Page content

Beste Reistips Voor Marrakech

Beste reistips voor MarrakechZodra de blaadjes van de bomen beginnen te vallen, zijn er altijd vrienden die nog snel een stedentrip naar Marrakech boeken. Een goed idee, want in de herfst (en de lente) zijn de temperaturen in de Zuid-Marokkaanse stad het aangenaamst. Marrakech is echt ‘mijn’ stad. Tips om een verblijf daar nog fijner te maken, geef ik daarom graag. In dit jaargetijde doe ik dat echter zo regelmatig dat het handiger is om ze online te plaatsen. Bij deze dus. Doe er zelf je voordeel mee of stuur ze door naar anderen!

Ik wens alle Marrakech-gangers een goede reis! En bericht me nog eens over je Marrakech-ervaring!

TIP 1: Doe de drie echte must see‘s

De bekendste bezienswaardigheden van Marrakech vind je in iedere goede reisgids (of georganiseerd reisprogramma), maar start je verkenningstocht in ieder geval op het beroemde rariteitenplein Jemaa el-Fna, in het centrum van de oude binnenstad. Vergaap je er aan een gevarieerd gezelschap van straatartiesten, en gebruik de Koutoubia-minaret als handig oriëntatiepunt.

Bezoek vervolgens de Medersa Ali Ben Yousef, de rijkelijk gedecoreerde islamitische leerschool in de medina, en de exotische Jardin Majorelle van wijlen Yves Saint Laurent buiten de stadsmuren. Zorg dat je een behoorlijke kaart van Marrakech hebt, zodat je de verschillende attracties eenvoudig kunt vinden.

TIP 2: Neem wat straatjes naar het zuiden

Dwaal niet alleen door de soeks (overdekte winkelstraten) ten noorden van het plein Jemaa el-Fna, maar neem ook eens een straat in zuidelijke richting. Een leuke is de Riad Zitoun el-Kdim, die in de uiterste zuidoosthoek van het plein, net voorbij een poortje, begint. De Riad vormt een belangrijke doorsteek naar de oude joodse wijk (de Mellah) en de Kasbah, het stadsdeel waar koning Mohammed VI zijn optrekjes heeft.

In de straat zelf vind je niet alleen toeristenwaar maar ook voorzieningen voor de locals, die in de steegjes (derb‘s) rondom wonen. Hun vaste kruidenier, kippenhandelaar  en kledingmaker, de grafkoepel van een heilige en een badhuis, om maar wat te noemen. Bij elkaar geven ze een aardige indruk van het alledaagse leven in de medina.

TIP 3: Beleef culinaire avonturen

De Marokkaanse keuken is onweerstaanbaar. Maar likkebaarden boven tajines en couscous kun je in Marrakech op veel verschillende manieren. Als je nooit op straat eet, moet je deze reis een uitzondering maken voor de restaurantjes op Jemaa el-Fna. Overdag zie je ze niet, maar ’s avonds is het plein één grote gaarkeuken. Die bovendien schoon en betrouwbaar is.

De vaste eettentjes rondom Jemaa el-Fna zijn eveneens prima, en bieden op de dakterrassen een magnifiek uitzicht over het tumult en de rookpluimen van de kookpotten beneden. De straat Riad Zitoun Kdim (zie tip 2) biedt vooral mogelijkheden voor een mobiele lunch.

Halverwege de Riad zitten eenvoudige eettentjes waar je zoete of hartige pannenkoekjes of broodjes gebakken sardientjes kunt ophalen. Alles wordt gebakken waar je bij staat, verser kan het niet.

Schuin tegenover de Saadische graven (een bekende toeristenattractie nabij stadspoort Bab er-Rob) is de ingang van het restaurant Nid’cicogne dat je aan het uithangbord met de ooievaar herkent. Het restaurant is boven, je kunt er heerlijk lunchen of  muntthee met koekjes gebruiken, en kijkt er direct uit op volop bewoonde ooievaarsnesten.

’s Middags en ’s avonds is ook Dar Mimoun aan Derb Ben Amrane (een zijstraatje van de Riad Zitoun Kdim) een aanrader. Deze eetgelegenheid is gevestigd in een oud paleisje en je eet op de binnenplaats of in een van de zijkamers. Je ziet veel van zulke riad’s in Marrakech, maar deze is nog heel relaxed, niet zo opgesmukt en gerestyled als vele andere, en dus betaal je je ook niet blauw.

Wil je meer weten van de traditionele Marokkaanse keuken dan kun ook zelf  leren kokkerellen. Dat kan op verschillende locaties zoals hotel La Maison Arabe. Bekend is ook Souk Cuisine, met kookcursussen van de Nederlandse Gemma van de Burgt, die in Marrakech woonachtig is.

TIP 4: Bezoek de nieuwe stadsdelen

De ville nouvelle, de (relatief) nieuwe stadsdelen van Marrakech. mag je beslist niet overslaan. Er zitten veel bijzondere winkels en galeries met mooie kleding, woonaccessoires en moderne kunst, vooral in de zijstraten van de Avenue Mohammed V,  en rond hippe tentjes zoals Kechmara en Le Grand Cafe de la Poste, schuin tegenover het strakke Marrakech Plaza.

In dit stadsdeel Guéliz zie je heel scherp de sociale verscheidenheid, of beter: de gapende kloof tussen arm en rijk. Om daar iets over op te steken, is zelfs de McDonald’s een aanrader. In de nieuwe stad vind je ook superpatisserie Al-Jawda.  Een aardig idee is om hier een doosje gesorteerde koekjes voor thuis te halen. Wel iets prijzig, want de lekkernijen zijn bijna allemaal bereid met amandelen, maar absoluut verrukkeluk.

TIP 5: Bekijk een stuk minder gepolijst Marrakech

Sluit je ogen vooral niet voor de keerzijde van Marrakech, de schrijnende armoede waarin vele bewoners leven. Net buiten Bab ed-Debbagh, de oostelijke stadspoort naast de leerlooierijen, kijk je recht uit op (helaas maar) een deel van de plaatselijke sloppenwijken. Hier vind je geen mooi aangelegde perken zoals elders langs de stadsmuren.

Het idee van de autoriteiten is blijkbaar dat hier maar weinig toeristen komen.  De Souk Bab le-Khmis, een grote vlooienmarkt, vindt wat verderop, net buiten de noordelijke stadspoort Bab le-Khmis, plaats.  De dagelijkse markt is op donderdag op zijn best, zoals zijn naam (Khmis betekent donderdag) ook suggereert.

Je kunt lopend naar de markt komen, maar als je een flinke trippel dwars door de oude medina niet ziet zitten, neem je een taxi die buitenom langs de stadsmuren voert. De markt heeft een open en een ommuurd deel. Alles wat maar verpatst kan worden, van kunstgebitten tot mobieltjes, is er te vinden.

TIP 6: Schrob jezelf in een hammam

Een verblijf in Marrakech zonder een bezoek aan een hammam is eigenlijk niet compleet. Keuze volop: je hebt de traditionele volksbadhuizen in de wijken en de luxe spa’s in hotels en resorts. Een prachtige hammam van het chique soort is die van La Maison Arabe, vlakbij de westelijke stadspoort Bab Doukkala.

Je zit hier niet met andere mannen of vrouwen te badderen, dus heb je veel meer privacy dan in de traditionele hammam. Wil je toch iets van de echte badhuissfeer meekrijgen dan is  volkshammam Ad-Dahab (Bain d’Or) achter de Medersa Ben Yousef een prima plek. Let wel op de wisselende openingstijden voor vrouwen en mannen.

De toegang is tien dirham (een euro) per persoon, een groot verschil met de minimaal twintig euro die je aan een luxe oord kwijt bent. Overal zijn tegen extra betaling zeep, stevige schrobbeurten en massages te regelen.  Je kunt je badspullen ook kopen op de Place Rehba Kdima, de alom bekende kruidenmarkt.

Denk erom dat iedereen in de hammam zijn slip aanhoudt en er dus extra ondergoed in de badtas moet. Imiteer verder de lokale mannen of vrouwen (zet je vader of je moeder in het sop), dan kan er niks fout gaan. 😉

TIP 7: Shop zonder afdingen

Als je wel van shoppen houdt, maar afdingen niet je sterkste vaardigheid of liefste bezigheid is, kun je prima terecht in het Ensemble Artisanal, aan de Avenue Mohammed V, niet ver van de beroemde Koutoubia-moskee.

Uiteenlopende ambachtslieden zitten hier bij elkaar in een complex, je ziet ze aan het werk en kunt tegen schappelijke vaste prijzen hun producten kopen. In de oosthoek zit ook een interessante winkel vol werk van vrouwelijke ambachtslieden. Als je bij hen koopt, steun je de gestage emancipatie van de Marokkaanse vrouw.

In de nieuwe stad gelden sowieso vaste prijzen, of de winkels nu tot een westerse keten (bijvoorbeeld Zara) behoren of niet.

TIP 8: Ga fietsen in het groen

Wil je na een paar dagen slenteren door de stad even flink met de haren in de wind en de neus in het groen? Ga dan lekker fietsen in Marrakech‘ omgeving! Huurfietsen kun je op meerdere plekken in de oude en nieuwe stad vinden, maar een fietstocht via Baja Bikes regelen is minstens zo’n puik plan. Het fietstourbedrijf biedt i.s.m. Maroc Travel meerdere fietstochten met een Nederlandstalige en Engelstalige gids. Je kunt handig online boeken. In circa 3 uur tijd ontdek je op een leuke, veilige en informatieve manier de stad.  Afhankelijk van de tocht doe je een of meer van Marrakech’ belangrijkste tuinen aan: de Ménara, de Palmeraie (een grote palmenoase) en de Jardin Majorelle.

TIP 9: Maak uitstapjes buiten de stad

Marrakech is een prima uitvalsbasis voor tal van uitstapjes naar de bergen, de woestijn of de zee.  Mooi voor een dagvullend programma zijn bijvoorbeeld Marokko’s grootste watervallen in Ouzoud. Ze zijn wat lastig te bereiken met het openbaar vervoer en daarom is het boeken van een excursie naar deze bestemming praktischer.

Sahara Expédition is een prima en betrouwbaar adres. Het werkt met vaste, heel redelijke prijzen en de buschauffeurs laten je eenmaal ter plekke helemaal vrij om te gaan en te staan waar je wilt.

Via dit bureau kun je ook een of meerdere dagen naar de Vallei van Ourika en de zandduinen van Merzouga. Het vissersstadje Essaouira en het Meer van Lalla Takerkoust kun je eenvoudig (en veel goedkoper) zelf met het openbaar vervoer doen.

TIP 10: Schiet voor weinig geld de mooiste kiekjes

Het plein Jemaa el-Fna loopt vol met fotogenieke levenskunstenaars, van tandendokters en volksmuzikanten tot slangenbezweerders en travestieten. Als je op het plein foto’s wilt nemen van al die kleurrijke lieden, dan lukt dat prima als je wat vijf dirhamstukken bij de hand hebt.

Je vraagt eerst toestemming, maakt de foto’s (zo’n 1-3 stuks), en bepaalt zelf de prijs. Meestal is men tevreden met vijf dirham, zo niet, geef er desnoods nog vijf bovenop, maar raak niet onder de indruk van quasi-boze reacties dat dat te weinig is.

Maak heel relaxed een grapje, dan heb je zelf veel lol, en de betrokken personen ook. Realiseer je voortdurend dat ze hun brood verdienen op Jemaa el-Fna dus gratis weg proberen te komen, is echt totaal ongepast.

TIP 11: Spaar munten voor gepaste betaling

Wil je gebruik gaan maken van taxi’s dan is het handig om van meet af aan munten te sparen. Taxi’s zijn verplicht uitgerust met een deugdelijke taximeter, maar het gebeurt geregeld dat zo’n ding (zogenaamd) kapot is. Je kunt natuurlijk uitstappen zodra je dat merkt maar het is eenvoudiger om in zo’n geval zelf de prijs bepalen.

Op je bestemming aangekomen, stap je eerst uit en overhandigt dan het gepaste bedrag dat volgens jou goed is voor de gemaakte kilometers. Taxichauffeurs kunnen daar moeilijk over doen, maar zonder meter hebben ze echt geen poot om op te staan.  Van de oude naar de nieuwe stad is het ongeveer 7-10 dirham per rit, niet per persoon.

Vanaf het vliegveld kun je het beste de prima airportbus nemen, die gaat langs alle belangrijke plaatsen en hotels in het centrum en in de nieuwe stad. Je kunt in de bus direct een retourkaartje kopen, dat is handig en ook voordeliger.

TIP 12: Geef je ogen de kost

In de medina ontgaat je veel als je geen scherp oog hebt voor de activiteiten van de lokale bevolking. Train dus dat oog! Als je bijvoorbeeld vrouwen of kinderen met planken met toegedekte broden vanaf de straat een ruimte ziet binnengaan, is dat vermoedelijk een gemeenschappelijke oven (ferran) waar ze die broden (maar ook koekjes) laten afbakken.

Je kunt altijd vragen of je even verder mag kijken, en naderhand een fooitje (zo’n vijf dirham) aan de bakker geven. Ben je in de buurt van een hammam, zoek dan naar de extra deur (ter linker- of rechterzijde) die toegang geeft tot de stookplaats van de hammam. Daarbinnen gebeurt meer dan alleen de hammam opwarmen.

Grappig zijn er de potjes met vlees dat staat te sudderen in de houtskool. Het bijzondere vleesgerecht (tanjia) dat hier bereid wordt, is typisch voor Marrakech. Mensen huren een aardewerken kruik bij de slager (je ziet ze vaak bij slagers hangen, let maar op!), die de kruik met de gewenste hoeveelheid vlees en speciale kruiden vult.

