Page content

Recente lezingen

13 december 2013: Lezing ‘Onbekend Marrakech’ in de Witte Kerk, Noordwijkerhout
Zie lezing van 16 mei 2013.

16 mei 2013 lezing ‘ Onbekend Marrakech’ in de Op Reis winkel in Lisse
Met woorden en beelden voerde Mariëtte de aanwezigen mee door het doolhof van steegjes in de medina, en liet ze volksbadhuizen, gemeenschappelijke ovens, kruiden- en groentenmarkten, kleding- en feestwinkels door de ogen van de locals zien. Het meest bijzonder was haar rondwandeling langs de heiligengraven van Marrakech en de vele verhalen en rituelen rondom de heiligenverering.

15 september 2012 presentatie over de heiligen van Marrakech in Riad Aicha in Marrakech
In september was Mariëtte in Marrakech om aan de update van haar stedengids Marrakech te werken. Tijdens haar verblijf in Riad Aicha hield ze een presentatie over de Zeven Patroonheiligen van de stad. De Zeven liggen in een kring rond de stad begraven en worden nog altijd door de lokale bevolking bezocht. In haar lezing vertelde Mariëtte wie die zeven heiligen waren, wat pelgrims zoal bij ze komen doen en hoe toeristen de rituelen rond de heiligdommen kunnen herkennen.
Mariëtte schreef een paar jaar terug een proefschrift over heiligenvertellingen uit Marrakech.

18 november 2011 presentatie bij de Stichting Stedenband Leiden-Toruń in Leiden
Tijdens een bijeenkomst van de Stedenbandgroep Leiden-Toruń presenteerde Mariëtte haar indrukken van de jaarlijkse reis naar de Leidse zusterstad Toruń, Polen, waaraan ze samen met  andere Leidenaren van 18-23 oktober 2011 had deelgenomen. Een deel van die indrukken verwoordde ze ook in het Leids Nieuwsblad.