooral bleven hangen in Cork en Kerry waar de warme noordwaartse Golfstroom uit Mexico nog net de koude uit de Ierse lucht haalt.

Tuinen en landgoederen

Of Edward Forbes gelijk had, weten we dus niet zeker. Wat wel vaststaat, is dat de aristocratische mens de evolutie een handje hielp. Anderhalve eeuw terug kwamen vooraanstaande families uit Engeland en Ierland op het idee om subtropische tuinen aan te leggen in het vrijwel vorstvrije kustgebied. Kwekerijen en expedities zorgden voor een fikse botanische buit uit Azië, Australië, Afrika en de Amerika’s opdat de lords en ladies hun Ierse landgoederen modieus konden beplanten. De resultaten zijn tegenwoordig gelukkig ook door ons, gewone burgers, te bewonderen.

Van Bantry Bay naar Glengarriff

Na ons bezoek aan de hooggelegen tuinen van Bantry House met hun adembenemende uitzicht over Bantry Bay gaan we door naar het nabijgelegen Glengarriff. Glengarriff ligt zo beschut in de kom van de baai dat het zelfs twee tropische tuinen herbergt. Faam als chic vakantieoord maakt het plaatsje al sinds de negentiende eeuw: het Eccles Hotel ontving vele voorname gasten. In de voetsporen van één van hen, toneelschrijver en Nobelprijswinnaar George Bernard Shaw, gaan we op weg naar Ilnacullin, de bekendste exotische tuin van Glengarriff, op Garnish Island.

Ilnacullin

Met de boot zijn we er binnen tien minuten. Op het eiland verliezen we ons direct tussen de meest zeldzame bomen, struiken en bloemen. Bontgekleurde azalea’s, acacia’s, camelia’s en magnolia’s groeien tegen een decor van zandkleurige Italiaanse paviljoens met terrassen en waterpartijen, klassieke zuilen en beelden. Een Griekse zonnetempel biedt magnifiek uitzicht op een met rotsen en hoge dennen omzoomde baai. Terwijl bijen gonzend overuren maken, liggen bezoekers lui en languit op het gras. Op een foto staat Shaw nors achter een lage zuil in de Italiaanse tuin. Toch had de omgeving hem zo bekoord dat hij er in 1923 een groot deel van zijn toneelstuk over Jeanne d’Arc schreef. Was hij misschien gevallen voor de zoet geurende Lady Alice Fitzwilliam, een charmante witte rododendron?
Als we de bordjes naar de jungle volgen, wordt het pad snel donkerder. We zijn omgeven door reuzenvarens op stammen, boomvarens van Tasmanië, fameus vanwege hun prehistorische oorsprong. Met hun bladeren hoog uitgewaaierd in de lucht lijken ze net palmbomen. Maar naar palmbomen is het zoeken in Ilnacullin.

Bamboo Park

We gaan door naar Bamboo Park, weer aan de vaste wal van Glengarriff. Eigenaar Serge de Thibault, een 80-jarige wit bebaarde Vlaming in sportieve kaki outfit, verzorgt onze rondleiding. We lopen langs hagen metershoge bamboe, eucalyptus in verschillende gedaanten, agave, guave en zelfs een vijgcactus. “Niet elk boom die als palm oogt, is ook een palm”, legt De Thibault ons geduldig uit als we naast een Nieuw-Zeelandse Cordyline Australis met lange zwaardachtige bladeren halt houden. “Deze kan de zeldzame vorst in deze regio wel hebben, maar een echte palm is direct aan zijn einde.” Zo leren we kuipplanten van echte bomen onderscheiden in de eindeloze bosjes palmachtigen in Bamboo Park. De mooiste échte palm is de Washingtonia Robusta, de ‘US Skyduster’, die, zoals het bordje aangeeft, een bekende achtergrond vormt van politieseries die in het Californische Los Angeles spelen.

Bantry

Wat we bijna vergeten, is om ook fauna te gaan zien. We vertrekken gehaast naar het dorpje Union Hall, voorbij Bantry. Onderweg kijken we met een verruimde botanische blik naar het landschap. Het is overduidelijk dat veel geïmporteerde gewassen geen halt gehouden hebben bij de poorten van de landgoederen. We zien palmbomen, echte en valse, de Chileense mirte met zijn matte kaneelkleurige stam, de paarse bloempjes van het metershoge Canarische slangenkruid, en het kolossale Braziliaanse mammoetblad. De adel ontketende met zijn exotische liefhebberij een ware subtropische revolutie in zuidwest Ierland. Een wilde soort van de Zuid-Amerikaanse rododendron doet zelfs hele stukken bos roze oplichten. Wij genieten maar de lokale groenbeheerders doen er alles aan om de invasie van deze vreemde woekeraar te keren. En over de rode fuchsia, die thuis niet verder komt dan de vensterbank boven de centrale verwarming, horen we ook al zulke onstuimige verhalen…

Walvissen, seks en eten

In Union Hall ontmoeten we Nic Slocum. Slocum, een grote en goedlachse Engelsman met Ierse voorvaderen, is zoöloog en organiseert sinds vijf jaar met zijn catamaran safari’s om walvissen, dolfijnen en ander wild op zee te spotten. Het is begin mei en nog vroeg in het seizoen maar tot laat in de herfst zullen walvissen langzaamaan in grotere getale voor de kust komen zwemmen. De dwergvinvis verschijnt als eerste eind mei, tussen half juni en half juli gevolgd door de gewone vinvis.