Zijn klanten brengen de kruik dan zelf voor een paar uur naar de fernatshi (de beheerder van een stookplaats). Soms liggen er ook nog schapenpootjes of schapenkoppen die op het vuur gegaard worden. De stookplaatsbeheerder verdient wat bij met dit gekokkerel maar krijgt ook een tip na de bezichtiging van zijn vuurplaats.

© 2011/update 2015, Mariëtte van Beek

Vind je Reisomtereizen.nl leuk? Like dan de speciale fanpage op Facebook. 😉

Comment Section

273 reacties op “Beste Reistips Voor Marrakech


Door Astrid Emmers op 16 november 2011

Dag Mariette!

Weer een leuk stukje van jouw hand!
Nog een tip voor toekomstige bezoekers van deze dynamische stad: met het boekje 100% Marrakech kom je heel ver! Ik heb de nieuwste versie geschreven die uitkomt in februari 🙂 Leuke wandelroutes zonder te verdwalen.
Wij (van Dades Reizen) regelen ook rondreizen en uitstapjes vanuit Marrakech richting de woestijn! Ik woon zelf in Marokko! Momo is een hele goede chauffeur en hij spreekt ook Engels (en ik Nederlands).

Tot binnenkort incha’allah
Astrid (en Momo)


Door C. Schooneveldt op 27 augustus 2012

Beste Astrid, waar zitten jullie in Marrakech? Wij gaan in oktober 8 dagen, en willen misschien wel gebruik maken van jullie service!


Door Mariette op 28 augustus 2012

Je kunt Astrid bereiken via de site dades-reizen.nl!


Door Frits op 11 januari 2013

Hallo ik zou via deze weg willen vragen of 8 dagen naar Marrakech waar we in as Maart naar toe willen gaan niet te lang is ?
Wat ons heerlijk lijkt is om bv een mooi Hotel RIU Tikida Palmeraie te boeken als uitvalbasis en daar van daan 8 dagen lang alles gaan ontdekken. Heeft u nog tips ? Groet Frits


Door Mariette op 25 januari 2013

Hallo Frits,

Acht dagen is inclusief reizen neem ik aan? Zes dagen Marrakech is helemaal niet te lang. Je kunt de stad lekker op je gemakje ontdekken en ook nog wat korte trips buiten de stad maken. Overweeg een dagtrip naar de grote watervallen van Ouzoud of de Ourika-vallei. Maandag is altijd de beste dag voor Ourika, omdat je onderweg ook nog de levendige boerenmarkt in het Berberdorpje Tnine kunt aandoen. Je kunt verder overwegen een dag naar het vestingstadje Essaouira aan de kust te gaan. Het openbaar vervoer erheen is uitstekend, maar excursiebusjes zijn er natuurlijk ook. Binnen krap drie uur zit je dan aan zee. Zo heb je dan in een aantal dagen Marrakech, de bergen en de kust gezien. Volop variatie!

O ja, de Palmeraie ligt wel een stukje buiten Marrakech, maar alle hotels en resorts hebben een shuttleservice naar de medina dus neem aan dat dat bij jullie accommodatie ook het geval is. Misschien nog even checken?

Een fijne reis!


Door Gabi op 10 maart 2013

Hallo Mariette,

Bedankt voor al je tips!
Ik zou graag, zoals je voorstelt op maandag naar de Ourika-vallei gaan. Kan dat ook met het openbaar vervoer? Welke buslijn moet ik dan nemen?
Lijkt me leuker als met een excursie,omdat ik dan zelf kan bepalen hoeveel tijd ik voor de boerenmarkt neem.


Door Mariette op 10 maart 2013

Hallo Gabi,

Bus L25 gaat naar Tnine en Ourika. Die bus vertrekt vanaf het busstation Sidi Mimoun, nabij de Koutoubia-moskee. Gewoon even op straat vragen als je het niet direct kunt vinden. Houd er rekening mee dat ook de locals op maandag graag naar Tnine gaan en de bus dus overvol kan zijn. Een ervaring op zich!


Door Cammie op 14 mei 2016

i would like to get how you made your pride sucessful.and my chrcuh is second largestfood pantry in the city of wichita,kansas.It needs help financially for a building to be handicap acsbcsiele.Sincerly yourskevin w miller


Door http://carinsurance.imahillbilly.com/car_insurance_sweden.xml op 20 juli 2016

“Úgy kell okosnak lennie, hogy ne látsszon okosabbnak a királynál. Mert bizony zokon veheti. ”Okos tanács. Gyakran van ilyen az életben is. Találkozunk olyan fÅ‘nökökkel, mint ebben a mesében a király. A bolondokról pedig sokat lehetne mesélni… A történelemben nem kevés a szerepük.Door cincinnati auto op 9 maart 2017

Finding this post solves a problem for me. Thanks!


Door progressive car insurance wilmington de op 9 maart 2017

NNadir is much too kind to Greenpeace. They are parasites who have figured out how to make money by exploiting weaknesses in the nuclear industry. They are also a cult that exploits their own members ruthlessly. A loud and proud nuclear industry could silence them. Are we ready to start bragging about radiation hormesis?Door get a quote from aaa insurance op 9 maart 2017

When I follow the steps, and use the 2nd AppleScript script – using 3 instead of 4 ( I’m on Snow Leopard ), I get this message from AppleScript:VBoxManage: error: Could not find a registered machine named ‘bootcamp.vmdk’VBoxManage: error: Details: code VBOX_E_OBJECT_NOT_FOUND (0x80bb0001), component VirtualBox, interface IVirtualBox, callee nsISupportsContext: “FindMachine(Bstr(pszVM).raw(), machine.asOutParam())” at line 544 of file VBoxManageMisc.cppDid I do something wrong?TIA – Vijay


Door Lonneke op 24 mei 2013

Hallo,
Wij reizen in September naar Marokko en we willen heel graag een woestijntrip maken. We zitten nog wel met een vraag. Wanneer we 2 dagen de woestijn in gaan lijkt het ons niet handig dat we beide koffers bij ons dragen. Hoe doen mensen dit normaal gesproken? Boeken ze een overnachting in een stad om de koffers achter te laten en tegelijk een overnachting in de woestijn? Dit zou toch anders moeten kunnen?
Verder las ik ergens dat eigen slaapzakken gewenst zijn in de woestijn. Klopt dit? of zijn schone lakens aanwezig op de plek van de overnachting?
bedankt! Gr. Lonneke


Door Mariette op 26 mei 2013

Hallo Lonneke,

Als ik vanuit Marrakech een woestijntrip maak, neem ik alleen een kleine tas mee. De koffer laat ik in mijn hotel of riad achter. Ik reserveer alvast de nacht(en) die ik na terugkomst nog in het hotel wil verblijven. Zo hoef ik niet dubbel te betalen.

Ik neem nooit lakens of een slaapzak mee naar de woestijn, maar ik moet wel zeggen dat ik erg makkelijk ben. Ik slaap overal en altijd goed. In de woestijn kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen, dekens krijg je wel maar die zijn over het algemeen van die ruwharige wollen dingen. Echt fijne kussen zijn er ook niet. Mijn advies: neem in ieder geval een lakenzak en een sloop mee. In het sloop kun je dan wellicht nog een vest proppen?

Tja, het is geen vijfsterrenhotel natuurlijk…kleine troost dat je onder duizenden sterren slaapt? Lekker doen, die woestijntrip, het wordt hoe dan ook onvergetelijk!

Hartelijke groet uit Cairo,

Mariëtte


Door Kristy op 14 mei 2016

vous dis bonne fin de journée! continuez à rolpeplotor sur vos rototules en alu à lulu mignon en attendant un coup de phil sous votre chasse dos sans parapluie!!


Door auto insurance op 5 juni 2016

Mañana Por la primera ronda de la qualy del F34 de Brasil:Luciano Chemes vs Espricigo(Bra) a las 9:00 hsDiego Blaschi vs Franco Feitt a las 9:00 hsBruno Zapata vs Burgui(Bra) a las 9:00 hs


Door kreditkarte gefunden was tun op 19 oktober 2016

Takk for svar :)Var hos deg jeg så bildet først, så jeg fant ut at jeg måtte også ta bilde av tanna :)Her har jeg ikke sett sia produkter på black design. Synd ;)Ha en flott kveld

Door car insurance belleville op 7 maart 2017

Confermo e quoto quanto detto da Piero.Ho comunque qualche dubbio che, chi inizia a donare in seguito a catene di Sant’Antonio come questa, continui poi a donare una volta finita la catena.Door Kennethsox op 9 maart 2017

wh0cd560255 [url=http://sildenafil100mg.cricket/]Buy Sildenafil[/url] [url=http://furosemide.us.com/]Furosemide[/url] [url=http://levaquin.us.com/]levaquin[/url] [url=http://allopurinol.us.com/]allopurinol[/url]


Door http://www.loch-ness-monster.com/car-insurance-in-camden-ar.html op 9 maart 2017

J’utilise CSS3PS depuis quelques semaines, et il faut avouer que cela marche très bien !Par contre quand je lis que Markupwand permet de « vous faire gagner un peu de temps lors de l’intégration de votre maquette. », j’ai un peu mal aux yeux, corriger un markup mal fait prend souvent plus de temps que de le faire soi-même.En tout cas merci pour l’article, je ne connaissais pas CSS Hat !


Door is there hst on auto insurance in ontario op 9 maart 2017

What prescription medications or off the shelf medicinal products would cause ringing in the ears?I’m fairly certain that some of these do because I can tell the ringing in my ears comes and goes in intensity and it must be caused by the above!Door Bas de Wit op 9 januari 2017

Wat een goede site is dit! Wij gaan van 2 nov t/m 6 nov 2017 met 10 tot 12 personen naar Marrakech om te golfen en de stad te ontdekken. Ik ben opzoek naar een taxibedrijf die ons gedurende deze 5 dagen naar en van het vliegveld, de golfbanen en de stad brengt. Heeft er iemand tips voor een betrouwbaar taxibedrijf? En heeft er iemand een indicatie van de te verwachten kosten?


Door bosman ann op 5 maart 2012

Beste,

mijn dochter en ik gaan in de paasvakantie voor 5 dagen naar Marrakesh. het is de eerste keer dat we alleen op reis gaan en ik had dan ook nog een paar practische vragen. Het blijkt dat je ter plaatse geld moet wisselen. Waar doe je dat het best? Kan je ook overal betalen met Visa of bancontact en is dit hier veilig? Op welke zaken letten wij het best?

met vriendelijke groeten,

Ann


Door Mariette op 15 maart 2012

Beste Ann,

Dank voor je vraag en excuses voor mijn trage reactie. Ik zat zelf even in Casablanca 😉

Erg leuk dat jullie naar Marrakech gaan. Je kunt ter plaatse geld wisselen, maar het is voordeliger om net als thuis gewoon je geld uit de muur te trekken. Het liefst voor een zo’n groot mogelijk bedrag (natuurlijk afhankelijk van de verwachte bestedingen) zodat je relatief minder ‘commissie’ voor de digitale wisseltruc kwijt bent. Een automaat (ATM) vind je direct in de aankomsthal op het vliegveld van Marrakech. Ik neem zelf ook altijd wat contante euro’s mee, maar gebruik die alleen in noodgevallen. Wisselen is overal ter wereld onvoordelig, en zeker op vliegvelden niet aan te bevelen. Voor het gebruik van Visakaarten en andere creditcards geldt hetzelfde: het maakt je vakantie alleen maar duurder. Gebruik je wel dergelijke cards, zorg dan dat je bovenop de transactie staat en ziet wat er gebeurt. Ook een universele tip, niet alleen in Marokko toepasbaar.

Een fijne reis!

Mariëtte


Door carobi op 13 juni 2012

hallo Marriette,

wat een goede en compacte tips. Dank je wel voor het delen, hartelijke groet carobi ( ga zelf 25 juni a.s. in mijn eentje naar marrakech en essaouira: er even tussenuit)


Door Mariette op 15 juni 2012

Veel plezier in Marrakech en Essaouira! Het is overigens een prima idee om die twee steden te combineren, het is lekker uitwaaien aan zee na de warmte en hectiek van Marrakech.


Door Jonnie op 14 mei 2016

Nothing at this point. I suspect we won’t hear anything more until they are actually available immediately – similiar to the Apple model. That’s somewhat the direction I think we’re seeing Garmin go in, going fo8rawd.I&#r217;d expect if there were an announcement, it would be tied to Eurobike (last week of August) or Interbike (mid-Sept).


Door C. Schooneveldt op 27 augustus 2012

Beste Mariette, eindelijk eens duidelijke tips! Heb je misschien ook tips, om met kinderen een zo leuk mogelijke tijd in Marrakech te hebben? Beetje van alles wat, en niet alleen maar cultuur…..Graag hoor ik van je!Door Ina op 5 september 2012

Beste Mariette,
Wij gaan eind oktober een paar dagen naar Marrakech,enorm veel zin in.We denken erover om een auto te huren, maar ik hoor hier en daar dat het openbaaf vervoer prima is om ook tripjes buiten Marrakech te bereiken.wat is jouw ervaring? Groetjes Ina


Door Mariette op 7 september 2012

Hallo Ina,

Heerlijk dat jullie naar Marrakech gaan, weet zeker dat je volop zult genieten van deze fantastische stad.

