Goedkoop Reizen Met Een Vakantiebudget

Eigenlijk is het heel  raar. Nederlanders scoren graag goedkope reizen, maar aan verdere financiële planning van hun vakantie doen velen niet. Dat blijkt keihard uit onderzoek. Wereldreizigers pakken het meestal beter aan, omdat ze aanzienlijk langere tijd onderweg zijn en noodzakelijkerwijs wel overzicht moeten hebben.

Toch is het budgettair slimmer om in de voorbereidingsfase van elke reis een dagelijks bedrag (per persoon) vast te stellen om de bestedingen vanaf dag één onder controle te houden. Houd bij voorkeur al in de boekingsfase de volgende punten in het achterhoofd.

Reisstijl

Uiteraard hangen je reiskosten in sterke mate af van je reisstijl. Maar wellicht is die ook meer een vertrouwde gewoonte dan een bewuste keuze. Want slim met je reisbudget omgaan, begint met één simpele vraag: aan welke reiservaringen heb JIJ de beste herinneringen? Schrijf ze voor de aardigheid eens op en ontdek de rode lijn.

Besteed je geld vervolgens aan zaken waarmee je vergelijkbare belevingen kunt hebben, en laat de rest zitten. Wat anderen je ook aan highlights aanbevelen. Zo’n aanpak levert echt direct besparingen op.

Blijf je op alle fronten erg aan georganiseerd gemak hechten, dan betaal je voor je totale reis automatisch meer en kun je minder lang onderweg zijn. Schuld opbouwen tijdens je vakantie, via een lening, je creditcard of simpelweg (zwaar) in het rood staan, maakt je reis vanzelfsprekend onnodig duur.

Prijspeil

Reiskosten variëren ook met het prijspeil ter plekke, dus het is wel zaak om daar voor jouw land(en) een goed idee van te krijgen. Als het leven op je reisbestemming relatief duur is (zoals bijvoorbeeld in West-Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Frans-Polynesië, Japan en Noord-Amerika), kun je door je accommodatie, je activiteiten en catering slim te organiseren toch de kosten aanzienlijk beperken.

In goedkope landen kun je voor je basisbehoeften al voor 10 euro per persoon per dag klaar zijn, maar in duurdere landen hoef je ook heus niet meer dan 50-55 euro te besteden. Met een kleine portemonnee kun je je dus rustig ook buiten Zuidoost-Azië of de budgetlanden van Oost-Europa, Latijns-Amerika of Afrika begeven.

Actuele informatie over de kosten van levensonderhoud en transport in landen vind je onder meer op reizigersfora. Maak je een wat langere reis, dan kun je je reisbudget verruimen door tussendoor wat (vrijwilligers)werk tegen betaling of kost en inwoning te doen.

Lokale bespaartips

Trek je daarbij net ietsje minder rond, dan levert dat ook besparingen op. Als je meerdere overnachtingen op één adres boekt, kun je met onderhandelen goedkopere deals krijgen. Dat kun je eventueel al vanuit Nederland doen, als je tenminste direct bij je hotel (of andere accommodatie) boekt.

Bij een langer verblijf in een dorp of stad, leer je je verblijfplek beter kennen en weet je waar je voor eten en activiteiten goedkoop uit bent. Je hebt meer tijd om je onder de locals te begeven en ook van hen handige bespaartips te krijgen. Door honkvaster te zijn, bespaar je verder op vervoer, en eventueel ook op visa- en wisselkosten.

Als het even kan, vermijd je vanzelfsprekend ook het hoogseizoen. Check of die voor jouw reisdoel overeenstemt met ‘ons’ hoogseizoen. Vakantieperiodes, feestdagen op de nationale of religieuze kalenders kunnen per land erg verschillen. Let ook op rituelen, festivals en evenementen die mogelijk op je bestemming plaatsvinden en prijzen kunnen opjagen.

Extra geld

Probeer zeker op lange reizen zo weinig mogelijk overnachtingen en excursies vooraf te boeken, tenzij het niet anders kan (zoals bij populaire trips die je echt niet wilt missen, het voorbeeld van Antartica is bekend). Ter plekke regelen is waarschijnlijk goedkoper en je hebt je handen vrij om nog ergens korter of langer te verblijven.

Vergeet nooit extra geld in te calculeren voor onvoorziene gevallen, maar laat overbodige rommel (de meeste souvenirs!) lekker zitten. Ben je bang dat je niet zo gedisciplineerd met je geld kunt omgaan, schrijf elke uitgave dan in een notitieboekje bij. Meereizende oudere kinderen ontvangen een eigen budget met de mededeling: op=op.

© 2012, Mariëtte van Beek

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. ;-)