Bedachtzaam legt Slocum het verband uit tussen de warme Golfstroom en de aanwezigheid van walvissen: “Walvissen komen alleen van de Azoren en de West-Afrikaanse kust naar het noorden voor seks en eten. De Ierse wateren zijn hier in het zuidwesten heel voedselrijk. Het continentale plat duikt er de diepte in wat voor extra werveling tussen de koude en warme wateren zorgt. Plankton gedijt goed op de voedingsstoffen die daardoor uit de diepten naar boven komen. Walvissen houden van plankton, maar ze zwemmen vooral achter hun lievelingsvisjes aan die hier bij een juiste temperatuur van het water in grote scholen kuit komen schieten. De dwergvinvis komt achter de zeeaal aan, de gewone vinvis geeft de voorkeur aan sprot en haring. De bultrug heeft eigenlijk dezelfde culinaire smaak als de gewone vinvis maar zijn komst is minder goed te voorspellen.”

Dolfijnen en bruinvissen

Hoewel Slocum in mei nog geen walvistochten maar alleen wildlife tours maakt, gaan we toch mee op zijn boot. Er zijn het hele jaar bruinvissen en gewone dolfijnen en misschien hebben we geluk. Vanaf de Reen Pier tegenover Castletownshend varen we richting zee. De voorsteven van de boot maakt flinke klappen op de golven. Slocum vertelt over het prachtige kustgebied en bijzondere zeedieren zoals de metersgrote maanvissen die met de warme Golfstroom meekomen en vaak plat op het water dobberen. Er zwemmen veel grijze zeehonden rond Seal Rock en op de rotsen laten zwarte aalscholvers hun vleugels wijd uitgespreid drogen in de wind. Al zien we geen walvissen, we kunnen ons goed voorstellen hoe dwergvinvissen gezamenlijk zandalen tot in de baai najagen terwijl mensen vanaf de klippen en met kijkers hun schaamteloze schranspartij volgen.

Later, als we met de benen weer stevig aan wal staan, vertelt Karla Nugent, onze B&B-gastvrouw, dat er pas nog tuimelaars en reuzenhaaien nabij de kust zwommen: “Reuzenhaaien komen met hun kop boven water om met wijd opengesperde bek plankton op te scheppen. Het is bijzonder om ze zo bezig te zien.” Zeedieren maken deel uit van het alledaagse leven hier. In de bakkerszaak of van de buurman horen de dorpelingen welke in de buurt zijn. “Ik heb inmiddels bijna alles wel gezien”, vervolgt Nugent, “alleen de bultrug staat nog op mijn lijstje!”

Baltimore en Sherkin Island

Vol indrukken van jungles, mediterrane tuinen en de warme Golfstroom gaan we bijkomen in Baltimore. Als we vroeg in de avond arriveren, zijn de terrassen van de restaurants en pubs aan de haven al flink bezet. Lokale en buitenlandse gasten, jongelui en gezinnen, zitten aan het bier, de wijn of een vroeg hapje eten. We voegen ons bij hen en genieten van het uitzicht op Sherkin Island en de rode avondzon. Een Engelse inwoonster met wie we aan de praat raken, legt vrolijk uit waarom het hier de Ierse Rivièra heet: “Kijk, het regent hier ook voldoende, maar het weer is toch echt beter. Verder is Baltimore ideaal voor de pleziervaart.” Iedereen die we verder nog spreken, komt met hetzelfde verhaal.

Palmen

Vlak voor ons vertrek kunnen we het niet laten om nog even Fota Gardens nabij Cork te gaan bezoeken. De leidinggevende hovenier, de kleine bruinverbrande David O’Regan, leidt ons snel langs bananen- en vijgenbomen naar het unique selling point van de ruim opgezette tuinen: een Canarische dadelpalm die al sinds 1894 gedijt in de ‘fota’. De palm maakt indruk, maar de ‘fota’, Iers voor ‘warme aarde’, nog meer.

© 2008, Mariëtte van Beek

  Comment Section

  16 reacties op “Ierland: Tropische Verrassingen Aan De Ierse Rivièra


  Door Rain op 14 mei 2016

  In tens, please (ten pound notes) Excellent wanking material! Evtniehyrg from tit fucking to butt fucking! I enjoyed every minute of this sexy vid! Thanks for posting it!


  Door auto insurance op 16 mei 2016

  Really trustworthy blog. Please keep updating with great posts like this one. I have booked marked your site and am about to email itto a few friends of mine that I know would enjoy reading..


  Door http://www.freuchieandfalklandchurches.com/ op 28 juni 2016

  on Hola, debes descargar la app triangle away v1.8, debes ser root la instalas, ejecutas, das permisos root acepta el aviso que te sale de advertencia y sigues los pasos que te salen en la app, despues reinicias y habras eliminado el triangulo amarillo, Saludos.


  Door kredit zu günstigen zinsen op 3 november 2016

  “Best viewed in…”. Lets ignore that fact that the Itouch and Iphone are only in the 2-3% of the market at best (compare sales figures).People just have no idea. We want the content open, free not in walled gardens!  Door http://www.wilmerroca.com/online-car-insurance-discount.html op 7 maart 2017

  Hi there, just become aware of your weblog via Google, and found that it’s truly informative. I am gonna be careful for brussels. I’ll be grateful in the event you proceed this in future. Many folks will probably be benefited out of your writing. Cheers!  Door nj auto insurance high risk drivers op 9 maart 2017

  .I remember it well; and I had some time so I kept searching. A wonderful Saint.And what great photos: a beautiful area indeed, even if we don’t know exactly what area!

  Door leading car insurance providers op 9 maart 2017

  Really trustworthy blog. Please keep updating with great posts like this one. I have booked marked your site and am about to email it to a few friends of mine that I know would enjoy reading..

  Plaats een reactie


  *