Uitjes buiten de stad zijn inderdaad ook prima te doen zonder eigen auto, maar het hangt er natuurlijk wel vanaf waar je heen wilt. Er zijn genoeg prima bussen naar de kuststad Essaouira, ze vertrekken allemaal vanaf het busstation bij Bab Doukkala (een van Marrakech’ stadspoorten).
De bus naar het stuwmeer en dorpje van Lalla Takerkoust vertrekt vanaf het busstation Sidi Mimoun (richting Bab Gnawa, en de Saadische graven, vraag eventueel de weg vanaf het plein Jemaa el-Fna). Hetzelfde geldt voor de bus naar de Ourika-vallei.

Het openbaar vervoer naar de watervallen van Ouzoud is minder goed geregeld, met onmogelijke overstaptijden. Voor Ouzoud kun je dan eenvoudiger mee met Sahara Expédition (zie de link in de tekst hierboven). Dat bureau is betrouwbaar en heeft schappelijke vaste prijzen. Hun bus brengt je naar Ouzoud, waar je dan vrij bent om te gaan en staan waar je wilt, en aan het eind van de dag ben je weer terug in Marrakech. Wil je echt verder of meerdere dagen weg dan kun je met hetzelfde bedrijf op pad, of toch een auto huren.

Hoop dat deze informatie je helpt.

Hartelijks,
Mariëtte


Door Jolyn op 14 mei 2016

Thanks for the compliments. I will be updating my screencast praylom(finarlg) in the next couple days and will be able to start work on tutorials again. The Vision and Light part 2 is high on the list to get done. Though there are a couple holes in my tutorial sequence that need to be patched before I get to it.


Door http://www.matchmakerltd-equine.com/ op 4 juni 2016

Music FanRick,Of course you did not go to the concert, you QUIT many many years ago, but that does not stop you from posting your ignorant opinion (meaning you know nothing about it). Ignorance is is bliss and that probably keeps you happy.Always funny when grandpa dorks only comments are about spellin mistooks….. hey look, it is time for your afternoon nap, you old geezer. Maybe best if you stick to threads/stuff you can watch on TV.


Door paypal kreditkarten gebühren op 19 oktober 2016

Such a great word and I so agree….lets get God out of the box and let the Holy Spirit free to work in our worship time. God is a very creative God just look at the sunset and how it is different every day but still just as beautiful. By the way worship was absolutely beautiful on Saturday night . I loved it so much…


Door Jeroen Verhoef op 27 september 2012

Hi, ik vond je overzicht toen ik naar reistips aan het zoeken was; leuke site en goed geschreven! Ik ga dit najaar zelf ook naar Marrakech voor 2 weken en wil nog een paar dagen naar Fez, ben jij daar ook geweest? Verder vroeg ik me af of de Vallei van Ourika binnen 1 dag is te doen.
Een andere kleine site die ik tegen kwam is traveloo met reistips. Leuke site met ook wat originele artikelen.


Door Irene op 30 oktober 2012

Beste Mariette,

Eind november ga ik met nog 3 dames voor 4 dgn naar Marrakech. Bedankt voor de tips. Heb je nog tips qua kleding/schoeisel?


Door Mariette op 2 november 2012

Hallo Irene,

Goed plan om naar Marrakech te gaan! Houd er eind november rekening mee dat de avonden al wat frisser kunnen zijn dus neem vooral ook wat warmere bovenkleding en dicht schoeisel mee. Voor de rest zal je kleding- en schoenenkeuze afhangen van je activiteiten. ‘Blote kleding’ kan uitstekend naast een van Marrakech’ vele zwembaden maar naar mijn idee niet op straat. Zowel voor mannen als vrouwen geldt: bedekte schouders, kleding tot op de knie en niet te lage halzen. Als je eenmaal in Marrakech bent, zul je merken dat vele toeristen zich niet aan dit type tips houden, maar zelf vind ik dat niet echt getuigen van respect voor ’s lands gewoonten. Hoofddoeken hoef je helemaal niet op, maar een lekkere zonneklep is natuurlijk wel fijn, mocht het nog heet worden. Binnen de medina (de oude binnenstad) is de benenwagen het enige vervoermiddel dus lekkere wandelschoenen horen ook zeker in de koffer. Alvast een goede reis naar Marrakech en laat nog eens horen wat jullie van de stad vonden!


Door Wanita op 14 mei 2016

I see. No wonder googling was useless in this instance, unlike other references that were imtdliameey clarified by a quick search. Fiore feminized the name to adjust the comparison. That, and my ignorance, kept me in the dark.Thanks guys.


Door comisiones prestamos sindicados op 25 oktober 2016

Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful information specifically the last phase I maintain such info much. I was seeking this certain info for a long time. Thanks and good luck.


Door http://www./ op 19 januari 2017

Ich find das Video vom Farin toll, hat auch mal wieder ein gutes Album gemacht. Ãœbrigens: kleiner Buchstabendreher in der ÃœberschriftDoor http://www.ristoranteantica.com/i-need-car-insurance-today.html op 9 maart 2017

“disenchanted” – another challenge is to decide who to listen to – sometimes only to be told later that the “magic” technique is no longer used by anyone else, or “magic2″ is on the market. The circle of support and information provided here is wonderful. Thanks to everyone at 5 minutes for special needs for helping so many parents and children in 2008.
Door Snoes op 30 november 2012

Hallo Mariette,

Binnenkort voor 5 dagen naar Marrakech met m’n mams. Beide nog nooit zo’n stedentrip gemaakt. Ik zie zoveel info! Waar moeten we een beetje op letten om er een mooie en fijne reis van te maken? We verblijven in een Riad in het oude gedeelte. Heb er veel zin in maar vind het ook best spannend…


Door Mariette op 7 december 2012

Hallo Bianca,

Wat leuk dat jullie het erop wagen samen! Ik snap dat de hoeveelheid informatie je wat overvalt, maar doe het zeker de eerste dag rustig aan. Marrakech is op zich niet groot, en veel bezienswaardigheden zijn met de benenwagen te bereiken, maar als je nooit eerder in een Arabisch land bent geweest, kan die ‘vreemde wereld’ wel heftige indruk maken. Neem vooral een open houding aan en zie overal de humor maar van in, dan heb je de fijnste reis.

Het is fijn dat je in de medina, het oude ommuurde gedeelte van Marrakech, logeert, dan zit je direct al heel goed. In welke wijk verblijf je precies? Hoe dan ook word je waarschijnlijk door de riad-eigenaar opgehaald van het vliegveld. Dat scheelt direct een zoektocht. Zorg sowieso dat je een goede kaart van Marrakech hebt. Met een beetje goede reisgids (ik kan je de mijne aanbevelen ;-)) kom je wat dat betreft een heel eind. Heb je nog tips nodig voor het gebruik van taxi’s in Marrakech bekijk dan mijn video: https://www.youtube.com/watch?v=SXmWdwEQKsA&feature=g-crec-u

O ja, ga vooral ook in de mobiele restaurantjes op het plein Jemaa el-Fna eten! Dat kan echt heel goed en is erg goedkoop. Ze hanteren menukaarten met vaste prijzen.

Als je nog deze winter naar Marrakech gaat, neem dan laagjes kleren mee en ook een warme jas voor ’s avonds. Overdag kun je vaak nog in je T-shirt rondlopen maar ’s nachts koelt het echt behoorlijk af.

Geniet van Marrakech en laat nog eens horen hoe de stedentrip bevallen is!

Hartelijks,
Mariëtte


Door Henrietta op 14 mei 2016

JalygnAucust 30th 2012 – 10:35amThank you Nunn Designs yet again for your inspiration. How fun are these? And new and creative ways to put our crystal clay to work! Love it.


Door http://www.daltondentaltampa.com/ op 6 juli 2016

Ewww, Ken! Up close wet work on zombies with a katana? That's askin' to be infected! At least the lightsabre will cauterize as it slashes.Best to use a .22 rifle with huge amounts of ammo, and MAKE HEAD SHOTS!


Door allianz kfz steuer rechner op 3 november 2016

Interesting correction in that last para from XYZ. If you the reader think that the EPO (or an Opponent) is forcing you to prove it's inventive, you should be reminding it that it's their job to make out the obviousness case, and once it has been pointed out why it doesn't get them home then the attack has failed and the claim is entitled to be accepted as not invalid. I do really regret how many people (including some wrong-headed EPO Examiners) think the EPC burdens Applicant with a requirement to prove the claim is inventive.Education, education, education.Training, training, training.


Door carriage house insurance op 7 maart 2017

lol. How depressing. I do agree it is hard to think of who might be the right Republican for the job at this point. Do you have any thoughts on this? I'd love to see Bolton run but of course he won't and I liked Rumsfeld as well. We demonized both men. I would love to see Rumsfeld again once in awhile. But he is too old…..Sarah Palin needs voice lessons. Rush Limbaugh? lol. Help!
Door http://www.takebuseleven.com/car-insurance-to-drive-any-car.html op 9 maart 2017

Hmmm, je confirme, un Maury serait fantastique là-dessus. Sur du chocolat puissant, comme ça, c'est l'association qui ne peut pas rater !J'ai fait une tarte au choco moi aussi cette semaine, mais elle est moins belle que la tienne.Celle-là, tes drôles ont dû l'aimer, non !?
Door what is the average 6 month auto insurance premium op 9 maart 2017

Off course subscribing to the rss feed will get you some of my updates but it does not get you everything.I have other terrific blogs and a fantastic newsletter, PLUS I reserve a lot of things just for my subscribers.To make sure you don’t miss out you should subscribe to my FREE newsletter.There should be a sign up box in the sidebar ———->Door Lola op 14 mei 2016

Pedro 08/02/2010 Reestova assistindo tv e nao vi esse comercial. será que foi so pra SP. Para fazer barulho no twitter, a capital paulista seria mais q suficiente


Door Lakesha op 14 mei 2016

one of the inmates in the Security Housing Unit at Caoa€lrniiâf™s Pelican Bay State Prison who began a hunger strike on July 1 to protest conditions in solitary confinement. Written just before the strike commenced,


Door http://www./ op 30 juli 2016

Unless Mrs. Abrams botched the grammar too, the “unmanned” sentence was about women of Gaza, so your interpretation is questionable. One reason that it is hard to see that posting as a call to a highly organized activity that is genocide.


Door compare car quotes insurance op 23 september 2016

Hi Cintia,I would not know what to do with your fabrics and crafts so don't waste the giveaway on me!! hahahaI just want to say that I am a daily reader and a monthly shopper and am so very pleased that I have found you and My Poppet.I enjoy seeing all the new products, but also look forward to getting to know you even better via your posts!!Have you guessed which customer I am??It's……Jen & Jasper.PS – Hello to Black Eyed Susie (above). My Poppet is my fave store in Melbourne, but you have my heart in the Apple Isle!!


Door http://www./ op 23 oktober 2016

yeah, my first saturday night this weekend was kind of rough…i always feel weird the night before i have to preach, in a new church it is even worse…hopefully it will get better.i preached for the first time without a manuscript this sunday


Door günstige online kfz versicherung op 3 november 2016

Nem tudom miért fáj egyeseknek ez az smsweb dolog. Én sosem használtam mert torrenetet használok, és szerencsére szerverem is van ahonnan tudok seedelni… De ha valaki nem akarja otthon folyton járatni a gépét, illetve kicsi a sávszélessége felfele az mit csináljon? Egy seed szerver bérlet egy hónapra kb 3x annyiba kerül, mint egy smsweb acc ugyancsak egy hónapra (tegyük fel korrektek) úgyhogy amíg magyarországon a szolgáltatók nem adnak nagyobb feltöltési sebességet szükség lesz smswebre.


Door esure insure second car op 9 maart 2017

I don’t know about the “F-” for this post, I’m tempted to give it a “B+”, not because I agree with the post, but because it is thought-provoking and have taken up the issue of “moral equivalence” that is prevailing in the general public. And the responses to this have been mostly very thoughtful, and constructive in how to counter this kind of bias without resorting to a shouting match.Whether this was the aim of Dymphna I have no idea, but I think the overall result of posting this have been a positive experience, hence the “B+”.


Door anne op 23 december 2012

beste mariette

ik ga deze zomer een aantal dagen naar marrakech en ik had een aantal vragen.

mijn vader heeft een erg gevoelige buik. hij kan niet tegen te pittig of onhygienisch bereid eten. heeft u tips waar/wat we het beste kunnen eten en waar we op moeten letten.

zelf eet ik geen vlees. heeft u tips waar goede vegetarische gerechten verkrijgbaar zijn en hoe ze heten.

verder had ik nog een vraag over volks hammam. kan je daar als minderjarige vrouw veilig alleen heen? en kan je in een hammam gewoon in je bikini rondlopen.

groetjes anne


Door Mariette op 4 januari 2013

Hallo Anne,

Leuk dat je je zo grondig aan het voorbereiden bent voor jullie reis naar Marrakech!

Het eten in Marokko is totaal niet pittig, sommigen vinden het zelfs wat aan de flauwe kant, maar het is natuurlijk net wat je gewend bent. Ik kom al heel lang in Marrakech en vroeger hoorde ik veel verhalen van mensen die er ziek werden van het eten, maar nu nauwelijks meer. Eten op straat is goed mogelijk en dan met name op het beroemde plein Jemaa el-Fna. Eettentjes die diep in de soeks verstopt zitten en alleen klandizie hebben van lokale handelaren zou ik echt vermijden. Daar eet ik zelf ook nooit. Ook op het platteland ben ik nooit zo zeker van het eten. Omdat jullie in de zomer gaan en het dus erg heet is, raad ik je vader rauwkost en onverpakt ijs af. Drink altijd bronwater.

