Goedkoop Reizen? Neem Je Werk Mee!

Mariëtte heeft het goed voor elkaar met haar baan als reisjournalist. Minstens één land per maand bezoeken, culturen snuiven, genieten van de mooiste landschappen en daarnaast creatief bezig zijn voor allerlei publicaties. Voor wie zoveel van reizen houdt als ik, lijkt dit de enige manier om werken en reizen te kunnen combineren.

Maar wacht eens even. Is dat wel zo? Moet je echt schrijftalent hebben en je op de hevig concurrerende markt van reisjournalisten wagen om veel te kunnen reizen? Ik kwam er ruim vier jaar geleden achter dat er ook andere manieren zijn. Geholpen door de techniek en de globalisering is het nu makkelijker dan ooit om na je move naar het buitenland een fatsoenlijk loon te blijven genieten.

Anders leren denken

Wanneer ik dacht aan emigreren, had ik er altijd een handje van om beren op de weg te zien. Werk en inkomen waren mijn grootste zorg. Door anders te gaan denken, heb ik deze zorg weg kunnen nemen en zou ik probleemloos kunnen emigreren naar het buitenland. Sterker nog: daar zit ik nu al. Op Gran Canaria, waar het het hele jaar door lente is. En als het meezit, ga ik later dit jaar naar Zuidoost-Azië. Omdat het kan.

Wat ik veranderd heb aan mijn houding? Ik denk niet langer als werknemer. Ik voel mij niet langer afhankelijk van het aanbod aan vacatures in een bepaald land. In plaats daarvan werk ik op afstand voor de Nederlandse markt. Dankzij moderne communicatietechnieken is dat geen enkel probleem meer.

Internet maakt het mogelijk

Of je nu een wereldreis wilt maken of langere tijd op één stek wilt wonen, er zijn verschillende manieren waarop je in het buitenland euro’s kunt verdienen. Deze zijn onder te verdelen in drie categoriën:

1. Voor je Nederlandse werkgever vanuit het buitenland gaan werken
2. Freelancer worden en vanuit het buitenland Nederlandse klanten werven
3. Geld verdienen met een online onderneming

Zo ben ik zelf copywriter. Mijn Nederlandse klanten doen er niet moeilijk over en betalen mij netjes op mijn eveneens Nederlandse bankrekening. Vijftien jaar geleden was zoiets ondenkbaar, maar het internet heeft het mogelijk gemaakt.

Daarnaast ben ik aan het experimenteren als online ondernemer. Zo blog ik over werken vanuit het buitenland en verkoop ik hier een e-book over. Met affiliate-websites haal ik maandelijks een leuk extra bedrag binnen. Ook zoek ik samen met een vriend op de ouderwetse manier, dus met de hand, vliegtickets voor backpackers.

Mijn doel is om de inkomsten uit deze extra activiteiten dusdanig te doen stijgen, dat ik hier uiteindelijk van kan leven (en natuurlijk reizen). Maar ook nu al kan ik, net als Mariëtte, als digital nomad de wereld over zwerven.

Carrièreswitch

Welke van de drie opties je ook kiest, het zal geen makkie zijn om je baas te overtuigen, freelancer te worden of een online onderneming te starten. Het betekent nieuwe vaardigheden leren en misschien zelfs een carrièreswitch maken, uitgebreid testen en je financiële zaken goed op orde hebben. Pas dan kun je je laptop in je backpack steken en de wijde wereld in trekken.

Maar voor doelen stellen geldt net als bij een bestemming bezoeken: de reis is belangrijker dan het eindpunt.

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