Sultan's Trail: Goedkoop Wandelen in Oost-Europa

Steeds meer mensen zijn bevangen door het wandelvirus. En dat is zeker in crisistijd mooi meegenomen, want reizen met de benenwagen zijn lekker low budget. Behalve goede schoenen en kledij heb je weinig meer nodig dan een wandelroute. Natuurlijk het liefst op een voordelige bestemming, maar wat kies je dan?

De Sultan’s Trail is een goede optie, omdat hij door vele goedkope landen in Oost-Europa voert.  De tocht levert je naast spannende besparingen ook vele unieke reisbelevenissen op.

De voetsporen van de sultan

Je neus ophalen hoef je niet voor het langeafstandswandelpad van de Sultan’s Trail, want de vermaarde Ottomaanse sultan Suleyman de Grote himself legde deze oude weg van Wenen naar Istanboel af. Als je hem in zijn voetsporen volgt, reis je dus goedkoop, maar wel op stand.

Het was de  Nederlands Turkse ondernemer Sedat Çakir die zo’n vijf jaar terug het initiatief nam om de oude Ottomaanse weg te reconstrueren en tot vredespad te maken. Je wandelt niet zomaar wat in de rondte, maar je hebt een doel en leert al stappend veel over de tumulteuze geschiedenis van de Balkanlanden.

Onbekend Slavonië

Mijn eigen wandeling langs een stuk van de Sultan’s Trail in noordoostelijk Kroatië afgelopen november was wat dit betreft een eyeopener. De tocht voerde van Popsvac naar Osijek, langs de rivier de Drava, in het grensgebied met Servië en Hongarije, waar de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog (1991-1995) op zijn hevigst woedde.

Onze krantenkoppen over de vele slachtoffers waren hier dramatische realiteit, in de dorpen en de steden, tussen de akkers en zandheuvels van het voorheen onbekende Slavonië. Ondanks de grote verliezen is de culturele diversiteit godzijdank nog alom waarneembaar. Wandelend langs de Sultan’s Trail stapelen de verrassingen zich op.

Burchtstad Osijek

Pittoreske dorpen zoals Karanac houden de Hongaarse huisstijl aan en om de hoek van de Servische kerk van Kneževi Vinogradi doet een oude Ottomaanse vesting nu dienst als wijnkelder en -proeverij. In Đakovo heeft een kerkje zijn oorspronkelijke moskeekoepel trots ontbloot.

Een absolute must is ook Osijek, die grote burchtstad langs de rivier Drava, waar ooit een oude houten Ottomaanse brug na acht kilometer moeras weer aan land kwam. Franciscanen, jezuïten, Ottomanen: wie liet er niet zijn sporen na?

Onderweg laten behulpzame Kroaten van diverse pluimage de wandelaar voelen dat hij welkom is. Makkelijker dan in cafés en restaurants kom je overigens niet met ze in contact, want Kroaten zijn echte levensgenieters. Roem vooral hun gegrilde Drava-vis, de Riesling uit de wijnstreek Baranja en de palačinka, het zoete flensje en… de zeer schappelijke rekening.  De groet “Dober dan!” (goedendag!) heb je zo onder de knie.

Zelfstandig wandelen

De Stichting Sultan’s Trail organiseert elk jaar  wandelvakanties langs de Sultan’s Trail. Nu een flink aantal trajecten in Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije en Turkije al gemarkeerd en beschreven is, zijn veel tochten ook prima zelfstandig te doen. Wonderschoon en goedkoop, echte aanraders.

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. ;-)
© 2013, tekst – Mariëtte van Beek; kaart – Mohamed El-Fers