In Marrakech zijn ook vele buitenlandse en trendy eettentjes. Die zijn wel wat duurder, maar als ze je een rustiger gevoel geven, is het extra geld het misschien waard? Probeer bijvoorbeeld 16 Café (www.16cafe.com) op de Place du 16 Novembre in de nieuwe stad Guéliz. Fastfoodconcerns zoals de McDonald’s, de Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken vind je er ook.

Vegetarisch eten is geen enkel probleem in Marokko. Je kunt elk gerecht met of zonder vlees krijgen. Dus ook tajine en couscous. Een speciaal vegetarisch restaurant is het Earth Cafe Marrakech (www.earthcafemarrakech.com) in de oude stad. Diverse Aziatische eetgelegenheden en pizzeria’s vind je weer in het nieuwe deel.

In de volkshamam is het ook voor jou prima, niemand die je iets doet. Let op de aparte afdelingen of tijden voor vrouwen, want gemengd baden is er niet bij. Vrouwen houden hun slipje aan, maar als jij in je bikini wilt rondlopen, kan dat ook. Laat je kostbaarheden achter in een hotelkluis (of bij je vader) want afsluitbare kastjes kent het badhuis niet. Reken op zo’n 10-15 dirham voor de entree en vergelijkbare bedragen voor alle extra’s (schrobbeurten of massages). Als je die wilt tenminste, want je bent tot niets verplicht.

Geniet van jullie reis!


Door Leonie op 6 maart 2013

Waar zit zo’n volkshammam ???


Door Mariette op 9 maart 2013

Hallo Leonie,

Volksbadhuizen vind je in elke wijk in de oude medina, maar voor het gemak noem ik een paar aardige:
* Hamam Dahab, in de Derb Zaouiat Lakhdar, een straat die net noordelijk van de bekende Medersa Ali Ben Yousef ligt;
* Badhuis Moulay el-Yazid, aan het pleintje tegenover de grote moskee naast de Saadische graven;
* Hamam Bab Doukkala, Rue de Bab Doukkala, vlakbij de stadspoort Bab Doukkala, achter de moskee Bab Doukkala.
Mocht je een badhuis niet direct kunnen vinden, vraag dan gerust de weg.


Door Jimbo op 14 mei 2016

Good points all around. Truly appedciater.


Door http://carprotection.myfreeip.me/car_insurance_online.xml op 20 juli 2016

Si vous gagnez un million d’euros par an, vous paierez quelque chose de l’ordre de 500 000 même avec la future tranche à venir. Vos revenus SUPERIEURS à un million sont imposés à 75%.Il faut être clair dans ce que l’on dit. Car 500 000€ par an est je pense suffisant pour subvenir à ses besoins et même aller au cinéma de temps en temps.


Door http://httpswww.site/pmang.jp op 25 september 2016

Man, I used to listen to the guy who narrates this for hours when I was a child. He did countless fairytale recordings. It’s kind of creepy to hear a voice that familiar not talking about puss in boots…


Door landesbank berlin visa card amazon op 19 oktober 2016

Ich schließe mich Nelja an, sag es der Mutter. Eventuell kennt sie ihn nicht von der Seite, da er die woanders raus hängen läßt? Sie muss es wissen um reagieren zu können sonst steht sie nachher dumm da vor anderen was die Erziehung angeht.PS: ein AK ist immer da 🙂 auch wenn´s die großen sind.


Door disability insurance the standard op 7 maart 2017

I can definitely understand that argument, and if you’re consistently against violence in video games too (as in, GTA is comparably abhorrent to the Rapelay game), then keeping fighting the good fight!


Door aa car quote op 7 maart 2017

Minä koetin lukea tuon Lauantain, mutta enpä päässyt kovin pitkälle. Jotenkin en vaan päässyt kirjaan sisään. No, minulla on nyt meneillään jokin dekkarivillitys, ollut jo pitemmän aikaa. Mitä raaempia ja verisempiä, sen parempia. Tuota ei uskoisi jos minut tuntisi! 😉Door cheap blue cross blue shield insurance op 7 maart 2017

Je rozdil kdyz reknu mohlo by jit o zaplavy a kdyz reknu mohlo by jit o neco podobneho zaplavam. Ja rekl to druhe, vy polemizujete s tim prvnim.Snaha o postaveni radaru není důkazem. Leda byste dal přednost doměnkám. Oficiálně radar proti rusku namiren neni.Celý náš spor stojí na tom, že vy si myslíte, že USA chystá totální atomovou válku s Ruskem. Já si to nemyslím. Ani jeden z nás z principu nemůže dokázat, že má pravdu. To ukáže budoucnost.Door how can i find out when my car insurance is due op 9 maart 2017

hahahaha, as a native Brazilian, this post made me chuckle. I never knew my language was so difficult to understand 🙂 I mean, I know Portuguese relies heavily on nasal sounds, which is kind of complicated for English-speaking people, but "most mysterious of languages"? that made my day :DAudi, if you're interested in Brazilian music (especially old stuff, which I love), let me know, and I'll introduce you to some of my favorites.um beijo!


Door http://www.wilmerroca.com/pemco-auto-insurance-seattle.html op 9 maart 2017

The Kinect snub comes almost entirely from me not owning one (hey, we write what we know!).But the few times I’ve played one it’s been a blast. And the software has really caught up in the past year or so. If you don’t mind dropping the green, Kinect is made for parties.


Door http://www.loch-ness-monster.com/ba-visa-car-rental-insurance.html op 9 maart 2017

Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my readers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an email.
Door Diana op 3 januari 2013

Goedenavond Mariëtte,

Ik wil je even bedanken voor je heldere en leuke tips; kort en duidelijk!!!

Ik ga 7 feb. voor 6 dagen naar Marrakech met mijn ouders. Wij verblijven in een luxe hotel buiten het centrum(ongeveer een kwartiertje met een bus(volgens de site)). Kun je me iets vertellen over de temperatuur in die periode. Heb je ook nog leuke tips om een dorpje in de bergen te bezoeken?

Groeten,

Diana Peters


Door Mariette op 4 januari 2013

Hallo Diana,

Dank voor je aardige reactie!

In februari kan de temperatuur overdag al oplopen tot zo’n twintig graden, met wat zon is het dan heerlijk aangenaam. In deze periode kan het soms ook regenen, maar gelukkig houdt de regen meestal niet lang aan.’s Avonds kan het behoorlijk afkoelen, tot onder de tien graden. Ik zou dus zeker ook warme kleding en een dikkere jas meenemen.

Uitstapjes naar de bergen zijn zeker leuk. Je kunt de grote watervallen in Ouzoud gaan bekijken of meerdere kleinere nabij Setti Fatma in de Ourika-vallei. Als je voor Ourika kiest, probeer dan op maandag te gaan, dan kun je onderweg ook de boerenmarkt in Tnine nog even aandoen.

Een fijne reis!


Door Floor op 24 januari 2013

Hoi Mariëtte,

Wat een leuke tips allemaal, dit is precies wat ik zocht! Dankjewel!
Vandaag tickets geboekt om aanstaande maandag naar Marrakech te vliegen, we blijven er vier dagen. Wat is de beste manier om voor die tijd nog aan je reisgids te komen? Ik ben benieuwd wat je nog meer voor tips hebt!

Groetjes Floor


Door Mariette op 25 januari 2013

Dank voor je aardige reactie! Mijn gids is gewoon bij de betere boekhandel te koop. Via bol.com bestellen kan natuurlijk ook, zie de link onder het kopje ‘Boekwinkel’ hierboven.

Een hele fijne reis naar Marrakech, weet zeker dat je van de stad zult genieten.


Door José op 29 januari 2013

Hallo Mariette,

Ik heb zojuist je reisboek over Marrakech besteld omdat wij daar binnenkort heengaan. Op deze site vind ik ook veel bruikbare tips van je. Mijn vraag is: staat alles wat je op de site hebt staan ook in de reisgids?

Vriendelijke groet, José


Door Mariette op 29 januari 2013

Hallo José,

De informatie op deze site is maar een fractie van wat je in het boek vindt! In het boek krijg je nog veel meer details van hotspots, prikkelende achtergrondinformatie, plattegronden van alle stadsdelen, foto’, etcetera, etcetera.

Geniet van Marrakech!


Door José op 29 januari 2013

Dag Mariette,

Bedankt voor je antwoord. Wat ik eigenlijk bedoel: is het handig om naast je reisgids ook nog de tips op deze site uit te printen? Als aanvulling dus.
Verder hebben we er erg veel zin in. Het is een eerste kennismaking. Best spannend!

groet, José


Door Mariette op 30 januari 2013

Hallo José,

Ja, het is eigenlijk wel een goed idee om de tips uit te printen! Dan heb je het beste van Marrakech in een notendop en kun je de nodige details er met die gids zo bijhalen.

Zo’n eerste reis is zeker spannend. Relax, neem een zak humor en een dosis relativeringsvermogen mee en alles komt goed!

Hartelijks,
Mariëtte


Door Geke op 2 februari 2013

Hoi Mariette,

Ik ga met mijn vriend 3 maart voor 11 dagen naar Marrakech nu was ik op internet aan het zoeken naar informatie en kwam ik bij jou site terecht wat een duidelijke site en vooral leuk dat je reageert op vragen die gesteld worden. Daar heb ik ook al de nodige info uitgehaald.
Nu gaan wij vanuit Marrakech verschillende kanten op Essaouira, de watervallen ouzoud willen een woestijn overnachting doen is dit mogelijk om dat in combi van ouarzazte te doen? Waar het beste te boeken?
Nu wil ik jouw boek graag aanschaffen staan daar ook tips voor buiten Marrakech in?
Alvast bedankt,

Groetjes Geke


Door Mariette op 9 februari 2013

Hallo Geke,

Dank voor je positieve berichtje, daar doen we het voor!

De verschillende uitstapjes die je doet, zou ik deels apart, deels in combinatie doen.
Voor Essaouira zou ik niets boeken, omdat het supersimpel en goedkoper is om er met het openbaar vervoer heen te gaan. Koop een dag voor vertrek een kaartje bij een van de busmaatschappijen op het busstation van Bab Doukkala. CTM is een goede maatschappij, maar er zijn ook andere prima touringcars. De busrit duurt zo’n 2,5 uur, dus je kunt in een dag op en neer maar een nacht overnachten kan natuurlijk ook. Genoeg goedkope en leuke hotelletjes in het centrum.

Het openbaar vervoer naar Ouzoud is niet zo goed. Ikzelf boek dan altijd een busje bij Sahara Expedition (saharaexpe.ma) dat is een betrouwbaar en heel redelijk geprijsd bureautje. Een chauffeur rijdt het busje, er gaat geen gids meer en ter plekke kun je heerlijk vrij je gang gaan. Tegen de avond ben je weer terug in Marrakech.

Ouarzazate en de woestijn zijn goed te combineren. Je kunt een trip van twee of drie dagen maken. Boek weer bij dezelfde maatschappij, overnachtingen zitten bij de prijs in.

In mijn reisgids beschrijf ik Marrakech en de wijde omgeving. Ouzoud en de Ourika-vallei staan er dus in, plus nog vele andere leuke plekjes, maar Essaouira, Ouarzazate en verder dus niet.

Een fijne reis!


Door Mariette op 9 februari 2013

Een gezin vroeg me via de mail of ik een aardig badhuis in Marrakech kon aanraden. Ik plak mijn antwoord maar even hier, dan hebben meer reizigers er profijt van:

Een volkse hamam kun je niet met zijn allen bezoeken, omdat mannen en vrouwen daarin gescheiden baden. En dat is dus niet de bedoeling begrijp ik? Dan kom je al snel in de moderne badhuizen/spa’s uit die een tikje duurder zijn. Ik weet dat bij de meeste echtparen gewoon samen kunnen baden, maar dan wel privé, dus met zijn tweetjes, ik neem aan dat kinderen gewoon mee mogen. Eigenlijk heb ik deze vraag nooit bij de hand gehad, wel grappig om nu over het antwoord na te denken. Hoe dan ook zijn goede hamams: La Maison Arabe (lamaisonarabe.com) nabij Bab Doukkala, Le Bain Bleu (lebainbleu.com) in de wijk El-Mouassine en Hammam Ziani (hammamziani.ma) aan de Riad Zitoun Jdid.


Door Kyra op 10 februari 2013

Ha Mariette,

Wat een fijne tips heb je! Ik wil graag komende zomer vanuit Marrakech een excursie doen met Sahara Expedition. Maar online reserveren gaat niet: “This Account Has Been Suspended”.
Heb jij pas geleden nog via dit bureau geboekt of bestaan ze niet meer? Op wat voor manier boek jij excursies/rondreizen?

Ik hoor graag van je.

Groeten,
Kyra


Door Mariette op 14 februari 2013

Hallo Kyra,

Sahara Expédition bestaat nog gewoon hoor, maar websites zijn nooit het sterkste punt van Marokkaanse bedrijven…het is al heel wat als ze er eentje hebben.

Ik heb nooit geprobeerd online te boeken bij Sahara Expédition of enig ander bedrijf in den vreemde. Ik regel altijd alles ter plekke. Dat geeft meer flexibiliteit en echt bang zijn dat er geen plek meer is, hoeft ook niet. Ga eenmaal in Marrakech gewoon zo snel mogelijk langs.

Sahara Expédition heeft meerdere vestingen in Marrakech, niet alleen dat kantoor in het nieuwe stadsdeel Guéliz dat op de site genoemd staat. Er zit bijvoorbeeld ook een bureautje in
het centrum: op de hoek Avenue el-Mouahidine en Bani Marine, 1e etage (nabij Jemaa el-Fna en de Place Foucauld). Er werken daar een paar zeer behulpzame dames.


Door Buck op 14 mei 2016

Ya learn somenhitg new everyday. It’s true I guess!


Door Beatrice op 14 mei 2016

I think you were signed up cause someone sent u an invite and I\\’m sure u have a google username and pas.dorwsThe auto settings for email notification is set to everything like Facebook I unchecked most and my email flow from google+ is much better.I hear ya about another social network I am just looking for something to replace Facebook for me. This may be it.No matter what you think about Google+ what they have done with their circles is pure social media genius.


Door http://myquotes.imahillbilly.com/fast_car_but_cheap_insurance.xml op 20 juli 2016

Firmalar zarar etmediler ki Bu bilgiler sır değil çeyrek çeyrek açıklanıyor değerler. Hayatlarının karını yaptılar bu sel olayı sayesinde. Yani sel zararı düşünce bile rekor kar kaldı geriye. Eksiye düşseler sizin dediğiniz doğru. Ama neredeyse ışık hızında bir zamla eksiye düşmeden devam ettiler. Şu anda operasyon eski haline döndüğü halde, WD bu konuda daha dürüst, karlılıktan vazgeçilmedi. Gittiği yere kadar da gidecek.Door Rachid op 3 maart 2017

Hallo Mariette,

Een super handig en leuk stukje informatie over Marrakech. Wij van Reis door Marokko verzorgen rondreizen en excursies vanuit Marrakech. Wil je individueel op reis, ter plekke je eigen weg gaan, en met de zekerheid dat accommodaties en activiteiten geregeld zijn? Reis door Marokko specialist biedt een uitgebreid reisprogramma met verschillende pakketen die je zelf kunt combineren. Ervaren reisspecialisten die zelf veel gereisd hebben in Marokko. Wij helpen je graag bij het samenstellen van je eigen reis. ( https://www.reisdoormarokko.nl )


Door http://www.takebuseleven.com/average-cost-of-car-insurance-in-vancouver-bc.html op 7 maart 2017

Buna OctavianUrmaresc de cateva luni articolele voastre fara sa fac comentari sau:D….dar de data asta simt nevoia sa fac asta,am trecut si de perioada SS ….si cel mai important lucru pe care l-am invatat in acesta perioada a fost faptul ca am inceput sa ma cunosc mai bine si sa fiu tot mai curios in acesta privinta…..ani de zile am dormit pe mine dar acum incet incet revin la viata si aveti si voi o contributie prin ceea ce faceti .Sunt sigur ca vei continua pe acest drum indiferent ce spun eu sau ceilati.Multam ptr totSoS

Door http://www.loch-ness-monster.com/co-op-insurance-manchester.html op 9 maart 2017

Camila, qdo um post gera esse tipo de debate é porque cumpriu a missão! Colocou todo mundo pra refletir, trocar idéias e evoluir Acho superlegal que vc responde todas na boa e ainda busca mais infos pra novos posts, fazendo o assunto continuar em debate. Parabéns!Bjsss


Door http://www.wilmerroca.com/abnormal-quotes.html op 9 maart 2017

Great photos, especially the 6th I wish I could watch this talk-show, it must be funny Hope you will post the team-photos as soon as possible, the best of them will be my new desktop background Godt natt og hilsen fra Salzburg
Door rental car insurance requirements in mexico op 9 maart 2017

You lost me, buddy. I mean, I assume I get what youre expressing. I realize what youre saying, but you just appear to have forgotten about that youll find some other individuals in the world who view this issue for what it truly is and may perhaps not agree with you. You might be turning away a decent amount of men and women who might have been supporters of your website.


Door pc financial car insurance promo code op 9 maart 2017

Felicitari tuturor!Madalina,daca concursul de fidelitate incepe maine,comentariile din ce luni vor fi luate in considerare?De pe tot blogul sau doar din martie si pana in prezent?


Door hire car insurance op 9 maart 2017

Hej Torlinie – Tubylcy TUpiÄ… od wczesnego ranka, ale parzenie kawy to wÅ‚aÅ›nie przelewki, zajmujÄ…ce nieco czasu. Dzisiaj pianka dla wszystkich i pyszna czekolada – pychota energetyczna na dobry start – Å‚ap i goÅ„


Door Kyra op 16 februari 2013

Heel erg bedankt! Hier kunnen we zeker wat mee.

Groetjes Kyra


Door Margriet op 27 februari 2013

Hallo,

Vele goede tips heb ik op je site gelezen! Ik ga over een week voor de 3e keer naar marrakech. De eerste keer, (okt 2011) was er een hele leuke dagelijkse markt bij de place november. In dec.2012 was ik weer in Marrakech en wilde dit ook bezoeken maar helaas was deze er niet meer. Weet u of deze verplaatst is?


Door Mariette op 28 februari 2013

Hallo Margriet,

Ik denk dat je de Place du 16 Novembre (Marrakech Plaza) in het nieuwe stadsdeel Guéliz bedoelt?
De dagelijkse markt die je gezien hebt, is waarschijnlijk een markt ter gelegenheid van een of ander event geweest. In 2011 viel het Offerfeest begin november dus die oktobermarkt hield daar misschien verband mee. De markt is dus niet structuureel aanwezig helaas…Ik weet niet wat er verkocht werd, maar wellicht biedt de Marché Central Guéliz direct achter het winkelcomplex op die Place een alternatief? In deze overdekte markthal in Franse stijl kunnen toeristen, expats en de Merrakshi elite alle zaken krijgen die elders minder makkelijk te vinden zijn. Handig voor het geval je cornflakes, paardenvlees (sic!), een speciaal Frans kaasje, je eigen merk koffie of alcohol mist. Of een bloemetje of plantje zoekt. Gewone groenten, fruit, vlees en vis zijn er uiteraard ook, evenals lokale ambachtslieden met hun waren.

Een fijne reis maar weer!


Door Margriet Zengerink op 28 februari 2013

Bedankt voor uw zeer snelle reactie. Mogelijk is dat inderdaad het geval geweest.Er waren toen op veel muren ook getallen geschreven, had dat ook iets met het offerfeest te maken?

Op deze markt stonden toen veel ambachtslieden met mooie spullen, net iets beter van kwaliteit dan in de souks. Er stond ook een man die allerlei produkten maakt voor Lien en Giel ( nederlandse winkel). Bij hem toen wat spullen gekocht en zou ik graag weer willen doen.

Heeft u ook nog een leuke tip voor een Riad? Een die goed betaalbaar is, ong. 40-50 euro per nacht, goede ligging, wel in de souks maar niet te veel steegjes door. We hebben geboekt voor Riad dar Saad, maar mogelijk kunnen we nog een paar nachten in een andere riad verblijven. Is het trouwens de moeite waard om een overnachting in de woestijn te doen? En zo ja hoe zou ik hier het beste naar toe kunnen gaan? Mogelijk staat dit allemaal in je boek, ga kijken of ik die vandaag ergens kan kopen.

vriendelijke groet,

Margriet


Door Lenna op 14 mei 2016

Sharp thgnniki! Thanks for the answer.


Door car insurance quotes op 4 juni 2016

I’ve been surfing online more than three hours as of late, yet I never discovered any fascinating article like yours. It’s lovely price enough for me.In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did,the net will probably be much more helpful than everbefore.
Door http://www.wilmerroca.com/call-e-insurance.html op 9 maart 2017

So wonderful to see photos of your son working with you. My daughter helped me with my business and now she runs it completely on her own and solely supports her family with it. It's the best lesson in finance and commerce we can show our children.
Door cheap car insurance in new hampshire op 9 maart 2017

હેય, એટલી સારી રીતે લખાયેલા અને સાચું thts! તમે તમારા પ્રયાસોથી તમામ સફળતા માંગો છો!


Door http://www.takebuseleven.com/direct-insurance-login.html op 9 maart 2017

I'm with you, I love Claire Danes but I thought she'd look more beautiful and glowing in a different dress. I feel like we've seen Christina Hendricks in a very similar dress before. I'd love if she had tried something different. I also really didn't like Elisabeth Moss' dress. Didn't feel right for the Emmys. I was pleasantly surprised by Sarah Hyland's choice! I thought she looked good in it.

Door groups in car insurance op 9 maart 2017

Loved reading this recap, even if it did make me a bit jealous! The food looks delicious and of course it must have been so great to meet so many blog friends!Door Mariette op 4 maart 2013

Hallo Margriet,

Ik denk dat je met de nummers (en symbolen) op muren de kieslijsten bedoelt die wat provisorisch worden weergegeven in verkiezingstijd.

Ik weet niet wie de man is die voor Lien en Giel werkt, maar producten van wat betere kwaliteit zijn echt op heel veel plekken in Marrakech te vinden. Ga bijvoorbeeld eens bij het Ensemble Artisanal (tegenover het Cyberpark, op de weg tussen de Koutoubia-minaret en de nieuwe stad) kijken. De prijzen liggen er vast maar zijn heel redelijk.

Een zeer goede en relatief matig geprijsde riad in het centrum is Riad Carina (www.charming-riads-in-marrakech.com/carina_en/riad-carina.html). Ook gunstig gelegen is het riad-hotel Sherazade (www.hotelsherazade.com/)waarvan veel kleine Nederlandse reisorganisaties gebruikmaken.

Het is zeker de moeite waard om een overnachting in de woestijn te doen, mits je de tijd (twee of drie dagen) hebt om op en neer naar Erfoud (Merzouga) te gaan. Zo’n tocht is makkelijk ter plekke te regelen via onder meer Sahara Expedition (zie de notities hierboven).

Fijne reis!


Door martine op 8 april 2013

Ik geniet van alles wat ik lees. Een vriendin en ik gaan eind april 4 dagen!
Wat voor kleren nemen we dan mee? Is het dan ook in de avond al warm?
Hartelijk dank!


Door Mariette op 9 april 2013

Hallo Martine,

Superleuk dat je nu al zo’n voorpret hebt! Ik weet zeker dat Marrakech aan je verwachtingen zal voldoen…

In april is het overdag doorgaans al heerlijk zonnig weer, maar… een enkele bewolkte dag of een regenbuitje kan nog voorbijkomen. In de avond koelt het sowieso nog (flink) af dus neem zeker een extra vestje, jasje en wat dichte schoenen mee.

Een fijne reis naar Marrakech!


Door martine op 15 april 2013

ik heb 100% marrakesh besteld en in huis nu, maar dat ik door een andere schrijfster geschreven?!? Hoe zit dat?


Door Mariette op 15 april 2013

Hallo Martine,

100% Marrakesh is inderdaad niet van mijn hand. Kijk maar in mijn Boekwinkel (zie het keuzemenu hierboven), daar tref je hem niet aan. Ik denk dat de verwarring is ontstaan omdat Astrid Emmers, de auteur van 100% Marrakech, als eerste een reactie op mijn blog gaf…

Wanneer ga je naar Marrakech? Als je nog even tijd hebt, kan ik je bij wijze van troost een gratis exemplaar van mijn gids sturen. Ik krijg eerdaags een exemplaar of wat van de uitgever…is dat een idee?

Hartelijks,
Mariëtte


Door peter prinsen op 16 mei 2013

hallo Mariette,
Wij gaan op vakantie en nu is onze vraag.
Waar kunnen we het beste de Dirham wisselen? Bij het Gwk of in Marokko zelf? Ik las dat je momenteel ongeveer 1000 Dirham pp mee mag nemen.


Door Mariette op 16 mei 2013

Hallo Peter,

Ik wissel eerlijk gezegd nooit geld. Op het vliegveld kun je direct achter de douane dirhams uit de pinautomaat halen. Wil je toch geld wisselen dan zou ik dat in Marokko zelf doen. Met 1000 dirham (zo’n honderd euro) kom je niet heel ver en dan heb je tenminste maar eenmalig de wisselkosten, if any. Nooit in een hotel wisselen, dat is veel te duur. Vergelijk de koersen van banken en van wisselkantoortjes.

Al pin ik overal ter wereld, ik neem wel altijd euro’s mee, voor het geval een machine niet werkt. In Marokko heb ik die overigens nooit nodig gehad.

Besluit je net als ik te pinnen, check dan even de instellingen van je pinpas bij de bank. Als je buiten Europa reist, moet je dat tegenwoordig aan de bank doorgeven, anders werkt je pas daar niet. Vraag je eigen bank om details.

Een goede reis!


Door Bobbie op 14 mei 2016

Chào Kiều Anh. Hiện tại chỉ có cÆ¡ sở Đà Nẵng là có khu ký túc xá dành cho sinh viên. Các em ở các cÆ¡ sở khác nếu có nhu cầu về chá»— ở có thể đăng ký vá»›i trường khi ná»™p hồ sÆ¡ để được há»— trợ giá»›i thiệu và tìm kiếm chá»— trọ phù hợp ở quanh khu vá»±c tr°Æg»ná.


Door http://www./ op 14 november 2016

Beställde just nya Voluspan själv! 🙂 Men man brde ju göra beställningen alltid FÖRE det sista ljuset brinner ut:/ Önskar er en skön helg!Kramar!!Door http://www.systemmontessori.org/car-insurance-wausau-wi.html op 9 maart 2017

cather: MirÅ‘l feledkezel? Hogy ki a gyilkos? A művek minél igényesebb voltához természetesen igénybe lehet venni társszerzÅ‘k segítségét. A két héttel késÅ‘bbi cikkben erre ki is térek majd, hogyan is érdemes …
Door webster car insurance op 9 maart 2017

You didnt ask a question. These are all statements of facts and how you feel.I think you have a lot of anxiety and excessive worry. Not much you can do if its leukemia right?Well its probably not anyway. So all of that worrying does no good.Don’t be frustrated no one is “listening ” to you. Its new years eve, Yahoo answers is more vacant than usual
Door Carola op 27 mei 2013

Beste allemaal,

Ik ga over 2 dagen voor de 8e of 9e keer naar Marokko. Het blijft een leuk, uitdagend, verrassend en mysterieus land. Ik reis eigenlijk altijd met een vriendin die ook dol is op Marokko en we zijn het hele land al zo’n beetje door geweest.

Marrakech is lekker hectisch en warm en Essaouira is dan een fijn afkoelmoment. Die combinatie hebben we het meest gemaakt.
Andere steden in Marokko zijn ook leuk en de moeite waard, maar Marrakech voelt als thuiskomen.

Hoe vaak we er nu ook zijn geweest, we hebben nog láng niet alles gezien, alles gedaan en alles meegemaakt. Dus als je de vraag hebt “is zes dagen niet te lang voor deze stedentrip?” NOOIT.. het is altijd te kort.

Wat ik zelf nog zou willen is overzicht krijgen in dit malle land.. iedere keer als je een hoek omgaat beland je weer in een ander iets. Van kruiden naar vis, naar souvenirs, naar tassen, naar arm, naar rijker, naar stinkende paarden, naar kleine kinderen met simpel speelgoed, naar een luxe hotel en ga zo maar door.

Mijn tip:
Geef je over aan dit land. Geniet van alles, heb pret met de bevolking en maak je vooral niet druk!
Je zult niet verdwalen als je de mensenmassa blijft volgen. Van criminaliteit hebben wij nooit last gehad (er zal best wel eens wat gebeuren maar dat gebeurt in NL ook). En als iemand een keer een centje te veel aan je verdient, heeft hij geluk. Je zal maar 12-15 uur taxi per dag moeten rijden om rond te kunnen komen. Dag in dag uit..

Leuke site Mariette!
Groetjes Carola


Door Mariette op 27 mei 2013

Ha Carola,

Dank voor je superleuke reactie! Uit alles spreekt je liefde voor Marokko, ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Chapeau!

Hartelijk,
Mariëtte


Door Birgit op 2 juni 2013

Hi Mariette!

toffe site, toffe tips! Mijn vriend en ik reizen zelf in juli af naar Marrakech, het zal er behoorlijk warm zijn maar we hebben er zin in. We blijven er van 14 tot 22 Juli. De eerste nacht overnachten we in een Riad en daarna verhuizen we naar een hotel! We willen zeker eens de havenstad met de moeilijk uitspreekbare naam bezoeken en dankzij jouw tips doen we dat met het openbaar vervoer.
We zijn beide nog studenten dus willen het zo low budget mogelijk houden! Ik zag op de website van Sahara expedition een uitstap naar de woestijn, de kostprijs is afhankelijk van het aantal personen. Is het dan mogelijk dat we ons aansluiten bij een ander groepje, regelt het bureau dit dan ook als we dit vragen? of is dat not done?
Heb je nog andere studentenvriendelijke tips dan zijn die altijd welkom!

Heel erg bedankt!!


Door Mariette op 2 juni 2013

Ha Birgit,

Tuurlijk kun je je aansluiten bij een groep, dat is zelfs wat de meeste mensen doen. Het wordt wel heet in de woestijn hoor, gelukkig kan het er ’s nachts nog redelijk afkoelen.

Ik denk nog even na over die ‘studentenvriendelijke’ tips…volgens mij heb ik er al veel gegeven.

Veel plezier!


Door Nicole op 26 juni 2013

Hoi,

wat een geweldige site met veel tips.
Ik ga samen met moeder (27/57) op vakantie van 4 tot 11 juli.
en ik ben jarig als ik vakantie ga ! heb je nog tips en hoe vieren de Marokkanen een verjaardag?
Misschien een rare vraag maar hoe sluit je je aan bij een groep om kosten te dekken als je op Sahara toer gaat? Gewoon mensen zoeken of wat moet ik me er bij voorstellen?

Of zijn er misschien nog lokale mensen waar je goedkoop een tour kan boeken?

Groetjes Nicole


Door Mariette op 29 juni 2013

Ha Nicole,

In juli is het erg heet in Marrakech dus houd vooral het hoofd koel, ook tijdens je verjaardag!

Ik ken geen volwassen Marokkanen die hun verjaardag vieren, want het zit eigenlijk niet in hun traditie. Alleen voor hun kinderen organiseren sommigen wel eens een feestje. Eigenlijk krijg je dan vooral veel zoetigheid (koekjes of taart) bij de thee of limonade. Kinderen van rijkere ouders houden ook wel partijtjes bij de McDonald’s…

Gewoon een goede patisserie opzoeken zou ik zeggen. Bijvoorbeeld Patisserie des Princes aan de Rue des Princes, een voetgangersgebied direct ten zuiden van het beroemde plein Jemaa el-Fna. Je kunt er ook terecht voor heerlijke ijscoupes…

Als je naar de woestijn wilt, is het het gemakkelijkste om ter plekke een excursie te boeken en dan kom je automatisch in een groepje terecht. Je hoeft niet zelf anderen te ronselen hoor. Ik heb zelf goede ervaringen met Sahara Expédition (zie de link in mijn blogtekst hierboven).

Een fijne verjaarsreis!


Door nel op 1 juli 2013

Hoi Mariete,
Ik ga eind december voor 7 dagen naar Marrakech met totaal 8 personen ( 2 gezinnen)
Graag zouden wij een tocht willen maken naar de Sahara, ik heb gekeken op de site van Sahara expedition en dat lijkt me wel leuk.
Zou ik dit al van te voren moeten regelen of kan dat terplekke ook? Hoe zit het dan met mijn overnachtingen in de riad ,kan ik voor 4 nachten boeken en na de tocht weer voor 1 nacht? Wat is de temperatuur rond 25 december in marrakech en in de Sahara?


Door Mariette op 2 juli 2013

Hallo Nel,

Zo’n tocht naar de woestijn boek ik altijd ter plekke in Marrakech. Zeker met zo’n grote groep is dat eenvoudig want je hebt meteen je excursiebusje vol. Online reserveren kan sowieso niet bij Sahara Expédtion en telefonisch boeken is natuurlijk wat gecompliceerder.Mijn advies: direct na aankomst de boeking gaan maken.

Bij de riad kun je zeker even een nachtje overslaan en vragen of je je bagage achter kunt laten voor die laatste nacht. Zo doet iedereen het.

In december is het doorgaans nog lekker warm overdag en kun je in je T-shirtje rondlopen maar in de schaduw en zeker ’s avonds is het al snel een stuk frisser tot ronduit koud. Dus dichte schoenen en een dik jasje moeten zeker mee. In de bergen kan het sneeuwen en in de woestijn vriest het ook vaak licht. Dus ook voor die woestijnovernachting moet je flink wat warm goed meenemen!

Schrik niet van een mogelijk witte Kerstmis in Marokko, je reis wordt zeker (of juist extra?) fantastisch!


Door patty op 27 juli 2013

Beste Mariette,

Petje af voor je prima tips en snelle reacties op vragen.
Ga as do. voor de eerste, keer 4 dgn, naar Marrakesh.
Ontzettende zin in maar waarschijnlijk erg warm.
Heb je een goede tip om ook iets buiten Marrakesh te ondernemen?
Wij denken om de bergen in te gaan. De woestijn lijkt mij te warm.
Als de bergen een optie is wat moeten wij dan extra meenemen en kunnen wij dat het beste bij Sahara Expedition boeken?

Vast bedankt voor je reactie.

Lieve groeten,

Patty


Door Mariette op 31 juli 2013

Hallo Patty,

Ik antwoord je nu wat later omdat ik zelf ook eens op vakantie was. Niet naar Marrakech overigens. 😉

Je gaat maar kort dus de woestijn lijkt me sowieso geen goede optie. Een reis naar Merzouga (met de mooiste zandduinen) neemt al snel twee dagen in beslag.
En ik neem aan dat je toch ook nog wel iets van Marrakech zelf wilt zien.

De Ourika Vallei nabij Marrakech is heerlijk voor wat verkoeling. Je kunt er inderdaad heen met Sahara Expédition. Ik heb zelf goede ervaringen met deze club, al doet het weinig meer dan je vervoeren naar de hotspots, maar dat vind ik persoonlijk juist heerlijk. Minimale begeleiding houdt de prijs laag en geeft je alle vrijheid ter plekke. Je hoeft niet in een groep mee te lopen. Natuurlijk zijn er nog andere bedrijfjes waar je je excursie kunt boeken. Het openbaar vervoer naar Ourika is normaliter ook goed te doen (de bus vertrekt op het busstation Sidi Mimoun, vlak achter de grote Koutoubia-minaret) maar niet in de hitte. In Ourika stap je uit in Setti Fatma. Daar lopen in het hoogseizoen genoeg mensen rond die je op hun weg naar de zeven watervallen kunt volgen, een gids inhuren is dan echt niet nodig.

De watervallen van Ouzoud zijn ook een optie. Die zijn zeer lastig te bereiken met het openbaar vervoer dus daarheen zou ik wel een excursie boeken. Eenmaal in het dorp Ouzoud vind je supersimpel de weg.

Overigens kun je ook eenvoudig een auto huren.

Ongelofelijk maar waar: niet ver van het snikhete Marrakech kan het fris zijn. Pak dus behalve je zwemspullen ook een vestje in.

Een goede tijd in Marrakech!


Door sauyeu op 29 augustus 2013

Beste Mariette,

We gaan in september voor 4 dagen naar marrakech. Omdat we maar voor korte duur daar zijn willen we een dagtrip naar de woestijn maken. Is dit eigenlijk mogelijk? Want ik lees overal dat het beste is om minimaal 2/ 3 dagen te gaan.

Alvast bedankt voor je reactie,

Sauyeu


Door Mariette op 30 augustus 2013

Hallo Sauyeu,

Marokko is een groot land, je verkijkt je snel op de afstanden. In één dag heen en weer naar Merzouga (het begin van de Sahara) is inderdaad nauwelijks te doen. Twee dagen kan wel prima. Dag één heen, overnachting, dag twee terug. Als je maar vier dagen (inclusief reizen?) hebt, zou ik lekker van Marrakech genieten. Wil je toch per se iets van een woestijngevoel beleven dan kun je een trip naar de ‘Agafay desert’ op 30 kilometer afstand van Marrakech overwegen. Ga eten in restaurant La Pause bijvoorbeeld. Veel plezier!


Door Lorene op 14 mei 2016

You have the monopoly on useful inmfeoation-arrn’t monopolies illegal? 😉
Door car insurance quotes rock hill sc op 15 september 2016

dis, donc… On aurait du t’y accompagner dans ta bicoque….. Parce que la vue des pyramides avec de la verdure sans les hlm du Caire dans le plan, c »est dépaysant……Door http://www./ op 23 oktober 2016

Now I know who the brainy one is, I’ll keep looking for your posts.


Door http://www./ op 30 december 2016

am | I think in Obama’s delusional state he thinks he is god, another point is he is not quoting accurately-if you do that you are not quoting a piece you’re just plain wrong. This fool can’t even get the basics correct, can’t imagine what he can do with the more difficult material-or is his teleprompter playing games with his head-the teleprompter knowing Obama wouldn’t know the difference?


Door http://www./ op 30 december 2016

Ainul Hayat1 October 2010Salam…alhamdulillah, bsyukur ada pihak yg sgt prihatin mwujudkn kempen sbegini…Saya sokong 100%etika bpakaian sememangnya dipandang remeh oleh sstgh golongn….khususnya d ipt…amat mnyedihkn mlihat fenomena ini bleluasa dlm kalangn tpelajar…huhubesar hrpn agar usaha ini dperluaskn…moga kesedaran dpt dihidupkn sy mohon izin utk dpanjangkn kempn ini kpd rkn2 sperjuangn…. wassalam…Door http://www.ucaquatics.com/low-cost-car-insurance-for-learner-drivers.html op 9 maart 2017

My sister is getting married next year and she is having the same issue. There are dresses out there that are separate tops and bottoms. I was thinking all of the bridesmaids wear the same color, the same bottom skirt and have them chose which top would be best for them. That way they will be comfortable wearing something they picked for their body type.If you get any more suggestions send them my way too! We can use the help too


Door http://www.parishofardboe.com/what-is-the-average-cost-for-car-insurance-for-an-18-year-old.html op 9 maart 2017

Salam 3aleykoum Moi non plus je ne prend jamais de médicaments ! Le petit mal de gorge chez nous on le soigne avec du miel et comme vous le dites, c’est un ingrédient à avoir tout au long de l’annéeSarahWY ma soeur, il vaut mieux suivre les conseils de ton médecin et prendre ta ventoline, wa Allahou a3lem, surtout si tu fais régulièrement des crises d’asthme… Mais c’est quoi, une allergie au pollen ? Parce que tu n’as ça que le printemps


Door http://www.loch-ness-monster.com/florida-insurance-rates.html op 9 maart 2017

I was going to say…..my Italian ancestors would roll so hard in their graves there’d be an earthquake if I served guests this crap. I’m pretty sure the greatest sin you can commit as an Italian is allowing guests to leave your home still hungry. I’m a fucking graduate student and I can put together a better meal than kath. GET IT TOGETHER, LADY!!!

Door T.Rooijakkers op 31 augustus 2013

Hallo Mariette, U hebt me wel gerustgesteld! Door allerlei informatie was ik ontzettend bang om naar Marrakech te gaan samen met mijn dochter (65/36)
Ga beslist Uw boekje kopen. En hoop nog wat informatie te vinden betreffende Gemma (oud Buurmeisje)
We gaan in november, hoop net zo enthousiast te worden als U en alle reacties op deze site.


Door Mariette op 3 september 2013

Wat ontzettend leuk! En ik denk dat je Gemma van Souk Cuisine bedoelt? Kijk op de website soukcuisine.com voor haar contactgegevens!


Door Janessa op 14 mei 2016

It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for bomkroa-king and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this site with my Facebook group. Chat soon!


Door raiffeisen international kreditkarte op 19 oktober 2016

I think its awesome you all are doing the 12 halfs! I totally would have done it but we lack a ton of them around here during the cold months so I would have had to do some major traveling and that isnt really an option right now with my school. oh well maybe next year I can try it on my own!I totally understand loving being exhausted, it feels like you are working right and just doing great things to your body!


Door http://www.kreditkarten.tech/ op 22 oktober 2016

That is one technology that I might love to have the ability to use for myself. It’s positively a reduce above the remaining and I can’t wait till my supplier has it. Your insight was what I needed. Thanks


Door http://www./ op 3 november 2016

In reply to Peter:“They were threatening you with legal and financial burden unless you agreed to absolve them of any wrong doing and in exchange they will drop their charges against you? To me that sounds like extortion, not bargaining.”Of course, Righi was also threatening them with a long drawn out legal battle and financial burden unless they dropped the charges. That also sounds like extortion.Door http://www.parishofardboe.com/amos-phelps-insurance.html op 8 maart 2017

Hola César, pues también es buena opción los de led en la punta, aunque estos quedan más “clásicos”. Espero rodar pronto pues ando impaciente. La instalación eléctrica me está retrasando bastante pues no encuentro a nadie que venga de contínuo y la finalice pues yo no tengo ni idea. ¿Tu has podido avanzar? Un saludo!!Door http://www.takebuseleven.com/tlw-car-insurance.html op 9 maart 2017

Feliz 2013!!!! Bendiciones para ti en este nuevo año!!!Muchas gracias por tus palabras, seguro que te pido recomendación si es que postulo o algo Buensimo que uses esa inspiración en tu día a día, y que te atrevas, sobre todo con el barroco que no era nada piola! Te gusta harto la moda, y me encanta que siempre pienses como llevar las tendencias.Un abrazo!!!!Que tengas buena semana!!!

Door ppo or hmo op 9 maart 2017

I can’t believe you’re not playing with me–that was so helpful.
Door http://www.systemmontessori.org/best-insurance-bay-city-tx.html op 9 maart 2017

  05/10/2008Au risque de paraître terre à terre, avons une idée précise de la durée de cette coupure? Effectivement, les professionnels du tourisme n’ayant pas été avertis, ça fait vraiment “désordre”. Ce problème touche évidemment tous les habitants, nous ne l’oublions pas et il semble du devoir des autorités d’informer la population comme il se doit… Si quelqu’un sait combien de temps cela doit nous perturber, merci de me le dire…Door Jolanda van der Velde op 5 september 2013

Hoi mariette

Wat een mooie en duidelijke informatieve site ! We willen in november 10 dagen naar Marrakech en Agadir gaan. Als we in Marrakech zijn willen we een overnachting in de woestijn gaan doen. Weet jij of dit alleen op bepaalde dagen mogelijk is. We kunnen hier dan namelijk rekening mee houden met onze planning.
Is het een groot probleem in Marokko als je de Franse taal niet machtig bent?
Zou je kiezen voor Agaadir of Essaouira, we willen namelijk nog een paar dagen strand boeken.

Alvast bedankt voor de reactie.

Hartelijke groet Jolanda


Door Mariette op 9 september 2013

Hallo Jolanda,

Dank voor je complimenten. In principe kun je alle dagen naar de woestijn, want er zijn bedrijven genoeg die woestijnexcursies aanbieden. Als je voorkeur hebt voor een bepaald bedrijf en excursiedag zou ik dat van tevoren wel even afstemmen. Contact leggen kan telefonisch of via mail. De meeste bedrijven hebben sites maar geen automatisch boekingssysteem. Met Engels kun je tegenwoordig ook heel aardig terecht in Marrakech.

Ik zou zelf altijd kiezen voor Essaouira. Daarbij moet ik wel aantekenen dat ik geen strandmens ben. Essaouira is een mooi sfeervol oud stadje met op zich een mooi zandstrand maar de winden doen er geregeld veel stof opwaaien. Prima voor paardrijden en wandelen (mijn type activiteiten) maar uiteindelijk denk ik dat voor echt zonnebaden Agadir geschikter is. En ook warmer in november. Agadir zelf is een nieuwe plaats (het oude Agadir werd decennia terug vernietigd door een aardbeving) dus qua sfeer heeft het helaas niet zo veel…Wel zijn er vandaaruit mooie uitstapjes naar omringende Berberdorpen en -steden te maken. Dus het is maar net wat je wilt.


Door bianca op 9 september 2013

Beste Mariette,

Ik ga voor 8 dagen naar Marrakech en omgeving en kom aan op Marrakech op 16 Okt.2013.Nu begrijp ik dat op die dag tevens de terugkeer is van Mekka-gangers en mogelijk is dan ook (of een dag eerder) het offerfeest.Moet ik nog ergens rekening mee houden? Ik neem aan extra drukte, winkels gesloten?
Ik hoop dat je wat info hebt.
Alvast bedankt.

Met vr.groet,
Bianca


Door Mariette op 9 september 2013

Hallo Bianca,

Je komt op de tweede dag van het Offerfeest aan. Dan heeft iedereen zijn schaap al geslacht en beginnen de winkels ook langzaamaan weer open te gaan. Als toerist merk je overigens niet al te veel van het Offerfeest omdat het in de eerste plaats een familiefeest is. Op straat zie je in de wijken wel vuurtjes branden waarin schapenkoppen worden geroosterd, hier en daar hangt een ook een schapenvel over een muur, maar dat is het wel. In plaatsen zoals Marrakech blijven de toeristenattracties ook open net als vele souvenirswinkels, cafés en restaurants. De kleine kruideniers sluiten sowieso nooit hun deuren. Het Offerfeest vindt inderdaad aan het einde van de hajj, de pelgrimage naar Mekka plaats, maar voordat die pelgrims echt weer thuis zijn, duurt wel even hoor. Op en rond de vliegvelden is het dan simpelweg wat drukker, ik denk niet dat je daarvan hinder zult ondervinden.

Een goed verblijf in Marrakech!


Door Jolanda op 13 september 2013

Beste Mariette,

Bedankt voor je reactie. Ik heb inmiddels je nieuwe boek gekocht, dus de voorpret kan nu helemaal beginnen. Het boek ziet er mooi uit en is ook heel informatief. We hebben inmiddels geboekt voor 4 dagen Marrakech in een riad en gaan dan op eigen gelegenheid naar Agadir voor 4 dagen hotel aan het strand, hierna weer richting Marrakech in verband met de terugvlucht. Is het verstandiger om deze transfer van Marrakech naar Agadir en terug via een taxi te doen of is het ook mogelijk om een huurauto te huren zodat je in Agadir ook een auto ter beschikking hebt voor uitstapjes. Wat kost de taxirit ongeveer?
We zijn op een vrijdag in Marrakech, ligt het leven helemaal stil in verband met het vrijdaggebed?
We zijn vanaf 13 november tot en met 21 november in Marokko, dan zijn er ook feestdagen (islamitisch nieuwjaar 15.11, onafhankelijkheidsdag 18.11), worden deze nog speciaal gevierd en moet je dan ergens rekening mee houden?
Alvast bedankt voor je reactie.

Hartelijke groeten,

Jolanda


Door Mariette op 15 september 2013

Hallo Jolanda,

Leuk dat jullie nu echt naar Marrakech gaan!

Ik ga zelf zelden naar Agadir omdat ik geen strandmens ben, maar als ik dat al doe dan neem ik altijd de touringcar van busmaatschappij CTM. Die vertrekt vanaf het busstation bij Bab Doukkala en is prima en betrouwbaar. Over de snelweg ben je binnen een paar uur in Agadir. Op de terugreis idem.

De taxitarieven ken ik dus niet zo, maar kan ik wel even navragen. Overmorgen zit ik toch weer in Marrakech. Een auto huren kan een prima idee zijn als je van plan bent meer te gaan rijden. Het is helemaal afhankelijk van wat je wilt tijdens de vakantie.

Op vrijdag ligt het leven totaal niet stil. Sommige zeer gelovige winkeliers nemen een dag vrij, maar dat zijn er relatief weinig. Van de feestdagen die je noemt merk je als toerist weinig.


Door Debby op 16 oktober 2013

Hallo Mariette

Wij zijn een jong stel.
Wij zouden graag begin december, een stedentrip maken naar Marrakech. De planning is om 4 dagen te blijven.
Welke plaats zou u adviseren om te verblijven?
Het liefst zouden wij op een plek verblijven waar het levendig is en waar wij binnen een paar minuten bij de winkels en restaurantjes zijn.

Alvast er bedankt voor het meedenken.

Hartelijke groet,
DebbyDoor SHEUKEL op 30 december 2013

Beste allemaal,

Ik ga met Ryanair naar Marakech en weer terug. Dat duurt 3 weken, heeft iemand een antwoord op de vragen:
1 waar vind ik een print-optie in Marakech om mijn retour-ticket van Ryanair uit te printen??
2 iemand ideeen voor de 5 beste.mooiste “niet te missen”
bezienswaardigheden in MArokko??
(ps ik verblijf een week in Marakech zelf.
3 kan je bij/op het vliegveld wachten op je vliegtuig
s.nakchts: ik moet namelijk al om 3of 4 uur inchecken!!
bij voorbaat dank voor elke reactie


Door Mariette op 31 december 2013

Hallo, dank voor je vragen! De antwoorden op een rij:

1) in de winkelstraat Rue Bab Agnaou, het voetgangersgebied direct ten zuiden van het beroemde plein Jemaa el-Fna, vind je een paar internetwinkels waar je ook kunt printen.

2) ik zou vooral het zuiden van Marokko doen. Ga naar het pittoreske kustplaatsje Essaouira, ga naar het begin van de Sahara in Merzouga en stop onderweg bij de UNESCO-kasba Ait Ben Haddou (vlak voor Ouarzazate). Ga vanuit Marrakech nog een dag op en neer naar Ouzoud met de grootste watervallen van Marokko. Tips voor transport geef ik hierboven al. Verder heb je je handen vol aan Marrakech. Zie opnieuw mijn tips. Met deze zuidelijke trip ervaar je Marokko in al zijn diversiteit. Je ziet de kust, de bergen en de woestijn, wat steden en dorpen. Dat mis je als je na Marrakech nog de andere koningssteden (Fes, Meknes en Rabat) gaat doen. Je houdt dan simpelweg geen tijd over voor het zuiden. Onderschat de afstanden niet!

3) Het vliegveld gaat ’s nachts een paar uur dicht. Zie ook de verslagen op de site Sleeping in Airports. Dus ik zou daar niet bij de voordeur gaan rondhangen. Regel gewoon zo laat mogelijk een kleine (!) taxi die kant op. De vaste prijzen voor taxi’s staan vermeld op de borden op de stoep bij de uitgang van het vliegveld. Maak er even een fotootje van, dan weet je de prijs voor de terugweg. Laat je hotel, hostel of riad even zo’n taxi regelen. Je bagage mag je daar zeker overdag wel bij de receptie stallen. Geef natuurlijk wel even een fooi.


Door sheukel op 31 december 2013

@Mariette- hartelijk dank voor de zeer nuttige info.
Ik heb nog wat vragen over FIETSEN en Marrakech
waar kan ik voor een week of langer een stadsfiets oid huren? En waar moet je opletten bij het huren?
en/of heb je aanvullende links e.d. over fietshuur
bij voorbaar dank daarvoor


Door Mariette op 20 januari 2014

Sorry voor de wat late reactie! Ook offline heb ik werk te doen. 😉 Een goed en bekend adres voor het huren van fietsen, brommers, etc. is Marrakech-Roues. De winkel is even ten zuiden van het plejn Jemaa el-Fna te vinden. Als je op het plein staat neem je het poortje direct links van het postkantoor. Eenmaal de poort door vervolg je de rustige voetgangersstraat tot het einde. Vlak voor een drukke straat vind je de winkel links. Fietsen in Marrakech is overigens niet te vergelijken met fietsen in Nederland. Fietspaden zijn er niet en verkeersregels bestaan alleen op papier, zo schijnt. Je wordt aan alle kanten gesneden. Oppassen dus en eventueel ook een helm huren?


Door Laura op 16 januari 2015

Hallo

Wij vertrekken woensdag. Kent u de standaardprijs van de koetsen in de stad?

Alvast bedankt

Mvg

Laura


Door Mariette op 16 januari 2015

Hallo Laura,

Leuk dat jullie naar Marrakech gaan! Ik heb de standaardprijzen niet paraat, maar de koetsjes hebben een lijstje met de prijzen voor de meest gangbare ritten in de koets hangen dus dat is makkelijk.

Fijne reis!


Door Sophie op 10 januari 2017

Hallo,
Ik ga samen met mijn vriend in maart naar Marrakech. Dan is het weet toch wel te doen, ook in de avond? 🙂 Wij verblijven in Hotel Blue Sea Le Printemps 4* is dat wel een gunstige plek? Kunnen we gewoon alles dragen of is het de bedoeling dat alles goed bedekt en ingepakt is? En wat is echt belangrijk om niet te missen? Kun je 5 dagen goed op vullen? Wat is echt belangrijk om goed op te letten?!
Groetjes Sophie 🙂


Door Bas Arends op 4 november 2015

Beste Mariette,

Dank je wel voor je heldere en nuttige site, met originele tips. Inspirerend.
Wij gaan aankomend voorjaar een week naar Marrakech. We willen 3 dagen een tripje maken en naar de woestijn. Is Sarah expedition nog steeds een aanrader?
hartelijke groet,
Bas


Door Jennifer op 25 februari 2017

Beste Bas,

Ik hoop dat jullie een leuke reis gehad hebben. Hebben jullie toevallig je reis geboekt via Sarah expedition? Zo ja, dan hoor ik graag jullie ervaringen met deze organisatie. Wij gaan in april naar Marrakesh en willen ook graag een tripje naar de woestijn maken en zitten te denken om het via Sarah expedition te boeken.

Ik hoor graag van je.

Groetjes,
Jennifer


Door Ann op 8 december 2015

Beste Mariette,

Wat fijn om alle tips hierboven te lezen.
Wij gaan begin januari een week naar Marrakech. Is het koud in deze periode?
Hoeveel Dirham zullen we per dag ongeveer nodig hebben voor uitstapjes/eten/drinken?

Hartelijke groet,
Ann


Door Amber op 16 november 2016

Hoi Ann,
Ik heb dezelfde vraag. Ik ga in februari naar Marrakech. Hoe was de temperatuur?
Groetjes, Amber


Door Irene op 4 maart 2016

Hallo!
Wat een geweldig leuke tips en leuke reacties op de vragen! Echt heel vermakelijk om te lezen 🙂

Zelf had ik ook nog een vraagje. Ik ga volgende week 5 dagen naar Marrakech met mijn vriend. Wij willen graag een auto huren om een dag naar Essaouira te gaan en een dag naar Ouarzazate. Maar is Ouarzazate wel in 1 dag te doen met de auto op en neer?

Ga zo door!
Groetjes Irene


Door Tawny op 14 mei 2016

Bien, este es mi St&r!iewera#8230;vCreo que tanto cientificos, físicos y todos aquellos que se han visto envueltos en esta oleada de eventos astronómicos y los que están por venir darán un salto que nos llevará a límites insospechados, la puerta se abrió definitivamente. Veremos a donde llegamos y que nos muestran estos nuevos caminos.


Door Laura op 4 oktober 2016

Allereerst wat een ontzettende handige informatie.
Verder nog een aantal vragen:
Is het nodig om een hoofddoek of iets te dragen? (ik ben erg blond en er is ooit een keer in tunesie een stuk van mijn haar afgeknipt) En als dat nodig is is dat ook in Marrakesh zelf nodig of alleen bij in de sahara en de dorpjes erbuiten?

Hoeveel kost het ongeveer om een dag daar te eten?

Is er een hammam waar je met je vriend tegelijk naar binnen mag?

Verder hebben wij als reisplan om de eerste tot de derde dag in Marrakesh rond te lopen en daar dingen te bekijken. Op de vierde dag naar Essaouira te gaan en dan een driedaagse tour te maken. Is dit niet te veel om te doen in 8 dagen?

Verder gaan wij in begin Januari is het daar dan overdag nog redelijk warm of kunnen we alle zomerkleding thuis laten?

Alvast bedankt!


Door Jennifer op 25 februari 2017

Hi Laura,

Ik ben benieuwd hoe jullie reis naar Marrakesh is geweest! Mijn vriend en ik gaan in april 7 nachten/8 dagen. Ik ben benieuwd naar de antwoorden op enkele vragen die jij eerder stelde, zoals:
* Of het nodig is om een hoofddoek of iets dergelijks te dragen?
* Of er een hammam is waar je tegelijk met je vriend naar binnen kan?
* En hoe het weer bij jullie was?

Hebben jullie toevallig ook een nacht in de woestijn geslapen?

Ik hoop dat jullie een onvergetelijke reis gehad hebben en hoor graag van je!

Groetjes,
Jennifer


Door asless5h2qpo op 10 november 2016

[url=http://levitra20mgtablets.top/]levitra 20mg tablets[/url] [url=http://cheap-viagra-online.cricket/]viagra[/url] [url=http://buy-celebrex.space/]celebrex[/url] [url=http://azithromycin-250-mg.party/]azithromycin 250 mg[/url] [url=http://synthroidgeneric.us/]synthroid generic[/url] [url=http://clonidinehcl.review/]clonidine hcl 1 mg[/url] [url=http://cymbaltaonline.us/]cymbalta online[/url]


Door Mr Fredrick op 12 november 2016

We zijn Private International Money Lender’s. Wij bieden lening tegen een zeer laag tarief van 2%. Als Kindly geïnteresseerd contact met ons op via e-mail:
fredrickpetersonloan@gmail.com voor meer informatie.
Met vriendelijke groet, de heer Fredrick


Door Bas de Wit op 9 januari 2017

Wat een goede site is dit! Wij gaan van 2 nov t/m 6 nov 2017 met 10 tot 12 personen naar Marrakech om te golfen en de stad te ontdekken. Ik ben opzoek naar een taxibedrijf die ons gedurende deze 5 dagen naar en van het vliegveld, de golfbanen en de stad brengt. Heeft er iemand tips voor een betrouwbaar taxibedrijf? En heeft er iemand een indicatie van de te verwachten kosten?


Door East Africa Safari Bookers op 21 januari 2017

Oost-Afrika Safari Bookers, een wegbereider op het gebied van de tour en reizen, is volledig toegewijd geweest en geëngageerd zich aan vakantiegangers bieden een perfecte date met de Afrikaanse safari’s. Met uitgebreide ervaring en een geweldige exploratie, we in Oost-Afrika Safari Bookers onthult een aantal geweldige safari bestemmingen zoals Kenia, Tanzania, Mombasa en Zanzibar. Onze beste en onderhoudend safari pakketten worden efficiënt afgehandeld door de meest efficiënte afhandelaren, safari gidsen, rangers en trackers. Bedienen met de filosofie om kwaliteit en betaalbare dienst verrichten, verzekeren wij volledige opwinding en plezier voor alle bezoekers, samen met de extra comfort. Onze pure toewijding en inzet heeft ons gemachtigd te ontmoeten en meer dan de verwachting van de meest veeleisende en veeleisende klanten, die ons heeft geholpen bij het opbouwen van een uitstekende reputatie binnen de reisbranche.


Door PedroAppaT op 31 januari 2017

Предлагаем полностью готовое решение/We offer a ready solution for ERGOSOFT TEXPRINT 14.24 ALL MODULES (CRACK – Dongle emulator/Custom license/Patch). Полная поддержка наших решений. Тестирование перед оплатой/Full support for our solutions. Testing before payment. Контакты/Contacts: nodongle24 /@/ gmail.com (remove spaces and /)

Guardant Code Dongle Emulator, Wi3p Dongle Emulator, Keylock Ii Dongle Emulator, Sentinel Pro Dongle Emulator, FLEXnet License Manager, Proteq C500 Dongle Emulator, Actikey Dongle Emulator, Sentinel C Plus Dongle Emulator, Sentinel Shk Dongle Emulator, Guardant Time Net Dongle Emulator, Smartkey Eutron Usbdl Dongle Emulator, Usb Massstorade Dongle Emulator, Unikey Dongle Emulator, FLEXlm License Manager, Sg-Lock Dongle Emulator.


Door Dannyblods op 15 februari 2017

Имеется такая услуга – добровольное медицинское обслуживание (или ДМО).
Она предполагает, что вы платите небольшую сумму за то, что посещает врачей целый год бесплатно.
Однако опросы показали, что лишь 5% жителей Санкт-Петербурга знают об этом.
Почему?
Потому что клиникам выгоднее сдирать с людей деньги за каждый визит.
А если честный врач посоветует добровольное медицинское обслуживание клиенту – это сулит ему увольнением.
Эта информация уже спровоцировала кучу скандалов, сразу после того как информацию об этом распространил один врач.
Его уволили “по собственному желанию”, после того, как он посоветовал ДМО постоянному клиенту.
Страшно, что официальные положения по ДМО присутствуют в открытом доступе, просто находили на эту информацию только случайные люди.
Как отстоять свои права?
О правилах оказания такой услуги и обязанностях клиник можно узнать, сделав запрос в Яндексе: “добровольное медицинское обслуживание”.
И именно обслуживание, а не страхование.

34j5c6h86


Door http://www.ristoranteantica.com/aaa-bill-pay-california.html op 7 maart 2017

學校也是這樣的。據聞明知學生有需求,但學校遲遲不肯為圖書館的公用電腦加裝USB插頭(因為那些是window2000舊機)的主要原因,就是因為易受感染。有很多人不知為何竟然連防毒也不做。又所以雖然在下有手指跟身,但幾乎只會用在家中電腦和學校那部私人laptop。插在其他電腦上面,可免則免。以前有人作了個很抵死的比喻﹕拿手指隨處插,跟不載套去性濫交一樣。可見「安全性行為」也不一定只是「安全/性行為」。(其實就像以往用軟磁碟一樣,但軟碟至少可以set unwritable,不讓電腦反向感染。但手指連這一點也做不到。)Door Kennethsox op 7 maart 2017

wh0cd92090 [url=http://cafergot365.us.com/]source[/url] [url=http://benicar.us/]benicar[/url] [url=http://roxithromycin.party/]Roxithromycin[/url]Door RomanNic op 7 maart 2017

[url=http://maglid.ru/magnity-na-holodilnik.html]изготовление магнитов [/url] – костеры купить, кокарда на шапку мвд.Door BennyDix op 8 maart 2017

wh0cd511898 [url=http://buy-provera.com/]provera 5mg[/url]Door AlfredLiawl op 9 maart 2017

wh0cd125102 [url=http://cialisdaily.us.com/]cialis daily[/url]


Door Charleskeymn op 9 maart 2017

wh0cd929399 [url=http://trileptal.club/]trileptal hair loss[/url] [url=http://zerit.club/]zerit without prescription[/url] [url=http://zestril.club/]zestril[/url] [url=http://zocor.club/]zocor[/url] [url=http://viramune.club/]viramune[/url] [url=http://uroxatral.club/]uroxatral[/url]


Door BennyDix op 9 maart 2017

wh0cd560248 [url=http://buyabilify12.us/]abilify[/url] [url=http://buymetformin365.top/]go here[/url]Door BennyDix op 9 maart 2017

wh0cd656948 [url=http://buyindocin8.us/]indocin[/url] [url=http://medrol-pack.in.net/]medrol 4 mg dose pack[/url] [url=http://hydrochlorothiazide3.us/]hydrochlorothiazide[/url] [url=http://buyrevia.us/]revia[/url]


Door progressive online car insurance girl op 9 maart 2017

Hi Frank,Alle sind willkommen, egal was für Longboard du hast und wie du fahren kannst.Ab morgen geht es die Lassrollen Rollrunde wieder los. Wir hatten 3 Wochen Pause wegen Umbauten im Laden.Wir treffen uns jeden Mittwoch im Lassrollen Laden – Grünbergerstr. 42 in Berlin F-Hain um 19.00 und fahren nach Lust und Laune durch die Stadt.Wenn es sehr glatt, nass oder kalt sein sollte, gehen einige direkt zum Velodrom.Bis dann!


Door http://www.wilmerroca.com/lowest-cost-car-insurance-ny.html op 9 maart 2017

je fume depuis 10 ans de la résine de canabis et sa va je ne suis pas trop démotivé, à la bonneheure.. je pense ke sa dépend de la dose ke l’ont met ds nos joints. pour ma part j’en met un chouilla… je suis kelkun de stresser et sa me détent… en fin de journé sa me fais du bien… mais il est vrai ke des fois ya des mauvais morceau ki circul. là j’ais des souci de santé digestif et je me demandais si ça venais de ça… ????


Door Kennethsox op 9 maart 2017

wh0cd511905 [url=http://buypropranolol.us.com/]generic propranolol[/url] [url=http://lisinopril.us/]lisinopril[/url] [url=http://cafergot.us/]buy cafergot[/url] [url=http://metformin365.us.com/]buy metformin[/url] [url=http://proveraonline.us.com/]provera online[/url]


Door AlfredLiawl op 9 maart 2017

wh0cd221806 [url=http://zyban.club/]zyban[/url] [url=http://zyvox.club/]zyvox[/url] [url=http://namenda.club/]namenda[/url] [url=http://nimotop.club/]nimotop[/url] [url=http://serevent.club/]serevent[/url] [url=http://vasodilan.club/]vasodilan without prescription[/url]


Door BennyDix op 9 maart 2017

wh0cd705305 [url=http://clonidine365.us.com/]Generic Clonidine[/url] [url=http://cialiscoupon.us.com/]generic cialis[/url]


Door Charleskeymn op 9 maart 2017

wh0cd92090 [url=http://bentyloral.us.com/]generic bentyl[/url]Door Kennethsox op 9 maart 2017

wh0cd608606 [url=http://antabuse.us.org/]Generic Antabuse[/url] [url=http://inderal.us.com/]Buy Inderal[/url]Door AlfredLiawl op 9 maart 2017

wh0cd318506 [url=http://buyamoxicillin10.us/]where can i buy amoxicillin online[/url] [url=http://eloconcreamforsale.in.net/]elocon cream for sale[/url] [url=http://wherecanibuyviagra.in.net/]where can i buy viagra[/url]Door AlfredLiawl op 9 maart 2017

wh0cd366858 [url=http://erektionen.se/]billigt viagra[/url] [url=http://zithromax.us.com/]zithromax[/url] [url=http://cheapestcialis.us.com/]cialis[/url]Plaats een reactie


*